- Home
- Social
- ORADEA, (15.05.2013, 19:53)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Direcţia de Sănătate Publică Bihor suspectează "o legătură între consumarea loţiunii Alcofarm şi decesul unor persoane"
DSP Bihor, care a alertat Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj despre existenţa alcoolului metilic într-o loţiune de îngrijire a pielii, suspectează o legătură între consumarea acestui produs şi decesul a 19 persoane din cele 21 intoxicate, procurorii bihoreni făcând o anchetă în acest caz.
Urmărește
735 afișări
Direcţia de Sănătate Publică Bihor suspectează "o legătură între consumarea loţiunii Alcofarm şi decesul unor persoane" (Imagine: www.megadepozit.ro)
"Noi suspectăm, fără a putea fi sută la sută siguri, o legătură între consumul de loţiune cosmetică Alcofarm şi decesul a 19 persoane din cele 21 intoxicate, respectiv mutilarea altor două persoane care, în primăvara acestui an, au rămas fără vedere şi cu grave disfuncţii renale după ingerarea unor substanţe toxice, rămânând dependente de dializă pentru tot restul vieţii", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Potrivit DSP Bihor, în urma unor analize solicitate în luna aprilie, Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj a evidenţiat la analiza produsului Alcofarm "o concentraţie de alcool metilic de peste 60.000 de grame pe hectolitru".
"Problemele majore care sunt confirmate de rezultatul analizei efectuate la Cluj constau atât în faptul că acest produs, care este prezentat ca fiind o loţiune cosmetică de uz epidermic, nu avea inscripţionate pe etichetă substanţele componente, cât şi în faptul că niciun produs cosmetic comercializat nu trebuie să conţină alcool metilic", a spus purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
DSP Bihor a informat despre rezultatele analizelor toate direcţiile de sănătate publică din zona de Nord-Vest a ţării, dar şi Ministerul Sănătăţii. De asemenea, a dispus efectuarea unor controale mixte în colaborare cu inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, la agenţi economici, depozite, distribuitori şi unităţi de desfacere, pentru a retrage de pe piaţă acest produs, deoarece pune în pericol sănătatea oamenilor.
Acţiunea a fost declanşată după ce, în primele patru luni ale acestui an, 19 persoane din Bihor au murit din cauza intoxicărilor cu combinaţii alcoolice din diferite substanţe nocive.
"Noi am crezut iniţial, pe baza a ceea ce ne spuneau supravieţuitorii şi rudele celor intoxicaţi, că este vorba despre spirt sanitar, de lichid de frâne şi de alte substanţe de acest tip. În timpul anchetelor pe care le-am desfăşurat, am observat însă în magazinele din sate că exista pe rafturi, la comercializare, acest produs Alcofarm, care are aspect de spirt sanitar, aceeaşi culoare şi acelaşi tip de ambalaj ca şi spirtul sanitar. Am remarcat, de asemenea, că doar cu litere foarte mici scria pe ambalaj că este o loţiune de uz cosmetic, care conţine alcool etilic în concentraţie de 37%. De fapt, în urma analizelor, s-a constatat că el conţine alcool metilic", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.
Rahotă a adăugat că există suspiciuni potrivit cărora loţiunea de îngrijire a pielii a fost ingerată de persoanele intoxicate.
"Bănuim, dar nu putem dovedi, cel puţin deocamdată, că această aşa-zisă loţiune cosmetică a fost ingerată de persoanele intoxicate. Laboratorul de Medicină Legală din Oradea a trimis încă de luna trecută probe de sânge, ficat şi rinichi prelevate de la persoanele decedate la Institutul de Medicină Legală, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor s-a autosesizat şi efectuează, la rându-i, o anchetă în acest caz", a spus dr. Daniela Rahotă.
Şefa DSP Bihor a afirmat că, imediat după primirea rezultatelor analizelor efectuate la solicitarea sa de către Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj, a notificat toate direcţiile de sănătate publică din regiunea de Nord-Vest a României, dar şi Ministerul Sănătăţii, pentru a opri de la comercializare acest produs.
"Prin sistemul rapid de alertă, am notificat toate DSP-urile din regiunea de Nord-Vest, dar şi medicii de familie, unităţile de cult şi primăriile din judeţ, trimiţând şi poze ce prezentau produsul Alcofarm, cerându-le să informeze cetăţenii să nu cumva să mai ingereze acest produs care seamănă foarte mult cu spirtul sanitar, explicându-le şi motivul", a declarat şefa DSP Bihor.
Aceasta a adăugat că în ţară există trei distribuitori ai acestui produs, respectiv în Voluntari, în Bucureşti şi în Oradea, cărora le-a cerut să retragă imediat toate cantităţile livrate.
"Până acum am reuşit să blocăm comercializarea celor două loturi produse şi distribuite în Bihor, circa 2.500 de flacoane a câte 500 de mililitri de Alcofarm" a afirmat dr. Daniela Rahotă.
De asemenea, aceasta a adăugat că inspectorii DSP Bistriţa Năsăud s-au deplasat la Bistriţa-Năsăud, unde se află sediul producătorului Alcofarm, SC Ady Trading SRL, dar "a găsit unitatea închisă, cu lacăt la uşă".
Conducerea DSP Bihor a anunţat încă din 9 aprilie că în judeţ a avut loc o "explozie" a cazurilor de intoxicări letale cu combinaţii alcoolice din diferite substanţe extrem de nocive, precum alcoolul sanitar, lichidul de frâne, lichidul de parbriz şi antigelul. "Până în această săptămână am înregistrat 21 de cazuri de intoxicaţii cu cocktailuri din alcool metilic, lichid de frână, lichid de parbriz şi alcool sanitar, în urma cărora 19 persoane au decedat, iar alte două, care de peste o lună încă sunt internate la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, au rămas cu cecitate (n.r. - orbire) şi cu grave insuficienţe renale, care le vor face dependente de dializă pentru tot restul vieţii", declara atunci, într-o conferinţă de presă, directorul general al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.
"Despre toate aceste cazuri am fost anunţaţi de către colegii de la Ambulanţă, care duceau pacienţii intoxicaţi la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean şi am făcut anchete retrospective pentru a afla natura substanţelor care au provocat intoxicaţiile. Conform declaraţiilor supravieţuitorilor şi familiilor, a fost vorba despre cocktailuri de alcool sanitar, nealimentar, cu lichid de frâne, antigel şi lichid de parbriz", spunea şi dr. Zoia Bitea, director adjunct al DSP Bihor.
Din cele 21 de persoane intoxicate, 16 au fost bărbaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 85 de ani, dintre care 14 au murit în spital, la scurt timp după internare, iar celelalte cinci la domiciliu, înainte ca medicii să poată interveni pentru salvarea lor.
O loţiune de îngrijire a pielii, care conţine alcool metilic şi care ar fi provocat, potrivit Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj, moartea a 25 de bihoreni, după ce au băut din ea, recipientul fiind similar celui pentru spirt medicinal, va fi retrasă de la comercializare în urma unei anchete a Protecţiei Consumatorilor în Regiunea de Nord-Vest.
Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj, Cristian Nicula, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că produsul conţine alcool metilic şi a fost băut de mai multe persoane din Bihor, care ulterior au murit.
"Am declanşat o anchetă în toată Regiunea de Nord-Vest, după ce am primit informaţii despre loţiunea Alcofarm pentru îngrijirea epidermei, cu efect antiseptic, care, potrivit buletinului de analiză, conţine alcool metilic, componentă nemenţionată pe eticheta produsului. Ancheta vizează depistarea şi retragerea de la comercializare a loţiunii, produsă de o firmă din Bistriţa, care, din câte am aflat, nu mai desfăşoară nicio activitate. Precizez că în judeţul Bihor, în cursul anului 2013, au fost semnalate 25 de cazuri de decese în urma consumului acestui produs, prin ingerare, eventual în combinaţie cu alte produse similare. Recipientul acestei loţiuni seamănă cu unul de spirt medicinal", spunea Nicula.
Potrivit acestuia, în baza buletinului de analiză al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, produsul Alcofarm este considerat neconform, motiv pentru care comisarii de la Protecţia Consumatorilor au dispus retragerea de la comercializare a loturilor nr. 234/01.07.2011 şi 235/02.07.2011 identificate în judeţul Bihor.
Reprezentanţii CRPC Cluj au menţionat că în cazul identificării altor loturi din acest produs vor fi luate probe pentru analize în laboratorul DSP Cluj, pentru proprietăţile organoleptice şi parametrii fizico-chimici.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe