Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, funcţională de la 1 iunie. Care vor fi competenţele DGPI

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) va fi operaţionalizată de la 1 iunie, în prezent fiind concursuri în desfăşurare, au precizat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Urmărește
5666 afișări
Imaginea articolului Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, funcţională de la 1 iunie. Care vor fi competenţele DGPI

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, funcţională de la 1 iunie. Care vor fi de acum competenţele DGPI

De la 1 iunie DGPI va fi 100% operationalizata, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale. De asemenea, sursele citate au precizat că sunt proceduri interne în desfăşurare şi concursuri pentru acoperirea posturilor, fiind prevăzute mai puţine locuri decât în fosta direcţie. Principala atribuţie a DGIPI este de protecţie internă a Ministerului Afacerilor Interne, ofiţerii desfăşurând şi activităţi de culegere de informaţii. Reorganizarea instituţiei a adus închiderea tuturor dosarelor fostei direcţii, fiind notificaţi beneficiarii, aceştia primind dosarele integral, au declarat sursele menţionate.

Guvernul a decis în noiembrie desfiinţarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi înfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă, noua structură fiind pusă sub control parlamentar.

În ceea ce priveşte competenţele, DGPI va desfăşura activităţi de informaţii, contrainformaţii şi protecţie în scopul identificării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional şi capacitatea operaţionala a MAI. Această structură nu va mai avea competenţa de a derula activităţi informativ - operative pentru identificarea, prevenirea şi contracararea vulnerabilităţilor, factorilor de risc şi ameninţărilor în zona combaterii terorismului, cyberintelligence si criminalităţii organizate transfrontaliere, respectiv activităţilor asociate, domenii care sunt acoperite de activitatea desfăşurată de SRI.

De asemenea, spre deosebire de DIPI, DGPI nu va mai avea competenţe în a derula activităţi de culegere de informaţii în scopul prevenirii şi combaterii criminalităţii, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei şi spălării banilor, traficului si consumului ilicit de droguri, traficului de persoane etc. La nivelul MAI aceste activităţi vor fi desfăşurate de către Poliţia Română.

DGPI va desfăşura însă activităţi de culegere a informaţiilor în scopul asigurării integrităţii profesionale a personalului MAI, inclusiv din perspectiva ameninţărilor, vulnerabilităţilor si riscurilor la corupţie.

Pe componenta de securitate, DGPI va asigura, la nivelul MAI, coordonarea şi controlul activităţilor pentru protecţia informaţiilor clasificate naţionale, ale NATO şi ale UE, gestionate de structurile MAI. De asemenea, va asigura, la nivelul MAI, coordonarea si controlul activităţii pentru securitatea cibernetică.

Personalul DGPI va fi format din cadre militare şi personal contractual. Pentru asigurarea unui nivel ridicat de integritate, posturile vacante de execuţie şi de conducere vor putea fi ocupate doar după efectuarea unor verificări de specialitate. Verificările se fac în scopul identificării oricăror elemente ce ar putea reprezenta vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale.

Reorganizarea direcţiei a venit după ce mai multe persoane din conducerea DIPI au fost puse sub învinuire, alături de fostul ministeru Gabriel Oprea, pentru cheltuirea nelegala a fondurile. Ulterior, un alt ministerul al Afacerilor Interne, Petre Tobă, a fost pus sub învinuire pentru refuzul de a desecretiza anumite documente DIPI.

În ceea ce priveşte desecretizarea documentelor, sursele citate au precizat că s-a format o comisie de evaluare, urmând a se solicita un punct de vedere de la CSAT. Comisia a facut mai multe evaluari şi încă nu există un raport final, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici