- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Directoarea liceului din Sighetu Marmaţiei, arestată în dosarul fraudării bacalaureatului
Directorul de studii al Liceului particular "George Pop de Băseşti", filiala Sighet, Meda Leordean, inculpat în dosarul fraudării bacalaureatului la Sighetu Marmaţiei, a fost arestat, joi, de judecătorii Tribunalului Cluj, în timp ce eleva reţinută alături de aceasta va fi cercetată în libertate.
Meda Leordean a fost arestată pentru 29 de zile de judecătorii Tribunalului Cluj, iar imediat avocatul acesteia a declarat recurs la această măsură.
"Sunt nevinovată, sunt doar un ţap ispăşitor", a spus Meda Leordean, pe holul Tribunalului Cluj, după ce judecătorii au decis să o aresteze, iar poliţiştii o conduceau în arest.
La rândul său, avocatul directorului, Veronica Gavriş-Todincă, spune că Meda Leordean a vrut doar să îşi ajute elevii.
"Clienta mea nu a făcut decât să repete acel obicei al protocolului şi acum este scoasă drept exemplu. Eu nu cred că Meda Leordean reprezintă un pericol social, mai ales că şi-a recunoscut faptele şi de aceea am atacat cu recurs sentinţa Tribunalului Cluj", a spus avocatul.
Magistraţii au respins însă propunerea DNA privind arestarea elevei Ileana Botici, reţinută miercuri alături de Leordean, şi au dispus cercetarea sa în stare de libertate.
La ieşirea din sala de judecată, Ileana Botici a declarat plângând: "Sunt nevinovată, sunt o elevă".
Sentinţa Tribunalului Cluj poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare.
Directorul de studii al Liceului particular "George Pop de Băseşti", filiala Sighet, Meda Leordean, şi tânăra de 33 de ani, ambele reţinute în cazul fraudării bacalaureatului de la Sighetu Marmaţiei, şi-au recunoscut faptele în faţa judecătorilor Tribunalului Cluj.
Avocatul Vasile Moldovan, care o reprezintă pe eleva Ileana Botici, a declarat, la ieşirea de la audieri, că atât clienta sa, cât şi Meda Leordean au recunoscut, în cele din urmă, faptele, iar procurorii au cerut arestarea acestora pe motiv că ar reprezenta un pericol public.
"Clienta mea a recunoscut că a adunat sume de bani de la peste 120 de elevi, este vorba de un total de peste 100.000 de lei, iar în schimbul banilor aceştia urmau să îşi promoveze bacalaureatul, fără a li se spune exact cu ce note", a spus Moldovan.
Potrivit sursei citate, la locuinţa în care era găzduit preşedintele comisiei de bacalaureat din Grupul Şcolar de Industrie Mică şi Servicii din Sighetu Marmaţiei, Virgil Ispas, conferenţiar dr. la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, nu s-a găsit nicio sumă de bani, astfel că, în timp ce Leordean şi Botici au calitatea de inculpat, Ispas este doar învinuit în dosar.
Conform avocatului, în dosar sunt implicaţi 120 de elevi şi aproximativ 50 de profesori, existând zece CD-uri cu transcrieri ale unor convorbiri telefonice şi înregistrări video din timpul examenului.
Eleva Ileana Botici, de 33 de ani, învinuită de complicitate la dare de mită şi trafic de influenţă, şi directorul de studii al Liceului particular George Pop de Băseşti, filiala Sighet, Meda Leordean, care este şi secretarul Grupului Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii, învinuită pentru dare de mită şi trafic de influenţă au fost aduse, joi, în jurul orei 11.30 la Tribunalul Cluj.
Cele două au refuzat să facă orice declaraţii.
Eleva şi directorul de studii al Liceului particular George Pop de Băseşti, filiala Sighet, Meda Leordean au fost reţinute miercuri, fiind depuse în arestul IPJ Cluj.
Directorul de studii al Liceului particular George Pop de Băseşti, filiala Sighet, care este şi secretarul Grupului Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii, Meda Leordean, a fost audiat, miercuri, la sediul DNA Cluj, în cazul fraudării bacalaureatului din Sighetu Marmaţiei.
Veronica Gavriş-Todincă, avocatul Medei Leordean, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că de la locuinţa clientei sale au fost ridicate, în urma unei percheziţii, sumele de 70.000 de lei şi 1.750 de euro, bani despre care există suspiciuni că ar fi fost plătiţi de candidaţii la examenul de bacalaureat.
Procurorii DNA au instituit sechestru asupra acestor sume.
"Clienta mea avea aceşti bani din credite bancare şi din vânzarea unor terenuri şi urma să îşi cumpere cu ei o casă. Vom contesta măsura sechestrului. Noi am cerut audierea a treisprezece martori care ar fi putut dovedi nevinovăţia clientei mele, dar niciunul nu a fost acceptat de procurori. Am depus, de asemenea, înscrisuri care dovedesc că aceşti bani provin din credite bancare", a precizat avocatul.
Gavriş-Todincă a pus că situaţia i se pare "penibilă", pentru că "nu profesorii sunt cele mai corupte persoane din România, iar ancheta este percepută ca o hărţuire".
Sursele citate au declarat că, miercuri, a fost audiată la DNA Cluj şi reţinută şi o elevă, Ileana Botici, care ar fi colectat banii de la cei 126 de tineri, majoritatea "căpşunari" din Spania şi Italia, sumele urmând să ajungă la membrii comisiei de bacalaureat.
Ileana Botici era unul dintre elevii care au susţinut examenul de bacalaureat la centrul din Sighetul Marmaţiei.
Procurorii din cadrul Serviciul Teritorial Anticorupţie Cluj au iniţiat o anchetă privind eventuale fapte de corupţie care ar putea avea ca efect fraudarea examenului de bacalaureat la o unitate de învăţământ din municipiul Sighetu-Marmaţiei, judeţul Maramureş, a informat, luni, DNA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO