- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (27.10.2018, 10:32)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Director Agenţia Naţională de Transplant: Numărul donatorilor în moarte cerebrală a scăzut mult în ultimii doi ani
Agenţia Naţională de Transplant (ANT) îşi propune resuscitarea activităţii de transplant pentru creşterea substanţială a donatorilor în moarte cerebrală, în condiţiile în care numărul acestora s-a redus de la 130 în anul 2016 la 44 în acest an, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
629 afișări
Director Agenţia Naţională de Transplant: Numărul donatorilor în moarte cerebrală a scăzut mult în ultimii doi ani
Directorul ANT, Anca Baculea, a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, faptul că, în momentul de faţă, activitatea de transplant s-a redus ca şi număr al pacienţilor transplantaţi, dar şi în cee ace priveşte indentificarea donatorilor în moarte cerebrală.
„Avem o întrunire de lucru cu coordonatorii intraspitalceşti de transplant şi cu coordonatorii regionali din toată ţara prin care vom încerca să resuscităm activitatea de transplant de la noi din ţară. În momentul de faţă activitatea de transplant s-a redus ca şi număr al pacienţilor, atât transplantaţi cât şi a indentificării donatorilor în moarte cerebrală. Având aceste probleme, încercăm să identificăm soluţii care să ne ajute să creştem activitatea de transplant în România. În momentul de faţă, în acest an, avem 44 de donatori declaraţi în moarte cerebrală, de la care s-au prelevat organele cu acordul familiei, faţă de anul 2016 când am avut 130 donatori în moarte cerebrală. Noi ne dorim cât mai mulţi şi o creştere substanţială, reducerea fiind, în momentul de faţă, destul de importantă”, a spus Baculea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Potrivit acesteia, o altă problemă înregistrată în activitatea de transplant este acordul pentru prelevarea de organe, în condiţiile în care, de foarte multe ori, familia nu este de acord cu această prelevare şi atunci nu se pot transplanta mai mulţi pacienţi.
Directorul ANT a explicat că o soluţie pentru creşterea numărului de donatori este identificarea pacienţilor în moarte cerebrală, care se face de către medicii anestezişti din unităţile sanitare din România acreditate pentru a desfăşura această activitate de transplant, şi anume prelevarea.
„Ei trebuie să identifice şi atunci avem o problemă şi ne-am întâlnit pentru a identifica exact din ce cauză, care sunt piedicile. Foarte mulţi se plâng că nu există un cadru legislativ coerent, nu au un contract de muncă bine definit, nu au motivare, atât financiară şi un cadru legislativ care să le permită să-şi desfăşoare activitatea în bune condiţii”, a subliniat Baculea.
Potrivit acesteia, o altă problemă este numărul redus de coordonatori regionali. În acest moment sunt şase, care sunt angajaţi ai ANT cu jumătate de normă, deoarece norma de bază este la unitatea sanitară unde îşi desfăşoară activitatea.
„Activitatea de transplant pe care o desfăşoară este suplimentară. Aceasta nu este una continuă, ci este episodică, în momentul în care există donatori în moarte cerebrală atunci ei intră în funcţie, merg şi vorbesc cu familia şi cer acordul. În Spania, care este campioana donatorilor în moarte cerebrală, există acordul prezumat, adică pacientului care este în moarte cerebrală automat i se prelevează organele. La noi în ţară nu putem discuta despre aşa ceva, cred că poporul român nu este pregătit, încă, pentru a avea un acord prezumat”, a mai spus Anca Baculea.
Directorul ANT a susţinut că este foarte importantă o campanie media de informare a cetăţenilor, să ştie că pot sprijini această activitate de transplant care implică trei factori – pacient, medic şi societatea civilă.
„Este foarte important ca societatea civilă să înţeleagă ce rol imens are pentru a avea această activitate de transplant”, a conchis Baculea.
ANT organizează, sâmbătă şi duminică, la Cluj-Napoca, o reuniune a coordonatorilor regionali de transplant din România.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe