- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.04.2014, 17:45)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Directori de muzee: De sărbătorile legale, muzeele sunt închise din cauza lipsei personalului
Directori ai unor importante muzee din România au declarat pentru MEDIAFAX că, în perioada sărbătorilor legale, instituţiile pe care le conduc sunt închise din cauza lipsei personalului, dar şi pentru că numărul vizitatorilor este foarte mic, prin urmare, costurile nu se justifică.
Urmărește
397 afișări
Directori de muzee: De sărbătorile legale, muzeele sunt închise din cauza lipsei personalului (Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
Mulţi dintre turiştii străini care vizitează România de Paşti şi de Crăciun sunt nemulţumiţi de faptul că muzeele sunt închise în aceste perioade, iar unii dintre ei au făcut, din acest motiv, reclamaţii către agenţiile prin care au venit în ţara noastră sau către birourile de turism româneşti din străinătate. Contactaţi de MEDIAFAX în legătură cu această chestiune, directori ai unor muzee importante din ţară au precizat că nu pot ţine instituţiile muzeale deschise în aceste perioade, pentru că nu au personal suficient.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Astfel, Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, a explicat, pentru MEDIAFAX, că instituţia nu poate fi deschisă în zilele de sărbători legale din lipsa personalului. Acesta a precizat că, la MNIR, supraveghetorii vin la muzeu chiar şi în zilele în care instituţia este închisă publicului, pentru a se ocupa de alte activităţi şi nu le poate cere să vină în perioada sărbătorilor legale, mai ales că legislaţia nu permite plăţi suplimentare.
În plus, acesta a menţionat că nici în alte ţări muzeele nu sunt deschise în perioada sărbătorilor legale.
"Problema nu poate fi rezolvată decât cu ore suplimentare, fie cu personal suficient", a declarat Ernest Oberländer-Târnoveanu. Directorul general al MNIR a menţionat că "normal" ar fi ca muzeele să fie deschise, însă acest lucru ţine şi de finanţările pe care le primesc instituţiile respective.
Pe 19 aprilie, Muzeul Naţional de Istorie a României a fost deschis între orele 10.00 şi 14.00, iar pe 20, 21 şi 22 aprilie a fost închis.
Şi Virgil Ştefan Niţulescu, directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, a declarat pentru MEDIAFAX că instituţia nu poate fi deschisă în perioada sărbătorilor legale întrucât nu există personal de supraveghere suficient. Potrivit acestuia, lipsa personalului constituie o problemă generală în rândul muzeelor. Virgil Ştefan Niţulescu a explicat că, pentru a ţine deschis în zilele de Paşti şi de Crăciun, ar trebui să închidă muzeul într-o altă zi în care, în mod normal, ar trebui ca instituţia să aibă program de vizitare.
În plus, acesta a afirmat că, dacă ar reuşi să convingă personalul de supraveghere să lucreze în zilele de sărbătoare, ar trebui să le ofere compensaţii financiare, ceea ce legea nu îi permite.
Mai mult decât atât, Virgil Ştefan Niţulescu a menţionat că, în România, zilele de sărbătoare se petrec, de obicei, în familie, astfel că românii nu vin să viziteze muzeul. Singurii vizitatori ar fi turiştii străini, iar sumele încasate nu ar justifica deschiderea muzeelor şi costurile care ar trebui să fie acoperite.
Muzeului Naţional al Ţăranului Român a putut fi vizitat pe 19 aprilie, între orele 10.00 şi 15.00, iar pe 20 şi 21 aprilie a fost închis.
La rândul său, Paulina Popoiu, directorul general al Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX că Paştele şi Crăciunul sunt sărbătorile în timpul cărora instituţia muzeală este închisă, pentru că nu sunt vizitatori. Muzeul Naţional al Satului a fost închis în zilele de 20 şi 21 aprilie.
Totodată, reprezentaţii Muzeului Naţional Peleş au declarat pentru MEDIAFAX că acesta a fost deschis pe 19 şi pe 21 aprilie, fiind închis numai pe 20 aprilie, în prima zi de Paşti. În data de 19 aprilie, muzeul a fost vizitat de aproximativ 2.000 de persoane, mai ales străine, iar, pe 21 aprilie, de 1.200 de persoane, programul fiind unul normal. De asemenea, reprezentanţii muzeului, au precizat că programul de lucru pentru perioada sărbătorilor pascale a fost afişat pe site-ul instituţiei în urmă cu o lună.
Mai mult decât atât, Muzeul Naţional Peleş a organizat, pe 19 aprilie, a patra ediţie a evenimentului "Vânătoarea de Ouă de Paşti la Castelul Peleş", când peste 500 de ouă vopsite ascunse pe terasele castelului trebuie să fie găsite de copii cu vârstele între 3 şi 10 ani, aceştia fiind răsplătiţi cu dulciuri şi cu o vizită gratuită la muzeu, se arată pe site-ul peles.ro.
Pe de altă parte, o turistă germană a scris, marţi, într-o adresă trimisă unei agenţii româneşti, că multe dintre obiectivele turistice din România au fost închise în perioada sărbătorilor pascale, fapt care a supărat foarte mulţi turişti.
"Eu şi cu soţul meu am fost de Paşti în Braşov şi Bucureşti şi a trebuit să constatăm surprinşi că foarte multe dintre obiectivele turistice au fost închise din Vinerea Mare până în Lunea Paştilor. Există oare vreun motiv pentru care la sfârşit de săptămână, când unele oraşe sunt pline de turişti, obiective ca Palatul Parlamentului sau Castelul Peleş sunt închise? Noi călătorim foarte mult cu ocazia Paştelui, dar nicăieri nu am întâlnit o asemenea situaţie. Am întâlnit foarte mulţi turişti care erau la rândul lor foarte supăraţi că foarte multe obiective nu puteau fi vizitate decât de afară. Credem că acest lucru este dăunător pentru turismul românesc", se arată în adresa respectivă.
Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenţiei Invitation România, afirmă că, atunci când obiectivele turistice sunt închise de sărbători, pierderea este dublă: se pierd bani, de câteva ori mai mulţi decât într-o zi obişnuită, dar se pierde şi imagine.
Turismul a avut anul trecut o contribuţie totală de 5,1% la Produsul Intern Brut, ceea ce plasează România pe locul 154 în lume, din 184 de ţări, în urma Albaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului (WTTC).
Cei 1,71 milioane de turişti străini care au vizitat anul trecut România, majoritatea în interes de afaceri, au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 miliarde de euro), cea mai mare pondere fiind deţinută de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe