- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (20.11.2013, 19:38)
- Andreea Unturica , Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Directorul adjunct al Muzeului de Istorie Prahova, condamnat la plata unei amenzi penale de 3000 lei
Directorul adjunct al Muzeului de Istorie Prahova, trimis în judecată pentru neglijenţă în serviciu după ce mai multe capace ale unor ceasuri din aur cu valoare istorică au dispărut din muzeu fără ca nimeni să anunţe autorităţile, a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 3.000 de lei.
Urmărește
711 afișări
Directorul adjunct al Muzeului de Istorie Prahova, condamnat la plata unei amenzi penale de 3000 lei (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Magistraţii Judecătoriei Ploieşti l-au condamnat la plata unei amenzi penale în cuantum de 3.000 de lei pe directorul adjunct al Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, Ioan Eugen Stănescu, trimis în judecată pentru neglijenţă în serviciu după ce, la un control al Poliţiei, s-a constatat că mai multe capace ale unor ceasuri din aur au dispărut din muzeu, iar conducerea acestuia a omis, timp de mai mulţi ani, să sesizeze organele de anchetă cu privire la acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Astfel, potrivit portalului instanţelor de judecată, Ioan Eugen Stănescu a fost condamnat "pentru săvârşirea infracţiunii de omisiunea sesizării organelor judiciare la pedeapsa de amenzii penale în cuantum de 3.000 (trei mii) lei" şi, potrivit sentinţei, dacă acesta nu va plăti amenda penală, această sancţiune va fi înlocuită cu pedeapsa închisorii.
În plus, directorul adjunct al muzeului trebuie să plătească, conform aceleiaşi sentinţe, 700 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Ioan Eugen Stănescu este director adjunct al Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova din anul 1991, iar în urmă cu un an a fost trimis în judecată pentru neglijenţă în serviciu alături de directoarea Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, Lia Maria Voicu, şi de o angajată a muzeului.
Directorul adjunct a primit condamnare în condiţiile în care, la ultimul termen din proces, a cerut ca instanţa să se pronunţe. Pentru celelalte două inculpate trimise în judecată în acest dosar cauza a fost disjunsă, ele urmând a fi judecate în continuare.
Directorul Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, Lia Maria Voicu, directorul adjunct Ioan Eugen Stănescu şi gestionara Mariana Moldoveanu, angajată a Muzeului Ceasului din Ploieşti, aflat în subordinea Muzeului de Istorie, au fost trimişi în judecată, la sfârşitul anului trecut, sub acuzaţia de neglijenţă în serviciu, după ce din Muzeul Ceasului au dispărut capacele din aur, îndeosebi de 18 karate, de la 15 ceasuri de buzunar, iar cei trei nu au anunţat Poliţia timp de aproape trei ani, dispariţia metalului preţios fiind constatată în urma unui control al Inspectoratului de Poliţie Prahova.
Conform rechizitoriului întocmit de procurorii care au anchetat acest caz, în decembrie 2005 angajaţii Muzeului Ceasului din Ploieşti au constatat lipsa mai multor capace din aur de la 15 ceasuri confecţionate în Elveţia, Anglia şi Franţa în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. De la aceste ceasuri lipseau capacele medii sau, în unele cazuri, şi capacele anterioare, iar la unul dintre ceasuri lipsea şi cadranul. Este vorba despre ceasuri de buzunar, care au aparţinut ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, regelui Carol I al României, lui Vasile Alecsandri sau lui Constantin Rădulescu Motru, ceasuri care aparţin patrimoniului cultural naţional mobil, potrivit rechizitoriului. Cu o singură excepţie, respectiv un capac din aur de 14 karate, toate celelalte capace lipsă erau confecţionate din aur de 18 karate.
Cele mai multe dintre capacele lipsă au diametrul între patru şi cinci centimetri şi sunt capace medii, adică erau amplasate în interiorul ceasului, între mecanism şi capacul din spate.
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, deşi lipsa capacelor de la cele 15 ceasuri a fost anunţată conducerii muzeului prin telefon, dispariţia obiectelor din aur nu a fost anunţată organelor de Poliţie. Pe data de 8 februarie 2006, în Consiliul de Administraţie al muzeului s-a discutat despre lipsa capacelor de ceas, care cântăreau 82,02 grame de aur, iar conducerea muzeului a decis, fără să anunţe Poliţia, să impute unor angajate ale muzeului piesele lipsă. În urma acestei decizii, două dintre angajatele muzeului, care deţineau cheile vitrinelor în care erau expuse ceasurile, au şi semnat angajamente prin care se obligau să refacă toate capacele care lipsesc "în condiţii necunoscute".
Lipsa capacelor de aur de la ceasurile din Muzeul Ceasului din Ploieşti a fost constatată aproape trei ani mai târziu, mai exact în noiembrie 2008, când IPJ Prahova a făcut un control la muzeu, verificând prin sondaj exponatele, ocazie cu care s-a constatat lipsa capacelor de la 12 ceasuri.
Angajata muzeului care răspundea de aceste ceasuri a declarat anchetatorilor că nu a anunţat Poliţia deoarece directoarea muzeului le-a cerut ei şi altei colege să-şi ia angajamentul că refac capacele din aur, în caz contrar cele două urmând a rămâne fără loc de muncă, în situaţia în care sunt anunţate organele de anchetă.
La rândul său, directoarea a declarat că nu a anunţat Poliţia de teama unui scandal mediatic, dar şi din motive "umanitare" faţă de cele două angajate ale muzeului.
Audiată de poliţie, angajata muzeului care avea în gestiune ceasurile a declarat că nu a observat niciodată urme de forţare la vitrinele în care erau expuse ceasurile din aur, dar că acestea puteau fi deschise "foarte uşor". Femeia a mai spus că nu ştie cum au dispărut componentele celor 15 ceasuri din metal preţios, dar că a fost de acord să suporte contravaloarea restaurării acestora de teamă să nu îşi piardă locul de muncă, acesta fiind şi motivul pentru care nu a anunţat organele de Poliţie.
Conform rechizitoriului, nici ceilalţi martori audiaţi în acest dosar, fie că este vorba despre angajaţi ai muzeului sau personal de la pază, nu ştiu cum au dispărut capacele de aur, iar cele două angajate care aveau chei, respectiv gestionara şi o colegă de-a acesteia care deţinea încă un rând de chei de la vitrine, au afirmat că aceste vitrine nu au fost lăsate descuiate niciodată.
Conform unei evaluări făcute de Muzeul de Istorie Prahova în aprilie 2009 şi transmisă organelor de anchetă, capacele lipsă au fost evaluate la 11.136 lei.
Directoarea Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, Lia Maria Voicu, care deţine şi acum funcţia pe care o avea în anul 2006, a refuzat să răspundă oricărei întrebări legate de dispariţia capacelor din aur din muzeu, ea spunând că îşi va exprima un punct de vedere după terminarea procesului.
Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" din Ploieşti este singurul muzeu de acest fel din România, deschis în anul 1963. Muzeul este în subordinea Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova, deciziile privind Muzeul Ceasului fiind luate de către conducerea Muzeului de Istorie, deşi cele două muzee funcţionează în spaţii separate. La rândul său, Muzeul de Istorie şi Arheologie se află în subordinea Consiliului Judeţean Prahova.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe