Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, condamnat cu suspendare pentru corupţie

Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, a fost condamnat definitiv, vineri, la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare sub supraveghere într-un dosar de corupţie, după ce ar fi înlesnit unei firme obţinerea frauduloasă de fonduri europene.

Urmărește
598 afișări
Imaginea articolului Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, condamnat cu suspendare pentru corupţie

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, condamnat cu suspendare pentru corupţie (Imagine: Shutterstock)

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat definitiv la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, pentru ”complicitate la folosire ori prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, magistraţii i-au interzis lui Constantin Apostol, printr-o pedeapsă complementară, ”dreptul de a exercita funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii”, respectiv aceea de director general al ADRNE.

Totodată, şeful Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est este obligat de instanţă ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Consiliului Judeţean Bacău, respectiv SC Parc Industrial Hit SRL Bacău, sau la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bacău.

Într-o primă instanţă, Judecătoria Bacău îl condamnase pe Constantin Apostol la doi ani de închisoare cu suspendare.

Directorul general al ADRNE mai este judecat într-un dosar de corupţie, alături de primarul Bacăului, Romeo Stavarache.

Potrivit rechizitoriului prezentat în instanţă de procurorii DNA, Constantin Apostol şi alte trei persoane cu funcţii de conducere în ADRNE şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au semnalat neregularităţile pe care le-au constatat cu ocazia derulării procedurilor de accesare a fondurilor europene.

Astfel, aceştia ar fi înlesnit obţinerea pe nedrept de către societatea Inter Print SRL Bacău a sumei de 689.581,47 de lei, provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională.

În rechizitoriul întocmit, procurorii susţin că până în luna martie 2008 SC Inter Print SRL Bacău a avut-o ca unic asociat şi administrator pe Gabriela Ciubotariu, care a cesionat părţile sociale unei persoane apropiate, respectiv menajera locuinţei. Aceasta a devenit şi administratorul respectivei firme, iar Gabriela Ciubotariu şi-a atribuit funcţia de director general.

În 16 iunie 2008, Gabriela Ciubotariu a folosit la ADRNE mai multe documente false, inexacte şi incomplete, respectiv declaraţiile semnate de directorul general în numele administratorului SC Inter Print SRL, CV-ul aceluiaşi administrator cuprinzând date nereale, propunerea ca manager de proiect în mod fictiv a aceluiaşi administrator.

În consecinţă, în 12 mai 2009, între SC Inter Print SRL şi ADRNE şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei s-a încheiat contractul de finanţare pentru punerea în practică a proiectului ”Modernizarea activităţii de tipărire prin asimilarea de noi tehnologii", SC Inter Print SRL dobândind pe nedrept, susţin procurorii, suma de 689.581,47 lei, provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională. De altfel, cu această sumă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a constituit parte civilă în procesul derulat la Judecătoria Bacău.

Anchetatorii au mai constatat că Gabriela Ciubotariu a depus un act fals, respectiv hotărârea administratorului unic, prin care ”a încercat să acrediteze ideea că a fost mandatată de administratorul de drept al firmei să întocmească şi să depună documentaţia pentru obţinerea fondurilor europene”.

În acelaşi dosar, magistraţii Curţii de Apel Bacău au condamnat-o pe Gabriela Ciubotariu la doi ani şi 10 luni de închisoare pentru „complicitate la folosire ori prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene”.

De asemenea, în aceeaşi cauză, ceilalţi trei angajaţi cu funcţii de conducere în ADRNE au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între un an şi jumătate şi doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru complicitate la folosire ori prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene.

Ca şi în cazul lui Constantin Apostol, celor trei şefi din ADRNE li s-a interzis dreptul de a mai exercita funcţiile de care s-au folosit pentru comiterea infracţiunii. De asemenea, Gheorghe Harja, director al Direcţiei de Organism POR, Ioan Romeo Sauciuc, şef Birou Asistenţă Tehnică şi Ionel Popa, şef Birou Evaluare, Selecţie şi Contractare în cadrul ADRNE, au fost obligaţi de instanţă ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Piatra Neamţ, respectiv Direcţia de Asistenţă Socială - Compartimentul de Evaluare şi Consiliere Psihologică, sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

Totodată, magistraţii băcăuani le obligă în solidar pe cele cinci persoane condamnate în dosar, inclusiv societatea Inter-Print SRL Bacău, la plata sumei de 689.581,47 lei, reprezentând despăgubii materiale, actualizată la data plăţii cu dobânzile şi penalităţile aferente calculate în condiţiile legii, către partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici