Directorul ANAR: Ceva mi se pare suspect, licitaţiile au fost publice şi niciodată contestate

Directorul Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), David Csaba, apreciază că în dosarul privind atribuirea de lucrări în beneficiul instituţiei "este ceva suspect" întrucât toate licitaţiile au fost publice, s-au desfăşurat prin SEAP şi nu au fost niciodată contestate.

Urmărește
6 afișări

"Nu poate fi vorba de trafic de influenţă de la ANAR sau de la Ministerul Mediului în cazul licitaţiilor, pentru că ele sunt organizate de direcţiile din ţară şi sunt publice. Aceste procese publice sunt în responsabilitatea celor de la direcţii, care numesc evaluatorii şi se ocupă de proceduri, astfel că influenţa de la centru este egală cu zero", a declarat, pentru MEDIAFAX, David Csaba, şeful ANAR.

Aflat "undeva la Braşov, pe teren", David Csaba a precizat că va reveni în câteva ore la Bucureşti pentru a primi o analiză referitoare la contractele atribuite firmei Lescaci Com SRL din Satu Mare.

"Voi vedea exact care este ponderea de contracte atribuite acestei firme. Totuşi, cred că la mijloc este o neînţelegere. Este suspect să apară astfel de suspiciuni", a spus Csaba.

Acesta a declarat că "marea majoritate" a celor 300 de lucrări derulate în prezent de ANAR în întreaga ţară au fost atribuite prin licitaţie publică.

"La fiecare dintre aceste licitaţii au participat şapte-opt, chiar şi 12 firme, şi nu avem cazuri în care rezultatele să fi fost contestate. De aceea mi se pare suspect, trebuie să fie o neînţelegere", a mai spus David Csaba.

Acesta a precizat că de când conduce instituţia, de un an şi jumătate, nu a existat vreun caz în care câştigătorul unei licitaţii să ceară suplimentarea contravalorii lucrării prestate, "valoare la care s-a angajat odată cu atribuirea contractului de lucrări", astfel că este "imposibil" de vorbit despre trafic de influenţă în legătură cu acestea.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea unui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.

Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de către DNA.

Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

"În cursul anului 2011, învinuitul Ciocan Ioan, în calitate de reprezentant legal al firmei mai sus menţionate (n.r. - SC Lescaci Com SRL), prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societăţii sale. Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională «Apele Române», instituţie aflată în coordonarea acestui minister, cât şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie", informează Direcţia Naţională Anticorupţie.

Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală, precizează DNA.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, ministrul Laszlo Borbely nu a putut fi contactat, el aflându-se în Polonia, la Sopot, unde participă la Consiliul Informal de Mediu, ale cărui lucrări se desfăşoară în perioada 10-12 iulie.

Conform declaraţiei de avere, ministrul Mediului nu deţine în proprietate vreun apartament. Surse judiciare susţin că ar fi vorba de un apartament aflat în proprietatea soacrei ministrului Mediului. Aceleaşi surse afirmă că luni au avut loc percheziţii legate de acest dosar, inclusiv la Ministerul Mediului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici