Directorul ANM: Codul galben ar putea fi prelungit duminică, dar nu sunt motive de panică

Codul galben de ninsori şi viscol ar putea fi prelungit duminică, însă datele meteo nu arată, cel puţin până în 8 februarie, maximul prognozabil, schimbări majore care să dea motive de panică pentru populaţie, a declarat, joi, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

Urmărește
2142 afișări
Imaginea articolului Directorul ANM: Codul galben ar putea fi prelungit duminică, dar nu sunt motive de panică

Directorul ANM: Codul galben ar putea fi prelungit duminică, dar nu sunt motive de panică (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Noi nu putem vedea astăzi mai departe de şase zile, asta este tehnologia momentului peste tot în lume. Vă spun clar că din ce vedem acum nu pare să avem mari motive de îngrijorare. Este adevărat, avem un cod galben de ninsori, valabil până duminică, vedem atunci dacă-l prelungim sau nu, dar din ce vedem noi astăzi nu putem spune că urmează fenomene meteo de intensitate extremă. Va ninge 20-30 de centimetri, asta vedem acum. Nimic spectaculos. Sigur, depinde şi cum este viscolită această zăpadă, depinde de mai multe chestiuni, dar concluzia este că în prezent nu este cazul să intrăm în panică", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Ion Sandu.

Acesta a ţinut să atenţioneze asupra momentului în care nisoarea se va transforma în ploaie.

"Atunci am putea avea probleme mari, pentru că va fi polei şi am putea fi, practic, blocaţi din punctul de vedere al transportului rutier. Acesta este, după mine, momentul cheie. Restul discuţiilor despre nămeţi înalţi şi altele de acest gen sunt supoziţii care, în prezent, pe datele meteo pe care le avem, nu se confirmă", a conchis Sandu.

Potrivit avertizării ANM, de vineri, ora 10.00 şi până duminică, ora 20.00, aria ninsorilor va cuprinde treptat, începând din sud-vestul ţării, toate regiunile, local ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 cm, în special în zonele de deal şi de munte.

Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50-60 de kilometri pe oră, iar la munte va sufla tare, cu peste 90 de kilometir pe oră, viscolind sau spulberând zăpada.

Începând de sâmbătă dimineaţă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub formă de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.

În Oltenia, Muntenia şi în sudul Banatului ninsori şi intensificări ale vântului vor fi încă din cursul zilei de joi, au precizat meteorologii.

Şi hidrologii au anunţat, tot joi, că debitele în majoritatea râurilor din ţară sunt în scădere sau, cel mult, staţionare. Formaţiunile de gheaţă - gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă - apărute pe majoritatea râurilor din ţară au fost "în extindere şi intensificare" în ultimele zile, datorită gerului prognozat şi el din timp de meteorologi, care au emis chiar şi o avertizare cod portocaliu în acest sens, zilele trecute.

Dunărea este şi ea aproape îngheţată în sectorul Cernavodă - Tulcea. Aici curg sloiuri de gheaţă care acoperă până la 90 la sută din suprafaţa apei.

Lucrările hidrotehnice aflate în administrarea Apelor Române sunt şi ele afectate de ger, muncitorii lucrând neîncetat pentru a le păstra complet funcţionale. Până joi toate acestea au funcţionat în condiţii normale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici