Directorul Arhivei Naţionale: Nu mai există alte dosare ale Înalţilor prelaţi

Şeful Arhivelor Naţionale Române, Dorin Dobrincu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în arhive nu mai există alte dosare privind pe Înalţi prelaţi, oficialul adăugând că dosarul Patriarhului Teoctist a devenit public din moment ce el fusese analizat de membrii Comisiei Tismăneanu.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Directorul Arhivei Naţionale: Nu mai există alte dosare ale Înalţilor prelaţi

Directorul Arhivei Naţionale: Nu mai există alte dosare ale Înalţilor prelaţi

Totodată, directorul general al Arhivelor Naţionale Române (ANR) a subliniat că reprezentanţiii instituţiei pe care o conduce sunt administratorii Arhivelor şi nu "gardienii memoriei naţionale".

Dobrinoiu a explicat că, potrivit unei directive europene, orice dosar care a fost dat spre analiză unei persoane, nu poate fi refuzat alteia, acest principiu fiind aplicat şi în cazul dosarului Patriarhului Teoctist.

"Există solicitări privind mult mai multe dosare. Eu nu puteam să mă fac gardianul acelui dosar. El a fost văzut şi pentru întocmirea Raportului Tismăneanu. E dreptul jurnaliştilor de a avea acces la aceste informaţii", a declarat Dorin Dobrincu.

Directorul Dobrincu a mai subliniat că dosarele existente nu sunt dosare de securitate sau personale, ci politice, făcute de Partidul Comunist Român (PCR), astfel că Arhiva Naţională nu-şi asumă şi nu răspunde de conţinutul lor.

"Noi am primit acest fond de la Armată în 2000. Nu noi le-am creat. Responsabilitatea revine celor care publică datele. Ar trebui să acceptăm că istoria e plurală şi ar trebui să fim foarte precauţi cu aceste documente", a explicat Dobrincu.

El a susţinut că în Arhivele Naţionale nu mai există alte dosare ale ierarhilor, dar a precizat că nu are certitudinea că toate documentele, care au fost în administrarea Armatei, au ajuns la ANR.

"Există zvonuri că Armata a mai păstrat documente, mai ales pe microfilme", a admis directorul Dorin Dobrincu.

Directorul ANR a subliniat că este în interesul societăţii ca arhivele comuniste să nu mai fie ţinute departe de ochii publicului. "Accesul la informaţie e un drept al cetăţeanului şi secretomania nu cred că-şi are rostul într-o instituţie românească din 2007", a spus Dobrinoiu.

Şeful Arhivelor Naţionale a explicat că arhiva CC al PCR a fost mutată la Piteşti, fiind în administrarea exclusivă a Armatei şi abia în anul 1993 documentele au început să fie aduse la Arhivă.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici