Directorul Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, cercetat pentru corupţie, rămâne în arest
Directorul Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, cercetat de DNA pentru fapte de corupţie, rămâne în arest, după ce, marţi, Tribunalul Prahova, unde s-a judecat cererea de liberare a acestuia sub control judiciar, şi-a declinat competenţa în acest caz în favoarea Tribunalului Bucureşti.
Marţi după-amiază, la Tribunalul Prahova, a avut loc a doua înfăţişare în procesul în care directorul Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, cercetat de DNA în stare de arest preventiv pentru fapte de corupţie, a cerut liberarea sub control judiciar, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Costea a fost adus în boxa acuzaţilor încătuşat şi escortat de un poliţist, în timp ce părinţii săi s-au aflat în sala de judecată pe tot parcursul procesului.
În cadrul acestei înfăţişări, procurorul DNA a invocat excepţia necompetenţei teritoriale, solicitând instanţei de judecată declinarea competenţei către Tribunalul Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a lui Costea.
După o pauză de 45 de minute, instanţa de la Tribunalul Prahova a admis excepţia invocată de DNA, declinând competenţa în acest caz către Tribunalul Bucureşti.
Avocatul lui Cornel Costea, Dan Dumitru, a declarat jurnaliştilor în pauza din cadrul acestui proces că clientul său este optimist şi că suportă "destul de bine" regimul de detenţie.
Avocatul Dan Dumitru a mai afirmat că în curând Cornel Costea va fi trimis în judecată.
Întrebat ce părere are despre afirmaţiile instanţei de judecată de la Bucureşti, potrivit cărora există date conform cărora Costea ar încerca să zădărnicească adevărul prin influenţarea martorilor, avocatul Dan Dumitru a spus că acest lucru nu este posibil.
"Şi dacă ar vrea să influenţeze în vreun fel, (Cornel Costea - n.r.) nu are cum să ia legătura cu denunţătorii, aceştia nu sunt de găsit", a spus avocatul Dan Dumitru.
În data de 19 mai 201, avocatul lui Cornel Costea a solicitat Tribunalului Prahova liberarea provizorie sub control judiciar în baza art. 160 ind. 2 din Codul de Procedură Penală. Miercuri, 25 mai, la Tribunalul Prahova a avut loc primul termen din acest proces, însă soluţionarea cauzei a fost amânată din lipsă de procedură, respectiv din lipsa dosarului de urmărire penală, instanţa acordând ca termen data de 31 mai.
Directorul Biroului Vamal Ploieşti a fost prins în flagrant delict, în 24 februarie, în timp ce primea suma de 10.000 lei, prin intermediar, de la persoana care l-a denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Procurorii anticorupţie îl acuză pe Cornel Costea, director al Biroului Vamal Ploieşti, de luare de mită în formă continuată şi complicitate la fals intelectual în formă continuată.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada noiembrie - decembrie 2010 şi ianuarie 2011, în calitate de director al Biroului Vamal Ploieşti, Costea a pretins diferite sume de bani de la un denunţător, patron a mai multor firme care desfăşurau activităţi de import - export din Turcia, primind de la acesta, prin intermediar, suma totală de aproximativ 40.000 - 50.000 de euro, în schimbul neprezentării tirurilor la controlul fizic în vama Ploieşti. După primirea sumei menţionate, Cornel Costea a impus să îi mai fie dată suma de 20.000 de lei.
Tribunalul Bucureşti - care a decis, în 25 februarie, arestarea lui Cornel Costea - a considerat că este necesară măsura preventivă, întrucât sunt date că încearcă să zădărnicească adevărul prin influenţarea martorilor, în condiţiile în care acesta nu impunea întocmirea documentelor vamale până nu-şi primea comisioanele.
Instanţa Tribunalului Bucureşti notează, în motivarea deciziei de arestare a şefului Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, că "există date că încearcă să zădărnicească adevărul prin influenţarea martorilor, prin alterarea mijloacelor de probă, cunoscut fiind că acesta, în calitatea pe care o avea impunea neîntocmirea documentaţiei vamale până nu i se achitau comisioanele aferente". Costea a atacat decizia cu recurs, care s-a judecat, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a respins recursul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO