Directorul Direcţiei pentru Agricultură Constanţa, reţinut de DNA pentru fapte de corupţie

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Constanţa, Boris Parpală, a fost reţinut de DNA pentru fapte de corupţie, fiind acuzat că a determinat reprezentanţii a 24 de primării din judeţ să încheie cu o firmă pe care el o administra contracte de prestări servicii inutile sau nesolicitate de acestea.

Urmărește
338 afișări
Imaginea articolului Directorul Direcţiei pentru Agricultură Constanţa, reţinut de DNA pentru fapte de corupţie

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Constanţa, reţinut de DNA pentru fapte de corupţie (Imagine: Shutterstock)

Procurorii DNA Constanţa au dispus, luni, punerea în mişcarea a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Boris Parpală, directorul Direcţiei pentru Agricultură Constanţa.

El este acuzat de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată, folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, evaziune fiscală, în forma evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, spălare de bani şi transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, în perioada martie 2012 - iunie 2014, Boris Parpală, ca urmare a influenţei şi autorităţii conferite de funcţiile pe care le-a avut la Consiliul Judeţean Constanţa şi la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Judeţului Constanţa, a determinat reprezentanţii a 24 de primării din judeţ să încheie cu o firmă pe care o administra contracte de prestări ale unor servicii inutile şi nesolicitate de acestea - între care elaborarea strategiei de dezvoltare locală a comunei şi consultanţă în elaborarea documentaţiei de finanţare a unor proiecte, a emis facturi în numele societăţii respective şi a încasat diverse sume pentru serviciile prestate.

De asemenea, în 9 septembrie 2013, acţionând în calitate de administrator al societăţii respective, Parpală a încheiat un contract de vânzare cumpărare, a recepţionat şi a plătit marfa cumpărată de firma respectivă.

Procurorii anticorupţie au mai constatat că, în perioada de ianuarie 2012 - aprilie 2015, Boris Parpală, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a înregistrat în contabilitatea acesteia operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale, diminuând astfel baza impozabilă, cu efectul prejudicierii bugetului de stat.

Totodată, în cursul anului 2013, împreună cu firma respectivă, el a investit o parte din sumele obţinute ca urmare a contractelor încheiate cu cele 24 de primării pentru concesionarea unui teren în judeţul Constanţa, plantarea unei livezi şi ridicarea unei construcţii pe terenul respectiv, ascunzând astfel originea ilicită a sumelor respective.

În 6 februarie 2014, Parpală a transmis în mod fictiv părţile sociale deţinute la firma respectivă către o persoană, deşi ulterior acestui moment a continuat să beneficieze de activitatea societăţii şi a continuat să realizeze operaţiuni comerciale în numele acesteia, cu scopul îngreunării urmăririi penale.

Parpală va fi prezentat, marţi, Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici