Directorul DSVSA Sălaj: Desfiinţarea ANSVSA ar crea "haos total în sistem" şi ar aduce complicaţii
Desfiinţarea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) ar crea "haos total în sistem" şi ar aduce complicaţii şi multe dezavantaje pentru populaţie, a declarat şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin.
Conducerea DSVSA Sălaj a aflat de propunerea privind desfiinţarea ANSVSA printr-o notă de serviciu emisă de autoritate către structurile subordonate din judeţe, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Suntem profund nemulţumiţi de propunerea privind desfiinţarea ANSVSA şi transformarea ei în două agenţii fără personalitate juridică, în subordinea Ministerului Agriculturii şi a Ministerului Sănătăţii. ANSVSA este funcţională şi bine organizată, după principiile europene în domeniu. Dacă se va pune în practică această propunere, va urma haos total în sistem, încurcături şi dezechilibru, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi oamenii de rând, care sunt beneficiarii direcţi ai serviciilor noastre", a spus Mircea Martin într-o conferinţă de presă.
Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, a declarat pentru MEDIAFAX că mai multe asociaţii profesionale private au depus memorii la Secretariatul General al Guvernului (SGG) prin care solicită Executivului desfiinţarea ANSVSA prin transformarea în două agenţii sau direcţii generale fără personalitate juridică în subordinea ministerelor Agriculturii şi Sănătăţii.
Roatiş a adăugat că asociaţiile au solicitat şi reducerea numărului de angajaţi ai autorităţii cu 2.500 de persoane şi vânzarea laboratoarelor instituţiei. El a spus că ANSVSA a prezentat SGG un punct de vedere prin care se propunţă împotriva modificării structurii instituţiei.
Directorul DSVSA Sălaj a arătat că jumătate din cei 5.000 de angajaţi ANSVSA de la nivel naţional riscă să piardă locurile de muncă.Potrivit acestuia, consecinţele desfiinţării ANSVSA înseamnă încurcături în ceea ce priveşte circulaţia animalelor, siguranţa alimentară şi sistemul de identificare animalieră.
"Mai mult, ANSVSA gestionează managementul riscurilor la boli contagioase. Dacă va fi reorganizată, vor urma bulversări majore în sistem. Noi nu am avut probleme până acum, am demonstrat că putem funcţiona şi putem rezolva cerinţele UE. Suntem monitorizaţi permanent şi am dovedit că ne descurcăm. De ce trebuie să se facă reorganizarea unui sistem bine organizat şi funcţional?", s-a întrebat el.
Mircea Martin a spus că medicina veterinară este singura profesie care certifică sub semnătură că tot ce se consumă ca aliment este sănătos şi că animalele care circulă dintr-un spaţiu în altul sunt sănătoase, netransmiţând boli oamenilor.
Potrivit sursei citate, şi privatizarea laboratoarelor sanitar-veterinare de stat va aduce complicaţii.
"Privatizarea laboratoarelor ar scădea gradul de siguranţă la manipularea culturilor de bacterii şi microbi cu care se lucrează. În plus, mediile de cultură ar fi cumpărate pe principiul celui mai ieftin preţ şi nu pe principiul calităţii, cum se face în prezent", a spus Martin.
În ceea ce priveşte disponibilizările care ar urma în cadrul DSVSA Sălaj, Martin a spus că, prin reorganizarea instituţiei, şi-ar pierde locurile de muncă jumătate din cei 94 de angajaţi.
"DSVSA Sălaj are 94 de angajaţi, din care 34 lucrează la laborator. Dacă se vor face reorganizări, iar ANSVSA va fi desfiinţată, îşi vor pierde locurile de muncă jumătate din angajaţii noştri, iar acest lucru este o problemă majoră, dat fiind că şi în prezent instituţia noastră funcţionează cu un deficit de personal. Situaţia se repetă şi în celelalte judeţe din ţară", a spus Martin.
Nu doar conducerea DSVSA Sălaj este nemulţumită de propunerea privind desfiinţarea ANSVSA, ci şi conducerea sindicatului din cadrul instituţiei şi cea a Asociaţiei Medicilor Veterinari Sălaj.
Liderul sindicatului din cadrul DSVSA Sălaj, Cosmin Todoruţ, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că, dacă lucrurile nu vor fi lăsate în starea actuală angajaţii DSVSA Sălaj, majoritatea membri de sindicat, sunt dispuşi să declanşeze greva generală.
"Iar o grevă generală de o săptămână, două, în toate DSVSA din ţară va bloca activitatea privind siguranţa alimentară şi circulaţia animalieră la nivel naţional. Noi sperăm, totuşi, să nu se ajungă aici", a spus Cosmin Todoruţ.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a trecut, la începutul anului 2009, din coordonarea Ministerului Agriculturii în subordinea Guvernului şi în coordonarea premierului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO