- Home
- Social
- BUZĂU, (20.02.2013, 12:11)
- Cristina Sterian
Directorul medical al SJ Buzău a demisionat,reclamând sancţiuni "prea dure" în cazul copiilor legaţi
Directorul medical al Spitalului Judeţean Buzău, Victor Ioniţă, a demisionat din funcţie, miercuri, pe motiv că sancţiunile dispuse împotriva cadrelor medicale de la Secţia Pediatrie, în cazul copiilor legaţi de paturi, sunt "prea dure".
Urmărește
153 afișări
Directorul medical al SJ Buzău a demisionat,reclamând sancţiuni "prea dure" în cazul copiilor legaţi (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
Medicul Victor Ioniţă a declarat corespondentului MEDIAFAX că demisia sa a fost înmânată managerului Spitalului Judeţean şi are la bază motive personale, dar mai ales faptul că propunerea sa, ca şef al comisiei de disciplină care a anchetat cazul copiilor legaţi de paturi, nu a fost respectată.
Ioniţă precizează că a propus, în calitatea pe care o are, ca şeful Secţiei Pediatrie, medicul Carmencita Matei, să fie suspendată din funcţie pentru două luni, însă nu s-a ţinut cont de propunerea sa. El spune că, în aceste condiţii, a decis să demisioneze din funcţia de director medical al spitalului, pe care o deţine de şase luni.
"Picătura care a umplut paharul a fost decizia pe care a trebuit să o luăm în Comisia de disciplină împotriva conducerii Secţiei de Pediatrie. Eu cred că sancţiunea trebuie să fie în concordanţă cu gravitatea faptei sau a prejudiciului creat, prejudiciu care nu a existat, cu excepţia unui prejudiciu de imagine. Eu am considerat că retrogradarea pe o perioadă limitată ar fi fost suficientă. Ni s-a solicitat altceva şi ca atare eu am considerat că nu mă mai regăsesc în această funcţie de conducere. Ca urmare, am demisionat din postul de director medical şi mă întorc la ceea ce ştiu să fac, adică la anestezie. Voi redeveni şef al Secţiei ATI", a declarat Victor Ioniţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
În opinia acestuia, cazul copiilor legaţi de paturi a provocat "doar un prejudiciu de imagine", iar măsura destituirii şefului Secţiei Pediatrie, Carmencita Matei, este prea dură, mai ales că practica contenţionării este utilizată în toate spitalele din ţară şi din Europa.
"În momentul de faţă avem o procedură internă care reglementează modul de legare atât a copiilor, cât şi a adulţilor. Credeţi că acum dacă copiii sau adulţii sunt legaţi conform unei proceduri e mai traumatizant sau mai puţin traumatizant decât înainte ? Eu cred că este acelaşi lucru. Faptul că s-a apelat la acea metodă ca urmare a unei necesităţi, iar faptul că se poate face mai bine sau mai civilizat este adevărat. Acum nu îi mai legăm de mână, dar am conceput nişte atele care fixează şi branula şi mâna copilului şi o să legăm acea atelă de pat. Mai civilizat de atât nu există nicăieri în lume", a explicat Victor Ioniţă.
Şeful Secţiei Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, Carmencita Matei, şi asistentul-şef al secţiei, Mircica Găzdaru, vor fi destituite din funcţii în urma anchetei în cazul copiilor legaţi de paturi, au anunţat, marţi, reprezentanţii Consiliului Judeţean. De asemenea, asistenta medicală şi infirmiera de salon vor fi sancţionate cu reducerea salariului cu 10% pe o perioadă de două luni
Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Consiliul Judeţean Buzău, instituţie în subordinea căreia se află spitalul, măsurile şi sancţiunile au fost propuse de Comisia de disciplină constituită în acest caz şi au fost aprobate de către managerul unităţii medicale.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Buzău precizau că pe parcursul cercetării disciplinare au fost audiate şi au dat note explicative în şedinţele comisiei nouă asistente medicale, două îngrijitoare şi două infirmiere care au fost de serviciu în 28 ianuarie, atunci când au fost filmaţi copiii legaţi cu feşe de zăbrelele paturilor, precum şi asistenta-şefă, medicul şef de secţie şi alţi doi medici.
"În cazul unor persoane au fost extinse cercetările pentru clarificarea unor aspecte punctuale şi a unor neclarităţi şi neconcordanţe în punctele de vedere exprimate iniţial de persoanele audiate. Spitalul va emite deciziile corespunzătoare şi le va comunica persoanelor sancţionate, conform prevederilor legale", mai precizau reprezentanţii Consiliului Judeţean Buzău.
Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău au fost difuzate, în 28 ianuarie, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani.
Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, Alina Bădulescu, afirma că cei şase copii filmaţi legaţi de paturi locuiesc într-o casă de tip familial şi au grave afecţiuni neuropsihice, unii fiind diagnosticaţi cu ADHD, iar alţii cu retard mintal. Cei şase minori locuiesc alături de alţi 11 copii instituţionalizaţi şi au fost internaţi în spitalul buzoian în urma unor probleme respiratorii.
Alina Bădulescu preciza că micuţii erau vizitaţi zilnic de îngrijitorii care îi supraveghează în casa de tip familial şi care le aduceau hrană sau alte lucruri de care aveau nevoie.
Directorul Spitalului Judeţean Buzău, dr. Marius Anastasiu, a declarat tot timpul de la izbucnirea scandalului că măsura imobilizării a fost luată doar în cazul a doi copii instituţionalizaţi cu probleme psihice severe, în timp ce în imaginile filmate apar cel puţin patru copii legaţi cu feşe de gratiile paturilor. De altfel, şi membrii comisiilor de anchetă constituite în acest caz au fost informaţi de către conducerea unităţii medicale tot cu privire la doi copii contenţionaţi.
Preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, şi Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii şi adolescenţi din Buzău şi membru al Colegiului Medicilor, au susţinut, imediat după izbucnirea scandalului, că în cazul copiilor legaţi de paturi a fost aplicată legea, care prevede că pacienţii cu probleme severe de sănătate mintală pot fi contenţionaţi pe durata intervenţiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrării tratamentului. Medicul psihiatru Nicolae Enache a susţinut că legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală este în favoarea lor, pentru că îşi pot face rău.
Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România precizau, într-un comunicat, că în toate spitalele din Uniunea Europeană contenţia este acceptată în cazul pacienţilor cu tulburări psihice care le pun în pericol integritatea fizică sau viaţa prin autoagresiune sau accidente, însă cu respectarea unei anumite proceduri.
De asemenea, Colegiul Medicilor menţiona că măsura de a-i imobiliza la pat pe pacienţi poate fi fizică sau chimică, iar legea permite contenţia pacienţilor, inclusiv minori.
Dosarul penal în cazul copiilor legaţi de paturi la Spitalul Judeţean Buzău a fost preluat de procurorii Parchetului Judecătoriei Buzău, care fac cercetări pentru rele tratamente aplicate minorului, purtare abuzivă şi punerea în primejdie a unei persoane aflate în neputinţa de a se îngriji.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe