Populaţia română care lucrează în Spania este afectată în mod diferit faţă de populaţia spaniolă de şomajul în creştere ca urmare a crizei care a început în vara anului 2007. În anul 2007 cu o creştere a şomajului cu 117.000 persoane, depăşind acum deja două milioane, peste jumătate erau străini, cu un total de 60.000 de români în această situaţie. Ulterior, în primul semestru al anului 2008 şomajul a crescut cu aproape jumătate de milion de persoane, totalul apropiindu-se de 2,5 milioane, care cuprinde atât spanioli, cât şi străini, dintre care 99.100 de români.
Autorii studiului estimează că la sfârşitul anului în Spania vor fi aproape de trei milioane de şomeri, dintre care aproape un milion ar putea fi străini şi 130.000 români.
Deşi guvernul român şi-a exprimat interesul de a repatria personalul cel mai calificat, până acum nu a avut mare succes. În anul 2008, odată cu agravarea crizei economice şi creşterea şomajului, lucrurile au început să se schimbe şi în multe cazuri cei doi factori semnalaţi influenţează în favoarea ideii întoarcerii. Şi pierderea locului de muncă de aici, combinată cu creşterea posibilităţilor de pe piaţa muncii din România datorită salariilor care în profesii mai specializate depăşesc deja 1.000 euro pe lună, ideea întoarcerii dobândeşte o nouă forţă. La toate acestea se adaugă un nou factor: scumpirea ipotecilor pentru cei care au cumpărat o locuinţă, cu rate de 1.500 euro pe lună. În această direcţie, întoarcerea este o opţiune la care se gândesc în principal familiile care au intrat în circuitul plăţilor imobiliare.
Autorii studiului mai arată că, deşi există români care îşi pierd locul de muncă, rata angajării este încă ridicată şi se ridică încă la 20.000 de persoane nou angajate în primul semestru al anului 2008.
Dacă la 1 ianuarie 2005 numărul românilor înregistraţi ca activi pe piaţa muncii la Asigurările Sociale se ridica la 63.926, la 1 ianuarie 2006 era deja 159.649.
Majoritatea lucrătorilor români se situează în categorii inferioare pe piaţa muncii, existând 34,4 la sută muncitori necalificaţi.
Şi în ceea ce priveşte anumite comentarii adverse, asociaţiile române insistă să semnaleze că, proporţional, românii comit în Spania mai puţine infracţiuni decât spaniolii şi mult mai puţine decât alte naţionalităţi imigrante. De asemenea, ele explică faptul că majoritatea problemelor de convieţuire între români şi spanioli provin de la aşezămintele de etnie romă. Romii de origine română din Spania, aproape 25.000 conform estimărilor, îi îngrijorează mai ales pe compatrioţii lor.
În comparaţie cu compatrioţii lor care trăiesc în Italia, românii din Spania asigură că aici se bucură de condiţii de viaţă mai bune, lucru confirmat printr-un recent studiu comparativ al celor două destine comunitare preferate de români, conform căruia 67 la sută dintre imigraţi ar fi dispuşi să lucreze mai mult pentru a câştiga mai mult, în timp ce în Italia doar jumătate ar face acest lucru. În plus, 33 la sută dintre cetăţenii din România care locuiesc pe teritoriul spaniol ar dori să-şi perfecţioneze pregătirea, în timp ce acea cifră se reduce la 20 la sută în Italia.
Studiul a fost realizat de un colectiv de specialişti de la Universitatea Juan Carlos I din Madrid, sub coordonarea profesorului universitar Ramon Tamames, fiind finanţat în cadrul campaniei "Români în Europa".
În perioada 1998 – 2008, peste 4,5 milioane de persoane au venit în Spania pentru a locui şi a munci, iar România este ţara din care a sosit cel mai mare număr de imigranţi în ultimii zece ani, în special începând din anul 2001. În prezent există 702.000 de români în Spania, care reprezintă 17 la sută dintre străini cu permis de rezidenţă. Dintre aceştia, 448.000 sunt angajaţi (adică 22 la sută din totalul imigranţilor care lucrează), iar 99.100 sunt în şomaj. Pe lângă aceştia, 154.900 de persoane sunt inactive (copii, casnice, vârstnici).
Autorii raportului spun însă că ritmul de creştere a rezidenţilor români în primele şase luni din 2008 era deja inferior celui din anul anterior, lucru care poate indica faptul că imigraţia română a început să piardă din vigoarea pe care o avea înainte.
În Spania imigrează în număr aproape egal bărbaţii şi femeile, iar jumătate dintre imigranţi (47,8 la sută) au vârste între 25 şi 39 ani, procentul de persoane peste 55 ani fiind foarte redus. Ei au o rată mare de activitate în câmpul muncii de 70 la sută, cu mult peste media naţională, care abia dacă depăşeşte 50 la sută.
Contribuţia românilor la economia spaniolă se poate estima, în termeni strict salariali, la 8.000 de milioane de euro, cifră ce reprezintă 0,71 la sută din PIB-ul Spaniei. Imigraţia are un impact favorabil în ceea ce priveşte contribuţiile la taxele pe venit, respectiv sistemul asigurărilor sociale din Spania, salariul mediu al românilor fiind de 17.369 euro pe an sau de 1.447 euro pe lună, cu toate retribuţiile incluse.