- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Directorul Penitenciarului Giurgiu s-a costumat în deţinut (Video)
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a cerut, marţi, CSM încetarea detaşării procurorului Adrian Dicu din funcţia de director al Penitenciarului Giurgiu - instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei -, pe care îl acuză de management necorespunzător şi abuz în funcţie, reclamând fapte comise în urmă cu mai bine de un an.
Directorul Penitenciarului Giurgiu s-a costumat în deţinut (Video)
Potrivit prevederile Legii 317 privind CSM - articolul 46, alineatul (8) -, "acţiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de cel mult un an de la data săvârşirii abaterii", astfel că acţiunea sindicaliştilor este tardivă.
În urma unei solicitări MEDIAFAX, Biroul de presă al Consiliului Superior al Magistraturii a precizat că despre situaţia reclamată a aflat din mass-media şi că CSM va analiza activitatea magistratului "prin prisma activităţii acestuia de director al Penitenciarului Giurgiu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Directorul Penitenciarului Giurgiu s-a costumat în deţinut
Potrivit federaţiei sindicale, în 14 decembrie 2007, cu ocazia organizării unei festivităţi cu personalul Penitenciarului Giurgiu - un "bal mascat", directorul unităţii, procurorul Adrian Dicu, a venit la penitenciar în jurul orei 21.00, unde i-a cerut unui agent care se afla în serviciu să îl însoţească la restaurantul unde avea loc petrecerea.
Însoţit de agentul şef Dorobanţu Valentin, acesta a părăsit unitatea în jurul orei 22.00, iar la intrarea în restaurant, procurorul şi-a pus cătuşe la mâini şi, costumat în «deţinut», şi-a făcut intrarea în incinta restaurantului, susţinând o pantomimă decadentă în raport cu poziţia deţinută în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Conducerea federaţiei sindicale îl acuză pe directorul Penitenciarului Giurgiu de abuz în serviciu, susţinând că acesta a încalcat grav prevederile legale în vigoare, "slăbind siguranţa unităţii prin scoaterea agenţilor din serviciu, deplasarea maşinii unităţii la restaurant, astfel putându-se produce evenimente negative faţă de care nu s-ar fi putut interveni în mod operativ şi în bune condiţii".
"Acesta a produs o depreciere a imaginii actului de justiţie, prin utilizarea uniformei, a însemnelor oficiale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor într-un loc public, asociind imaginea Ministerului Justiţiei cu cea a unei marionete", se mai arată în adresa trimisă preşedintelui CSM.
A chemat agenţii să fure mireasa
Federaţia sindicală susţine că în 7 iulie 2007, şeful Penitenciarului Giurgiu ar fi sunat la unitate, cerând să fie trimişi la un restaurant din centrul municipiului, unde participa ca invitat la nunta medicului penitenciarului, doi agenţi aflaţi de serviciu, pentru a "fura mireasa".
"Spre miezul nopţii, acesta a sunat la Penitenciarul Girgiu, unde a dispus executarea unei misiuni de la penitenciar la restaurant de către doi agenţi din cadrul grupei de intervenţie aflaţi în serviciu, echipaţi în ţinută de luptă, cu intenţia de a «fura mireasa». Aceştia s-au deplasat la localul din centrul oraşului, pentru a îndeplini dispoziţia primită", susţine conducerea federaţiei sindicale.
Totodată, federaţia sindicală arată că în 11 iulie 2008 ar fi avut loc un alt incident între conducerea instituţiei şi sindicate, legat de împărţirea primelor la Penitenciarul Giurgiu. Directorul Penitenciarului Giurgiu ar fi venit atunci, potrivit organizaţiei sindicale, la unitate, deşi era în concediu de odihnă, şi "ilegal a ordonat alarmarea unităţii".
"Acesta a încălcat astfel şi prevederile art. 53, lit. b din Legea 54/2003 - Legea sindicatelor: «condiţionarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuţiilor funcţiei membrilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale», continuând astfel producerea unor pagube materiale prin apelarea telefonică a personalului unităţii, utilizarea logisticii necesare alarmării, în condiţiile inexistenţei unui obiectiv profesional", precizează sursa citată.
Sindicaliştii susţin în finalul documentului că "managementul defectuos şi abuzul în funcţia de conducere" a procurorului Dicu au dus la crearea unei stări tensionate în Penitenciarul Giurgiu, "o vendetta a conducerii unităţii faţă de sindicalişti şi «dizidenţi», în condiţiile în care bugetul public susţine financiar salariile imorale ale magistraţilor detaşati".
Adrian Dicu: Liderii de sindicat sunt motivaţi de un conflict personal
Adrian Dicu a declarat, marţi, că Penitenciarul Giurgiu are 341 de angajaţi, care sunt reprezentanţi de două sindicate, unul care are afiliaţi 200 de angajaţi şi altul aproximativ o sută. Acuzaţiile la adresa acestuia au fost formulate de sindicatul care are o reprezentativitate mai mare, însă directorul penitenciarului consideră că acestea vin din partea unor lideri de sindicat, şi nu a tuturor celor pe care îi reprezintă.
"Reprezentanţii acestui sindicat vorbesc în numele lor personal şi nu în numele membrilor lor", a spus Dicu.
Directorul Penitenciarului Giurgiu a precizat că nu este prima dată când sunt formulate aceste denunţuri la adresa sa.
"Toate aceste aspecte au făcut obiectul unei anchete a inspectorilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor din septembrie până în prezent. Faptele erau cunoscute la data întâmplării lor", a spus Dicu, adăugând că există o diferenţă între modul în care acestea au fost prezentate de sindicalişti şi felul în care s-au petrecut în realitate.
Potrivit directorului Penitenciarului Giurgiu, aceste critici au fost reiterate "cu mai multă forţă, inclusiv mediatică", pentru că unul din liderii de sindicat, agentul Ionuţ Mogâldea, face de câteva zile obiectul unei anchete a comisiei de disciplină a unităţii.
Adrian Dicu a mai spus că îşi va continua activitatea "cu bună credinţă" până când alte organe de control vor ancheta cazul.
"Următorul pas ar fi ca Corpul de control al Ministerului Justiţiei să analizeze solicitarea făcută de sindicalişti, dar eu nu am fost înştiinţat oficial de o anchetă în acest sens", a declarat Dicu.
Acesta a precizat că trebuie să existe o solicitare din partea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru ca CSM să se pronunţe pentru o eventuală încetare a detaşării sale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO