Directorul SJU Constanţa dezaprobă decizia de comasare a spitalelor fără consultarea autorităţilor

Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână, a declarat că nu este de acord cu decizia Ministerului Sănătăţii de a comasa anumite unităţi medicale sau de a le transforma în cămine de bătrâni fără să se consulte cu autorităţile locale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
6 afișări

Dan Căpăţână a spus că, potrivit deciziei Ministerului Sănătăţii, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud şi Spitalul de Ftiziologie Agigea ar urma să fie comasate Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, însă a precizat că acest lucru nu se poate întâmpla decât cu acordul Consiliului Judeţean Constanţa, care administrează cele trei unităţi spitaliceşti.

"Preluarea acestor spitale se face doar dacă doreşte Consiliul Judeţean. Ministerul, conform Legii 95 modificate, nu poate decât să vină, să stea de vorbă cu autorităţile locale, să le sfătuiască, să le îndrume, să le explice şi să plece. Decizia aparţine Consiliului Judeţean, preşedintelui Consiliului Judeţean şi Consiliului de Administraţie. Ce poate să facă ministerul? Poate să înfiinţeze şi să desfiinţeze spitale, că aici şi-a păstrat o pârghie, prin propunere a prefectului sau a preşedintelui Consiliului Judeţean. Probabil prefectul va răspunde la o comandă politică şi dacă va fi de desfiinţat vreun spital îl desfiinţează instant, nici nu se pune problema, pentru că iniţiativa trebuie să plece de aici", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Dan Căpăţână.

El a mai spus că probabil Spitalul Judeţean Constanţa ar avea de câştigat prin alăturarea celor două unităţi sanitare, dar este deranjat de modalitatea prin care Ministerul Sănătăţii a decis să facă acest lucru.

"Normal mi s-ar fi părut să se poartă o discuţie de către minister cu Consiliul Judeţean, să vină cu argumente pe care se le facă publice, să întrebe dacă ar fi bine dacă s-ar face acest lucru, dar în momentul în care o faci de pe poziţii de forţă, mie nu mi se pare că ar funcţiona în vreun fel descentralizarea asta. Din punctul meu de vedere dacă se decide în Consiliul Judeţean să comasăm nu este nicio problemă. Ar eficientiza lucrurile din punct de vedere organizatoric, nu ar mai fi atâţia directori, s-ar face licitaţii comune pentru medicamente şi materiale sanitare, s-ar crea proiecte pe o entitate care poate atrage mai mulţi bani decât un spital mic", a menţionat directorul Spitalului Judeţean Constanţa.

De asemenea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, Constantin Dina, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că în prezent se face o analiză a propunerilor Ministerului Sănătăţii de comasare a anumitor unităţi sanitare din judeţ şi de transformare a unora în cămine de bătrâni, împreună cu reprezentanţii unităţilor care vor fi afectate, concluziile acesteia urmând să fie date publicităţii.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, că din cele 182 de spitale 111 vor fi comasate, iar celelalte 71 vor fi transformate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă, dar că aceste măsuri nu vor duce la disponibilizări în sistem.

Astfel, în judeţul Constanţa, Ministerul Sănătăţii a decis ca Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Nord să treacă în subordinea Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, Sanatoriul Mangalia să fie comasat Sanatoriului Techirghiol, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa să fie unit cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud şi Spitalul de Ftiziologie Agigea să fie subordonate Spitalului Judeţean Constanţa. De asemenea, Spitalul Orăşenesc Cernavodă şi Centrul de Sănătate Băneasa vor fi transformate în cămine de bătrâni.

Primarii din Cernavodă şi Băneasa nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere referitor la decizia Ministerului Sănătăţii.

La începutul lunii ianuarie, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa propusese Ministerului Sănătăţii, ca Spitalul Orăşenesc Cernavodă să fie comasat Spitalului Municipal Medgidia şi să devină secţie exterioară a acestuia, iar Spitalul de Ftiziologie Agigea şi Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud să fie reorganizate ca secţii exterioare ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Directorul DSPJ Constanţa, Constantin Dina, propuse atunci ca Centrul de Sănătate Băneasa să fie menţinut, având în vedere că este la o distanţă apreciabilă şi de Cernavodă şi de Medgidia şi au specialişti care pot face faţă urgenţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici