Directorul SRI Alba, Ioan Tarnu, va fi cercetat de DIICOT în stare de libertate

Directorul Direcţiei de Informaţii Alba, Ioan Tarnu, şi subcomisarul de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia, Liviu Schiau, acuzaţi de procurorii DIICOT că ar fi favorizat o grupare de hoţi de utilaje din UE, vor fi cercetaţi în stare de libertate.

Urmărește
412 afișări
Imaginea articolului Directorul SRI Alba, Ioan Tarnu, va fi cercetat de DIICOT în stare de libertate

Directorul SRI Alba, Ioan Tarnu, va fi cercetat de DIICOT în stare de libertate (Imagine: SHutterstock/Publimedia)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, luni, recursul procurorilor DIICOT Alba, împotriva deciziei, din 3 mai, a Curţii de Apel Alba, care a dispus cercetarea în stare de libertate a directorului Direcţiei de Informaţii Alba, Ioan Tarnu, şi a subcomisarului de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia, Liviu Schiau, acuzaţi că au sprijinit o grupare de hoţi de utilaje din state UE, valoarea prejudiciului fiind estimată la 4,5 milioane de euro. Totodată, instanţa supremă a respins recursul unui al treilea inculpat, astfel că rămâne valabilă în cazul său decizia Curţii de Apel Alba Iulia.

Luni, inculpaţi au dat declaraţii în faţa celor trei judecători ai ICCJ.

În depoziţia sa, directorul SRI Alba, Ioan Tarnu, le-a arătat judecătorilor că îl cunoaşte de multă vreme pe Mircea Stanciu, unul din membrii grupării care se ocupa cu furtul de utilaje din UE. Tarnu a precizat că, în pofida faptului că îl cunoştea pe Stanciu, "niciodată", "nimănui" nu a oferit detalii despre ancheta procurorilor sau sfaturi juridice tendenţioase.

"Nu cunosc şi nu am avut nicio tangenţă vizuală cu membrii grupului. Nu mă consider vinovat. Mă cunoaşteam din 1995 cu Mircea Stanciu, dar niciodată nu i-am dat sfaturi, precum să se ascundă sau să fugă, sau să ascundă probe sau altele. Nu l-am îndemnat să se sustragă urmăririi penale. Nu am luat legătura cu niciun procuror după începerea urmăririi penale în cazul lui Stanciu", le-a explicat Tarnu celor trei judecători.

Directorul de Informaţii Alba - suspendat din funcţie în urma punerii sale sub acuzare - a afirmat că totuşi a vorbit pe marginea cazului lui Mircea Stanciu cu Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba, de patru ori, dar doar contextual fără a face referiri directe la dosarul de anchetă.

"Am vorbit cu comisarul Berbeceanu de patru ori în vederea convingerii lui Stanciu să recunoască fapta şi să aducă documentaţia necesară soluţionării cazului. Eu l-am îndrumat pe Stanciu să dea declaraţii la poliţie şi să depună documentele prin care el acţiona utilajul furat", a mai arătat Tarnu judecătorilor.

Întrebat de instanţă dacă nu şi-a dat seama că "stăruinţa" sa de a discuta cu şeful BCCO despre un inculpat poate fi interpretată, Tarnu a arătat că nu a întrebat despre dosarul acestuia sau ce conţine el şi că este de părere că "activităţile sale au fost de folos urmăririi penale prin informaţiile aduse de el, de la Stanciu şi soţia sa", menţionând că tot ce a vorbit cu Stanciu a consemnat în două rapoarte informative, trimise superiorilor săi pe linie ierarhică.

La rândul său, ofiţerul BCCO Liviu Schiau le-a arătat judecătorilor că îl cunoaşte pe Mircea Stanciu din copilărie şi că era prieten cu acesta.

"De patru ani am reluat relaţiile cu Stanciu care erau strict de prietenie şi nu de afaceri sau altceva. Nu am ştiut absolut nimic despre activitatea lui infracţională. La sfârşitul lui februarie, mi-a spus că a cumpărat un tractor de la o persoană care a fost reţinută, el aflând această informaţie în urma unei ştiri. I-am zis atunci că nu am legătură cu acel dosar de cercetare şi l-am chemat la poliţie să zică ce e cu tractorul. A refuzat. A spus că se duce la Berbeceanu, prin intermediul lui Tarnu. Acesta este şi motivul pentru nu am mai întocmit raportul la acea vreme, pentru că direcţiunea BCCO ştia", a explicat ofiţerul Schiau.

Acesta a mai arătat că, la aproximativ două săptămâni după acest episod, Stanciu l-a rugat să îl viziteze la spital, unde se internase, context în care acesta şi-a cerut scuze faţă de el pentru că nu i-ar fi spus tot adevărul, în sensul că mai deţinea două tractoare, pe lângă cel despre care îi vorbise.

"I-am spus să vorbească urgent cu Berbeceanu, context în care el mi-a spus că ţine legătura cu Berbeaceanu prin Tarnu. În cele din urmă Stanciu a predat cele două utilaje. Au venit poliţiştii şi le-au luat. Atunci eu nu am ştiut gradul lui de implicare. M-a minţit de fiecare dată", a spus Schiau.

Şeful Direcţiei de Informaţii Alba, Ioan Tarnu, şi subsomisarul Liviu Schiau de la BCCO Alba Iulia, reţinuţi sub acuzaţia că au sprijinit o grupare de hoţi de utilaje din UE, au fost puşi în libertate, în 3 mai, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins propunerea de arestare făcută de procurorii DIICOT.

Acuzarea a făcut recurs, care s-a judecat luni la ICCJ.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara anchetează 24 de persoane, cercetate în stare de arest preventiv, care s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Valoarea estimată a prejudiciului este de 4.500.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici