Directorul unei societăţi cu profil silvic, deferit justiţiei pentru uciderea unui angajat

Directorul unei societăţi cu profil silvic a fost deferit justiţiei pentru uciderea fără intenţie a unui angajat, tragedia survenind instrucţiunilor defectuoase date în legătură cu tăierea şi transportarea unor arbori, informează Biroul de presă al Ministerului Public.

Urmărește
43 afișări

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeş l-au trimis, joi, în judecată pe Francisc Galescu, pe care îl acuză de ucidere din culpă şi neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate în muncă, respectiv articolul 37 alineatul 1 din Legea 319/2006, informează Parchetul instanţei supreme.

Francisc Galescu, în calitate de director al unei societăţi comerciale ce avea ca obiect de activitate silvicultură şi exploatare forestieră, a avut discuţii, la sfârşitul lunii august 2009, cu T.G. legate de găsirea unor muncitori care să lucreze în exploatarea unei zone forestiere pentru firma sa.

Astfel, T.G. a pus la dispoziţia societăţii lui Galescu un utilaj forestier (TAF) şi trei muncitori, printre care şi pe victima C.I.

Ulterior, în 2 septembrie 2009, cei trei muncitori s-au prezentat în zona forestieră ce urma a fi exploatată, ocazie cu care Galescu le-a arătat arborii ce urmau să fie tăiaţi şi apoi transportaţi în rampă.

Totodată, muncitorii au început lucrările de exploatare până la lăsarea întunericului şi au continuat lucrul în ziua următoare, astfel că, în 3 septembrie 2009 victima, împreună cu cei doi colegi, şi-a reluat activitatea în zona forestieră.

Întrucât, în ziua respectivă, victimei C.I. nu i-a fost dată o drujbă, el fiind cooptat în echipă pe post de drujbist, acesta le-a spus colegilor săi că se va deplasa spre platforma primară a lotului forestier pentru a aştepta sosirea unui delegat din partea societăţii comerciale care să-i predea un motofierăstrău.

Ceilalţi doi muncitori şi-au continuat activitatea de doborâre a unor arbori, cu ajutorul TAF-ului. La un moment dat, unul dintre muncitori s-a îndreptat spre copacii doborâţi pentru a dezlega cablurile de pe trunchiurile tractate, moment în care, apropiindu-se de drumul de colectare, l-a văzut pe C.I. căzut la pământ lângă un arbore dezrădăcinat.

Constatând că acesta sângera în zona capului, fiind în stare de inconştienţă, acesta şi-a strigat colegul şi au încercat să-i acorde victimei primul ajutor.

Probele acnhetatorilor şi aspectele constatate cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului, au condus la concluzia că victima a fost surprinsă de prăbuşirea arborelui, în timp ce asista pasiv la deplasarea utilajului forestier (TAF), mai notează sursa citată.

Raportul de necropsie a concluzionat că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat politraumatismului cranio-cerebral acut şi toracic acut, precizându-se că leziunile constatate s-au putut produce prin lovirea cu un corp dur, posibil în cazul unui accident forestier.

Evenimentul a fost cercetat şi de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin, context în care s-a întocmit un proces-verbal de cercetare care a stabilit drept cauză a producerii accidentului "tolerarea abaterilor de la respectarea normelor de securitate în muncă prin admiterea începerii activităţii de exploatare forestieră şi desfăşurarea acestora fără a fi evaluate riscurile de accidentare şi a fi adoptate măsuri legale tehnice, organizatorice şi igienico-sanitare prin a căror aplicare să fie eliminate sau diminuate riscurile de accidentare şi/sau îmbolnăvire profesională".

Dosarul a fost trimis pentru judecare Judecătoriei Caransebeş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici