- Home
- Social
- SLOBOZIA, (11.03.2014, 18:54)
- Departamentul Corespondenţi
Directorul unui colegiu din Ialomiţa: Codul Etic nu trebuie să aibă caracter discriminatoriu
Directorul Colegiului "Grigore Moisil" din Urziceni (Ialomiţa), Ciprian Viorel Rădulescu, spune că nu corpul profesoral este cel mai corupt din România şi susţine că un cod etic în educaţie nu trebuie să aibă caracter discriminatoriu, prevederile acestuia putând fi introduse în Legea educaţiei.
Urmărește
405 afișări
Directorul unui colegiu din Ialomiţa: Codul Etic nu trebuie să aibă caracter discriminatoriu
Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.
"Am discutat cu colegii mei (din Colegiul Naţional «Grigore Moisil» - n.r.) despre Codul Etic în educaţie, iar părerea noastră unanimă este că acest cod etic nu trebuie să aibă un caracter discriminatoriu faţă de alte categorii sociale. Vrem respectarea demnităţii fiecărui profesor, nu numai a părinţilor şi a elevilor. (…) Prevederile cu privire la onestitatea, respectul, responsabilitatea, încrederea, corectitudinea din Codul Etic pot fi incluse în Legea educaţiei naţionale şi atunci, credem noi că lucrurile s-ar rezolva. Pentru că sunt convins că toată lumea este conştientă că totuşi corpul profesoral nu este cel mai corupt din România", a spus profesorul Ciprian Viorel Rădulescu, director al Colegiului Naţional "Grigore Moisil" din Urziceni, judeţul Ialomiţa.
Acesta a declarat că profesorii din unitatea de învăţământ pe care o conduce au mai multe obiecţii legate de prevederile Codului Etic, iar prima dintre acestea este legată de prevederea care interzice unui profesor să predea la clasa unde este elev copilul său, spunând că "încalcă un drept constituţional, respectiv egalitatea în drepturi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Citeşte şi:
CAMPANIE Mediafax.ro: Punem în dezbatere prevederile Codului Etic din educaţie - Cum trebuie să se comporte profesorii cu elevii
"Cu ce este de vină, ne întrebăm noi, un profesor intrat prin concurs la o şcoală de elită, care are şi un copil intrat la aceeaşi şcoală, ca şi el, tot prin concurs, de nu poate să predea la clasa respectivă? Nu s-a gândit nimeni la repercusiunile care pot apărea în cazul acesta. Sunt părinţi care-şi pregătesc copiii pentru o anumită şcoală, ei ajung la şcoala respectivă şi nu pot să fie în clasa respectivă pentru că este copilul unui profesor şi atunci se iveşte o problemă", a spus directorul Colegiului Naţional "Grigore Moisil" din Urziceni.
Potrivit acestuia, o altă obiecţie este legată de relaţia dintre profesori, elevi şi părinţi în derularea actului educaţional.
"Colegii mei atrag, de asemenea, atenţia asupra relaţiei profesor - elev - părinte. Doar profesorul este sancţionat pentru faptele sale. Elevul şi părintele mai puţin. Dacă ne uităm în Legea educaţiei, sunt, într-adevăr, prevăzute sancţiuni pentru părinţii care nu-şi dau copiii la şcoală, dar nici vechea lege nu era şi nici actuala lege nu este operabilă. De ce? Pentru faptul că nu există la primării niciun fel metodologii de aplicare a acestor amenzi. Şi atunci amenzile acestea pe care le trimitem noi pe hârtie rămân pe hârtie", a afirmat profesorul Ciprian Viorel Rădulescu.
Acesta a spus că nu este de acord cu meditaţiile elevilor şi că "este foarte simplu ca această pregătire să se facă la şcoală şi este posibil să se facă la şcoală, dar profesorii trebuie remuneraţi".
Colegiul Naţional "Grigore Moisil" din Urziceni este unul dintre cele mai bine cotate licee din judeţul Ialomiţa. Potrivit conducerii unităţii de învăţământ, anul trecut, din cei 170 de absolvenţi ai acestui liceu doar doi elevi au picat bacalaureatul în prima sesiune, ei reuşind să ia examenul în sesiunea din toamnă.
Elaborarea unui astfel de cod a început în urmă cu câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învăţământul preuniversitar, Codul de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, precum şi la monitorizarea activităţii Consiliului Naţional de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar şi a Consiliului de etică şi management universitar.
Codul de etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârşitul anului trecut, în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.
În urma scandalului de la Şcoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educaţiei finalizarea proiectului în termen de două săptămâni, însă acest proiect nu a ajuns până în prezent pe masa guvernului.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe