Discrepanţe mari la salarii între angajaţii Primăriei Satu Mare şi cei ai instituţiilor subordonate

Noua lege a salarizării unitare creează discrepanţe mari între angajaţii Primăriei Satu Mare şi cei ai instituţiilor subordonate, ajungându-se ca între funcţionari angajaţi pe posturi similare să existe diferenţe mari la salarii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
737 afișări

Primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că după aplicarea legii privind salarizarea unitară un funcţionar de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale (DITL), subordonată Primăriei Satu Mare, are un salariu de două-trei ori mai mare decât unul de la Primărie.

"Legea creează inechităţi uriaşe, iar problema este aceeaşi în toate oraşele, în special în cele mari. Aşa haos în acest domeniu niciodată n-am avut. Nu ştim dacă e din lipsă de profesionalism sau din alte cauze. Se acordă stimulente, unii le primesc, alţii nu. Unii angajaţi pot lua 6.000 - 8.000 de lei, iar alţii sunt la minimum de subzistenţă. Angajaţi încadraţi pe posturi similare la DITL au salarii de două-trei ori mai mari decât cei de la Primărie", a afirmat Ilyes.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Satu Mare, mai mulţi angajaţi din instituţiile subordonate au salarii cu mult mai mari chiar şi decât primarul municipiului.

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2011, primarul municipiului Satu Mare are o indemnizaţie netă de 3.100 de lei, iar cei doi viceprimari de aproximativ 2.900 de lei. În acest timp, directorul DITL are un salariu de aproape trei ori mai mare, de 8.502 de lei, în timp ce un director executiv din Primărie câştigă lunar 7.071 de lei.

Şefii de servicii de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale câştigă mai mult decât directorul instituţiei, adică 8.867 de lei, în timp ce un şef de serviciu din Primăria Satu Mare are un salariu de 2.731 de lei.

Diferenţe sunt şi între referenţii asistent din Primărie şi cei din DITL, primii câştigând 911 lei, iar ceilalţi 2.152 de lei.

Totodată, un consilier superior din Primărie are un salariu de 1.905 lei, iar unul de la DITL are 3.799 de lei, în timp ce consilierii principali au un salariu de 1.109 lei la Primărie şi 2.903 lei la DITL.

Primarul Iuliu Ilyes a precizat că inechităţile au fost cauzate de faptul că salariile sunt calculate având ca punct de plecare veniturile din octombrie 2010.

"Nu întâmplător s-a luat luna octombrie ca referinţă pentru calculul salariilor din anul 2011. Ministerul de Finanţe s-a încărcat cu salarii babane, legiferând stimulentele încasate în luna octombrie în salariul de bază. În luna octombrie, angajaţii din Finanţe au luat retroactiv stimulente după acţiunile de protest. În plus, se ştie că, oricum, în luna octombrie, stimulentele sunt mai mari deoarece încasările sunt mai mari pentru că septembrie e sfârşit de trimestru, iar din toate somaţiile emise din oficiu după termenele legale angajaţii Fiscului încasează stimulente", a explicat primarul Iuliu Ilyes.

Acesta a precizat că salariaţii se pot aştepta la reduceri salariale.

"Potrivit legislaţiei actuale, nu poate fi acoperit decât un procent de 75 din salariile angajaţilor Primăriei şi, dacă nu se întâmplă ceva până în primăvară, în luna aprilie angajaţii instituţiei se pot aştepta la reduceri substanţiale ale veniturilor", a afirmat primarul Ilyes.

Probleme similare sunt şi la Primăria municipiului Carei, unde angajaţii Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale au ajuns să câştige lunar cu câte 600-700 de lei mai mult decât colegii lor din Primărie.

Primarul Eugen Kovacs a spus că nu este de acord cu aceste discrepanţe uriaşe între salarii.

"Nu mi se pare corect ca angajaţii de la Impozite şi Taxe Locale să aibă salarii atât de mari faţă de restul angajaţilor Primăriei Carei. Am făcut un calcul şi a reieşit că, în 2011, trebuie să cheltuim în plus din cauza acestor stimulente circa 150.000 de lei. Voi include în contractul de muncă al angajaţilor de la Impozite şi Taxe Locale o prevedere prin care le fixăm un target de 2,5 milioane de lei, sumă pe care trebuie să o colecteze în plus la bugetul local pe seama restanţelor. Dacă nu vor realiza acest target, le voi tăia din salarii. Dacă ar fi după mine, mai degrabă le-aş acorda stimulente celor care răspund de proiectele din fonduri europene. Circa 85 la sută din investiţiile programate pentru acest an se vor realiza prin intermediul proiectelor întocmite şi coordonate de aceşti angajaţi", a declarat primarul Eugen Kovacs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici