- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.07.2017, 07:12)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DISCREPANŢE uriaşe între urban şi rural: Avem 345 de locuitori la un medic
În anul 2016, activitatea din sistemul sanitar public şi privat s-a desfăşurat în peste 60.000 de unităţi sanitare, din care 49.000 de unităţi sanitare în mediul urban şi 11.000 de unităţi sanitare în mediul rural, informează INS.
Urmărește
739 afișări
DISCREPANŢE uriaşe între urban şi rural: Avem 345 de locuitori la un medic
Pe principalele categorii de unităţi, reţeaua sanitară a dispus în anul 2016 de 570 spitale, 800 de centre de diagnostic şi tratament, centre medicale şi centre de sănătate, 470 de ambulatorii de specialitate şi ambulatorii integrate spitalelor, o reţea de 6.300 de laboratoare medicale şi laboratoare de tehnică dentară, peste 40.000 de cabinete medicale şi 9.500 de farmacii, drogherii şi puncte farmaceutice.
Din punct de vedere al asigurării cu personal medico-sanitar, în anul 2016, sistemul de sănătate a dispus de 57.300 de medici, 16.400 de medici dentişti, 17.200 de farmacişti, 137.200 personal cu pregătire sanitară medie şi 66.300 personal sanitar auxiliar. Structura personalului sanitar este preponderent feminină, ponderea femeilor în rândul medicilor şi al medicilor dentişti fiind de peste două treimi, iar în rândul farmaciştilor de 90,0%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Un număr de 1.400 fiziokinetoterapeuţi şi 13.800 asistenţi medicali cu studii superioare au asigurat îngrijirea medicală în unităţile din sistemul sanitar public şi privat.
În mediul rural au revenit de 7,9 ori mai mulţi locuitori unui medic, de 6,1 ori mai mulţi locuitori unui medic dentist şi de 4 ori mai mulţi locuitori unui farmacist faţă de mediul urban.
Cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcţionat în mediul urban, 6.700 cabinete comparativ cu 4.600 cabinete în mediul rural.
În mediul rural, unui cabinet de medicină de familie i-au revenit de 1,3 ori mai mulţi locuitori (aparţinând populaţiei rezidente) comparativ cu un cabinet din mediul urban.
Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate este asigurată prin unităţi specializate de tipul ambulatoriilor de specialitate, centrelor medicale şi stomatologice, policlinicilor, centrelor de diagnostic şi tratament, al altor unităţi medicale, unităţi care sunt situate, în majoritate, în mediul urban. Reţeaua cabinetelor medicale independente de specialitate şi cea a cabinetelor stomatologice independente – parte a sistemului de asigurare a asistenţei medicale ambulatorii – este situată, de asemenea, în cea mai mare parte în mediul urban. În timp ce în mediul urban au funcţionat 10.400 cabinete medicale independente de specialitate, în rural numărul acestora a fost de 27,2 ori mai mic, respectiv, de numai 381 de cabinete.
În consecinţă, numărul de locuitori1 care a revenit unui cabinet medical independent de specialitate a fost de 23,4 ori mai mare în mediul rural, faţă de mediul urban.
În anul 2016, la 10.000 locuitori în mediul rural au revenit numai 0,4 cabinete medicale independente de specialitate comparativ cu 9,8 cabinete în mediul urban.
Cele aproximativ 570 de spitale care au funcţionat în anul 2016 au dispus de 132.000 de paturi pentru internare continuă (122.000 de paturi în mediul urban şi aproape 10.000 de paturi în mediul rural) şi au acordat asistenţă medicală unui număr de 4,2 milioane de pacienţi internaţi.
Durata medie de spitalizare a fost de 7,4 zile/pacient internat în spital.
Din totalul medicilor, 21,5% au fost medici de familie, aproape două treimi dintre aceştia desfăşurându-şi activitatea în mediul urban.
Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii anunţă rezolvarea crizei vaccinurilor: 245.000 doze vaccin hexavalent au ajuns în ţară şi 350.000 doze vaccin ROR vor ajunge săptămâna viitoare
Citeşte şi: Militarii decedaţi în accidentul din judeţul Argeş, înaintaţi la gradul de sublocotenent
Citeşte şi: Impozite crescute cu până la 500%, la Constanţa, pentru terenurile şi clădirile lăsate în paragină
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe