- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Discuţii aprinse la CSM pe tema petiţiei judecătorilor şi a cazului Voicu
Petiţia privind respectarea valorii profesiei de magistrat - semnată de 408 judecători şi procurori, după punerea sub acuzare a doi judecători ai ICCJ în cazul senatorului Cătălin Voicu - a stârnit, joi, discuţii aprinse în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturi, unde au participat reprezentanţi ai magistraţilor.
Discuţii aprinse la CSM pe tema petiţiei judecătorilor şi a cazului Voicu (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Cele trei judecătoare, reprezentante ale magistraţilor protestatari la şedinţa de joi, au fost acuzate de unii membri că nu acordă respectul cuvenit.
"Să nu aveţi senzaţia că CSM-ul este condus de asociaţiile profesionale", a spus judecătorul Virgil Andreieş, preşedintele Curţii de Apel Cluj, adresându-se judecătoarelor Andreea Chiş de la Curtea de Apel Cluj şi Francesca Vasile de la Curtea de Apel Bucureşti.
De asemenea, Andreieş le-a cerut să-şi măsoare cuvintele şi le-a spus să se comporte potrivit funcţiei de magistrat, el acuzând-o pe judecătoarea Vasile că este în campanie electorală (alegerile pentru viitorul CSM urmează să aibă loc în luna decembrie-n.r.)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Preşedintele CSM, Florica Bejinaru, a cerut respectarea cadrului de discuţii.
Judecătoarele erau nemulţumite de faptul că nu este cunoscută nota Direcţiei Legislaţie a CSM privind schimbarea procedurii de numire a judecătorilor la instanţa supremă, înainte de a se discuta în plen despre protestul magistraţilor.
Pe ordinea de zi a Consiliului Superior al Magistraturii figura discutarea protestului a peste 400 de magistraţi faţă de încălcări ale normelor eticii profesionale de către colegi ai lor (judecătorii Florin Costiniu şi Cristian Jipa de la ICCJ, cercetaţi în dosarul de corupţie a senatorului Cătălin Voicu-n.r.), dar şi Ghidul privind schimbarea procedurii de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
CSM a decis joi, amânarea discutării proiectului Ghidului de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea transmiterii acestui proiect instanţelor şi parchetelor şi a convocării adunărilor generale pentru exprimarea punctelor de vedere ale magistraţilor pe acest ghid.
Până în 30 aprilie, punctele de vedere ale adunărilor generale vor fi transmise Consiliului Superior al Magistraturii, aceste adunări urmând a avea loc între 10 şi 20 aprilie.
Virgil Andreieş, fostul preşedinte de anul trecut al Consiliului Superior al Magistraturii, a propus plenului CSM ca pe viitor să se publice pe site-ul instituţiei interviurile candidaţilor pentru promovarea la ICCJ pentru mai multă transparenţă şi acurateţe, criticând faptul că interviurile au apărut pe site-ul www.juridice.ro.
Judecătorul Andreieş e nemulţumit că au apărut în presă pasaje din aceste interviuri şi că i se pare nedrept şi nepermis ca să fie ridicate semne de întrebare asupra toturor magistraţilor care au candidat pentru promovarea la ICCJ.
La rândul său, judecătorul Dan Lupaşcu a spus că actualul proiect de ghid ridică şi probleme de legalitate, arătând că nu se pot da sarcini colegiului de conducere al ICCJ prin hotărârea Consiliului.
Judecătorul Lupaşcu a mai spus că luarea în calcul pentru interviu a întrebărilor preşedinţilor Secţiilor ICCJ contravine Legii 317 /2004 şi Regulamentului de funcţionare a CSM.
Lupaşu a mai arătat că oricâte îmbunătăţiri s-ar face, lucrurile nu se vor schimba prea mult dacă nu se intervine legislativ pentru un sistem de promovare unitar atât în funcţiile de conducere, cât şi la ICCJ.
La rândul său, procurorul Cristian Deliorga a spus că, deşi legea permite, la ICCJ nu a fost promovat niciun procuror.
Şi procurorul Liviu Dăscălescu s-a arătat nemulţumit că din ceea ce a votat el în CSM, în cinci ani şi jumătate, doar trei dintre magistraţii pe care i-a votat au fost promovaţi la ICCJ.
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a spus că trebuie lămurită odată pentru totdeauna dacă promovarea la ICCJ se face pe bază de interviu sau concurs.
Kovesi a susţinut că interviul pentru promovarea la ICCJ dă naştere la suspiciuni cu privire la obiectivitatea procedurii de numire, şeful Ministerului Public invocând şi lipsa unor criterii obiective sigure şi transparente.
Preşedintele CSM, Florica Bejinaru a explicat că ghidul este conceput pe baza cadrului legal actual, astfel încât să nu se impună o intervenţie legislativă urgentă.
Pe de altă parte, judecătoarea Andreea Chiş, care a reprezentat magistraţii care au semnat protestul "Demnitate şi Integriatate", le-a spus membrilor CSM că nu mai au credibilitate în sistem şi că nu au pus în aplicare nici măcar Ghidul din 2005.
Judecătoarea a cerut membrilor CSM să lase viitorul Consiliu să numească judecătorii la ICCJ şi că, până atunci, să se suspende orice promovare.
Propunerea a iscat nemulţumiri membrilor CSM, care reprezintă ICCJ, ei spunând că acest lucru ar bloca instanţa supremă şi mai mult din cauza lipsei de judecători.
Preşedintele Secţiei penale a instanţei supreme, Anton Pandrea, a întrebat-o pe Andreea Chiş ce ar face ea în situaţia în care inspecţia judiciară a CSM i-ar desfiinţa un complet de judecată.
Chiş a răspuns că ar proceda exact ca judecătorii colegi de la Judecătoria Cluj, care lucrează peste program şi în week-end ca să-şi termine treaba, lucru care a stârnit exclamaţii de la membrii CSM de la instanţa supremă.
Peste 400 de magistraţi au semnat un protest faţă de încălcări ale normelor eticii profesionale de către colegi ai lor, după ce mai mulţi judecători au înaintat, în 25 martie, o petiţie, afirmând că fiecare judecător şi procuror este dator să asigure respectarea valorilor profesiei: integritatea şi demnitatea.
Joi, pe ordinea de zi a CSM figura o notă a Direcţiei resurse umane şi organizare privind Ghidul de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care cuprinde, printre altele, criterii calitative şi cantitative, fiind menţinută susţinerea interviului în faţa membrilor CSM de către candidaţi.
Anterior, protestatarii au solicitat CSM suspendarea procedurii de numire a magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie până la clarificarea modalităţii în care judecători, ulterior anchetaţi de DNA, au avut acces la cea mai înaltă poziţie în sistemul judiciar.
"Cerem CSM o poziţie fermă şi neechivocă asupra încălcării normelor de etică ale profesiei. Făcând dreptate pentru alţii, trebuie să avem puterea să facem dreptate corpului magistraţilor şi să redăm demnitatea profesiei. Obiectivitatea soluţionării unei cauze nu înseamnă tăcerea asupra motivelor care au condus la apariţia acelei situaţii. Solicităm CSM să aibă o poziţie clară privind posibilitatea de a intra în şedinţa de judecată a acelora faţă de care s-a deschis o anchetă penală", se arată în protestul magistraţilor, care vine după ce judecătorii Florin Costiniu, şeful Secţiei civile a Înaltei Cuţîi de Casaţie şi Justiţie, şi Cristian Jipa, magistrat la Secţia penală, sunt cercetaţi de procurorii anticorupţie, însă intră în continuare în complete de judecată.
Protestatarii au solicitat CSM măsuri ferme pentru asanarea sistemului judiciar, ei afirmând că încălcările Codului deontologic sunt la fel de nocive ca şi faptele de corupţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.