- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.08.2015, 16:24)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Discuţiile privind majorarea salariilor profesorilor, amânate până în 15 septembrie. Cîmpeanu: Se discută finalizarea la 1 octombrie a Legii salarizării
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, la finalul discuţiilor de la Guvern pe tema majorării salariilor din educaţie, că au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar s-a convenit o amânare a discuţiilor până în 15 septembrie, când vor putea fi ”elemente concrete”.
Urmărește
4245 afișări
Propunerile de majorare a salariilor din educaţie, discutate luni la Guvern (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Cîmpeanu a spus că o decizie privind majorarea salariilor în educaţie depinde de Legea salarizării, dar şi de Codul Fiscal.
”Au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar nu putem da un răspuns până nu ştim stadiul legii salarizării şi ce se va întâmpla cu Codul Fiscal”, a declarat ministrul Educaţiei.
El a spus că s-a căzut de acord ca discuţiile privind salarizarea în învăţământ să fie reluate în 15 septembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
”În 15 septembrie vom veni cu elemente concrete”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Întrebat de jurnalişti care este efortul bugetar pentru majorarea salariilor profesorilor, Sorin Cîmpeanu a arătat că este similar cu cel făcut pentru medici.
"Eforul bugetar pentru majorarea cu 15% a salariilor profesorilor este de 1,6 miliarde lei, echivalentul majorării cu 25% a veniturilor medicilor", a spus ministrul Educaţiei.
El a mai menţionat că se încearcă creşterea salariilor chiar din această toamnă şi că se vor avea în vedere atât prevederile acordului din 2014, cât şi aprobarea Legii salarizării.
"Se discută finalizarea la 1 octombrie a Legii salarizării. Teoretic ar fi posibil alocarea majorărilor în avans, dacă aceasta ar fi aprobată de Parlament până la 1 noiembrie. Încercăm, de asemenea, plata în avans a salariilor prevăzute în acordul cadru din 2014", a spus Cîmpeanu.
La rândul lor, reprezentanţii sindicatelor din educaţie au declarat că a avut loc o primă etapă a negocierilor şi încă nu s-a stabilit ceva. Cu toate acestea, ei au apreciat disponibilitatea la dialog arătată de Executiv.
"Guvernul României doreşte ca sănătatea şi educaţia să meargă în acelaşi timp în ceea ce priveşte creşterea salariilor. Legat de Legea salarizării, vom avea o întâlnire săptămâna viitoare cu doamna Rovana Plumb (ministrul Muncii, n.r.) pentru a vedea dacă agreează propunerile noastre care sunt net superioare celor pe care ni le-a făcut Ministerul Muncii şi am solicitat ca prevederile din acordul pe care l-am făcut anul trecut să fie aplicate în avans. Vom avea o nouă rundă de negocieri cu Guvernul pe 14 sau pe 15 septembrie", a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadar.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a precizat că a cerut ministrului Muncii urgentarea adoptării Legii salarizării, iar Rovana Plumb l-a asigurat că va face eforturi ca să trimită legea Parlamentului până la 1 octombrie.
Propunerile de majorare a salariilor din educaţie au fost discutate luni, la Guvern, într-o întâlnire la care au luat parte reprezentanţi ai sindicatelor, premierul Victor Ponta şi miniştrii Educaţiei, Finanţelor şi Muncii.
Sorin Cîmpeanu spunea, înaintea întâlnirii, că Ministerul Educaţiei nu are alte propuneri privind creşterea veniturilor angajaţilor din sistem în afară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii.
La rândul lor, sindicaliştii spuneau că întâlnirea de luni nu ar fi trebuit să aibă loc, dar au solicitat-o pentru că Guvernul a făcut "o serie de erori".
"Această întâlnire nu ar fi trebuit să aibă loc dacă lucrurile se derulau normal şi aveau loc creşteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greşeală pe care a făcut-o Guvernul a fost că a majorat indemnizaţiile demnitarilor, a urmat apoi creşterea pentru cei din Guvern, acum pentru sănătate. Ne aşteptam ca Legea salarizării să se aplice în acelaşi timp pentru toată lumea, dar lucrurile au luat-o razna", declara preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.
El a amintit că, potrivit unui acord din 2014, încheiat de sindicatele din educaţie cu Guvernul, până în anul 2017, salariile ar fi trebuit să crească cu 34 la sută.
"Noi nu am fost împotriva măririi salariilor din sănătate, pentru că e corect ca medicii să aibă venituri mai mari, dar era corect ca lucrurile să fie făcute la pachet, chiar dacă procentul de creştere ar fi fost mai mic în educaţie. Nu ar fi fost nicio problemă. Vrem să îl întrebăm pe premier ce se mai întâmplă cu Legea salarizării, vrem să ştim exact de când se aplică", a spus Hancescu.
El a precizat că sindicatele, împreună cu ministrul Sorin Cîmpeanu, au formulat o serie de propuneri de modificare a proiectului Legii salarizării prezentat de Ministerul Muncii.
"Majorarea prevăzută iniţial pentru educaţie era de 60 la sută. Am regândit puţin grila, mărind salariile pentru debutanţi, pentru că toată lumea se plânge că nu mai vor să lucreze în educaţie. (...) Ceea ce am propus însemna un plus de 10 la sută, adică o creştere a veniturilor din educaţie de 70 la sută în preuniversitar şi mai mult în universitar", a explicat Hancescu.
Liderul sindical a mai spus că în întâlnirea de luni se va solicita găsirea unei soluţii pentru acordarea unei majorări de 10-15 la sută a salariilor din educaţie, pentru că astfel, având în vedere că dascălii au primit cinci la sută în plus în martie şi vor mai primi tot atât din septembrie, până la sfârşitul anului ar beneficia de o creştere apropiată de cea din sănătate.
"Doleanţa noastră este să putem primi o suplimentare de 10 - 15 la sută, eventual să se aplice o primă tranşă din Legea salarizării din acest an. Trebuie găsită o soluţie echitabilă, care să nu producă dezechilibre şi nemulţumiri", a mai spus liderul FSLI.
Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul premierului va fi negativ, Simion Hancescu spunea că liderii vor informa membrii de sindicat şi aceştia vor decide ce vor face, dar cel mai probabil, având în vedere gradul de nemulţumire, se vor dori proteste.
Citeşte şi: FSLI: Dacă nu vor fi majorate şi salariile din învăţământ, Executivul să se aştepte la proteste
FSLI a precizat că, în acest moment, salariu minim brut pe ţară este de 1050 lei, în timp ce salariul unui învăţător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) şi al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar după majorarea de 5 la sută de la data de 1 septembrie 2015 prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut (857 de lei net, n.r.) pentru învăţătorul debutant şi la 1.189 de lei brut (871 lei de net, n.r.) pentru profesorul debutant.
Federaţia sindicală a mai arătat că, potrivit deciziei Guvernului, începând din 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei.
"În aceste condiţii, este imperios necesar ca Executivul să găsească soluţii de majorare suplimentară, faţă de cea prevăzută de lege, a salariilor în învăţământ cu cel puţin 15%, înainte de această dată, astfel încât un cadru didactic să nu aibă aceeaşi salarizare cu cea a unui muncitor necalificat. Astfel, un învăţător debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu puţin peste salariul minim brut pe economie", susţin reprezentanţii FSLI.
Premierul Victor Ponta anunta, săptămâna trecută, la finalul discuţiilor privind sectorul sanitar, că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru şedinţa Guvernului din această săptămână privind majorarea de 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.
Citeşte şi: Salariile din sistemul sanitar, MAJORATE cu 25% de la 1 octombrie/Ponta: Ordonanţa privind majorarea salariilor, săptămâna viitoare
Victor Ponta a precizat că majorarea salarială se va face "deocamdată doar pentru medici", anunţul fiind făcut în contextul în care profesorii şi poliţiştii au reacţionat imediat la decizia Guvernului de a creşte salariile în sistemul medical şi au cerut şi ei bani mai mulţi.
"Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem putem să majorăm pentru medici, aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate", arăta premierul.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est