Franţa şi România vor desfăşura acţiuni comune în privinţa romilor, scrie cotidianul Le Parisien, adăugând că, afişând o „unitate regăsită cu România”, ministrul Imigraţiei, Eric Besson, s-a arătat intransigent faţă de expulzarea romilor.
„Parisul cumpără tăcerea Bucureştiului”, titrează Le Telegramme, adăugând că Besson şi secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, au obţinut o „relativă discreţie a Guvernului român”, respectiv un plan de reintegrare a romilor în ţara lor de origine.
Sub titlul „Doi miniştri francezi în România pentru a apăra politica imigraţiei cu privire la romi”, postul de radio RFI susţine că vizita celor doi oficiali s-a desfăşurat pe fondul unei ambianţe tensionate, fără precedent între cele două ţări, legate printr-o prietenie tradiţională.
Le Progres scrie că Franţa „şi-a apărat cu dinţii şi cu unghiile politica”, în timp ce Euronews titrează că Franţa rămâne pe poziţie în privinţa expulzărilor, refuzând suspendarea lor imediată, cerută de Parlamentul European.
Le Figaro susţine că Parisul şi Bucureştiul „vor să pună capăt polemicilor sterile”, ajungând la un acord de principiu. Vizita celor doi oficiali la Bucureşti „a permis cel puţin o decrispare a relaţiilor bilaterale”.
Cotidianul Liberation preia declaraţiile ministrului francez al Imigraţiei, titrând: „Cei care se aşteaptă la un meci Franţa-România astăzi vor fi dezamăgiţi”.
„Tensiunile franco-române, temperate”, scrie şi L’Express, adăugând că Eric Besson şi ministrul român de Interne Vasile Blaga au ajuns la un compromis, iar polemica s-a încheiat.
Cotidianul american New York Times preia declaraţiile de la Bucureşti ale lui Pierre Lellouche, care afirmă că Franţa cere României o „cooperare poliţienească şi judiciară, o luptă împotriva traficului de persoane şi integrarea romilor”, în timp ce The Irish Times titrează: „Franţa şi România intenţionează să coopereze în privinţa romilor”.
Cotidianul britanic Daily Telegraph susţine că Franţa încearcă să arunce responsabilitatea acestei probleme asupra României, afirmând că sunt necesare mai multe eforturi pentru integrarea romilor, pentru ca aceştia să nu mai plece din ţară în căutarea unor condiţii mai bune în zonele mai bogate ale Uniunii Europene.