Dispariţia lui Pruteanu, o mare pierdere pentru cultura românească

Liderii politici îşi exprimă regretul faţă de moartea profesorului universitar, politicianului şi criticului literar George-Mihail Pruteanu.

Urmărește
90 afișări
Imaginea articolului Dispariţia lui Pruteanu, o mare pierdere pentru cultura românească

Dispariţia lui Pruteanu, o mare pierdere pentru cultura românească

Preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu a declarat că dispariţia fulgerătoare şi neaşteptată a lui George Pruteanu este o mare pierdere pentru cultura românească şi pentru Senatul României, arătând că acesta a rămas activ în viaţa publică şi după ce nu a mai fost parlamentar.

"Dispariţia fulgerătoare şi neaşteptată a lui George Pruteanu este o mare pierdere pentru noi toţi, pentru cultura românească şi pentru Senatul României", a declarat Nicolae Văcăroiu.

Nicolae Văcăroiu a precizat că a regretat faptul că George Pruteanu nu a mai câştigat un mandat de senator şi în actuala legislatură 2004-2008.

"Personal, am regretat că nu a mai câştigat un nou mandat de senator în actuala legislatură, ceea ce nu l-a împiedicat pe profesorul Pruteanu să rămână acelaşi om activ în viaţa publică", a declarat preşedintele Senatului.

Potrivit ministrului Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, dispariţia lui George Pruteanu este o "pierdere deosebită" pentru cultura română, apreciind că Pruteanu a fost un om cu o vastă cultură şi cu "o prezenţă cuceritoare".

"Am aflat cu multă durere despre încetarea din viaţă a lui George Pruteanu, pe care l-am cunoscut cu mulţi ani în urmă şi de care m-a legat o prietenie intelectuală deosebită. I-am admirat întotdeauna emisiunile şi prezenţa cuceritoare", a declarat Adrian Iorgulescu.

El a adăugat că George Pruteanu "a fost un om de o vastă cultură, care a făcut enorm de mult pentru cultura română, în egală măsură, a fost un mare lingvist, cu largi deschideri intelectuale". "Consider că e o pierdere deosebită pentru cultura română şi, împreună cu colegii mei din Ministerul Culturii, suntem alături de familia îndurerată", a mai spus ministrul Adrian Iorgulescu, transmiţând condoleanţe familiei lui Pruteanu.

Fostul vicepreşedinte ţărănist Remus Opriş a declarat că este surpins de "fulgerătoarea plecare" a lui George Pruteanu, despre care a spus că a fost "un mare om de cultură, un remarcabil lingvist şi critic literar, un apărător al limbii române şi implicit al vieţii româneşti".

"Sunt suprins de fulgerătoarea plecare dintre noi a lui George Pruteanu. A reprezentat un mare om de cultură. A debutat în viaţa politică a PNŢCD în anul 1996. A dat o culoare aparte partidului şi s-a remarcat prin modul în care ştia să-şi apere punctele de vedere", a spus Opriş.

El a apreciat că Pruteanu avea o logică argumentativă vie, dificil de combătut şi că ştia să-şi respecte interlocutorii.

"Dumnezeu să-i dea linişte sufletului său! Dumnezeu să-l odihnească, iar de azi încolo, acolo sus, undeva, limba română va avea un veşnic îndrăgostit", a conchis Opriş.

George Pruteanu a murit, joi seară, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, unde fusese internat în urmă cu două zile, pentru o afecţiune cardiacă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici