Dispozitive acustice,amplasate pe plase de pescuit pentru a evita prinderea accidentală a delfinilor
ONG Mare Nostrum din Constanţa intenţionează ca în perioada următoare să amplaseze 50 de dispozitive acustice pe plasele de pescuit pentru a se evita prinderea accidentală a delfinilor, aceste aparate urmând să fie distribuite gratuit pescăriilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, această iniţiativă face parte din proiectul "Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii marine din zona costieră românească, în special a delfinilor" (CONSDELFIROM), demarat în noiembrie 2009 şi care urmăreşte, în primul rând, creşterea nivelului de conştientizare al populaţiei locale cu privire la ameninţările la viaţa delfinilor din Marea Neagră, dar şi sprijinirea comunităţii pescarilor pentru reducerea numărului de delfini capturaţi accidental în plasele pescăreşti.
Proiectul este co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, Axa Prioritară 4, având valoarea totală de 669.930 de lei, din care valoarea eligibilă este de 550.047 lei (finanţare nerambursabilă FEDR şi buget de stat), iar valoarea, alta decât cea eligibilă, este de 119.883 lei.
De la începutul lunii mai şi până în prezent, echipa Mare Nostrum a fost anunţată că 80 de delfini au eşuat. Dintre aceştia, doi erau vii în momentul eşuării, dar au murit la scurt timp. Cei mai mulţi dintre delfini făceau parte din specia Phocoena phocoena, doar patru fiind din specia Delphinus delphis, respectiv Tursiops truncatus.
În momentul identificării, delfinii se aflau în stare avansată de descompunere, cea mai posibilă cauză a morţii fiind înecul ca urmare a capturării în plasele de pescuit.
În vederea evitării eşuării acestora, reprezentanţii organizaţiei vor amplasa 50 de dispozitive acustice pe plasele de pescuit. Acestea emit unde sonore insesizabile de oameni, dar care au rolul de a-i ţine pe delfini la distanţă. Astfel, cinci pescării vor primi gratuit aceste dispozitive.
"Din nefericire, numărul delfinilor eşuaţi a atins o cotă alarmantă într-o perioadă foarte scurtă de timp. Încercăm ca prin instalarea dispozitivelor acustice să evităm capturarea lor accidentală şi să reducem numărul delfinilor morţi", a declarat coordonatorul activităţilor de teren al ONG Mare Nostrum, Marian Paiu.
El a precizat că în perioada următoare va avea loc şi o serie de sesiuni de foto-identificare pe mare, pentru colectarea datelor privind populaţiile de delfini din Marea Neagră.
"Scopul acestor sesiuni este de a identifica mărimea populaţiilor de delfini, ratele de supravieţuire, ratele reproducătoare, rutele de migraţie, precum şi alte informaţii referitoare la comportamentul acestora. În baza acestora vom încerca să propunem măsuri de reducere a interacţiunilor negative dintre activităţile umane şi delfini", a mai spus Marian Paiu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO