Dispută în Comisie pe tema căsătoriei între minorii sub 16 ani

Membrii subcomisiei parlamentare care dezbate proiectul noului Cod civil nu au reuşit, miercuri, să ajungă la un consens în legătură cu prevederea potrivit căreia căsătoria încheiată între minorii sub 16 ani nu va mai fi lovită de nulitate absolută dacă soţia a născut ori a rămas însărcinată.

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului Dispută în Comisie pe tema căsătoriei între minorii sub 16 ani

Dispută în Comisie pe tema căsătoriei între minorii sub 16 ani

După mai multe discuţii legate de acest subiect, preşedintele comisiei, deputatul PDL Daniel Buda, a propus ca parlamenatrii jurişti să treacă, mai departe, prin consens, la dezbaterea următorului articol din proiectul de Cod civil.

Buda a propus să se treacă la următorul articol, iar prevederea în discuţie să fie lăsată, prin consens, în forma iniţiatorilor.

Deputatul PDL Daniel Buda a propus, în pofida mai multor critici formulate de parlamentarii jurişti, păstarea variantei iniţiale a autorilor proiectului, solicitarea sa nedeterminând nicio reacţie din partea colegilor săi, care au continuat discuţiile cu următorul articol.

Textul care a stârnit puncte de vedere contrare în comisie prevede o excepţie de la regula că o căsătorie încheiată de minorul care nu a împlinit vârsta de 16 ani este lovită de nulitate absolută.

Articolul se referă la lipsa vârstei matrimoniale şi prevede că nulitatea căsătoriei se acoperă dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, ambii soţi au împlinit vârsta de 18 ani sau dacă soţia a născut ori a rămas însărcinată.

Discuţiile în contradictoriu au fost purtate între cei trei parlamentari PDL prezenţi la lucrările subcomisiei - deputatul Daniel Buda şi senatorii Ion Ruşet şi Iulian Urban.

"Este posibil să ne aflăm în prezenţa unei soţii minore, care să aibă 13 ani şi care, pentru că a născut sau a rămas însărcinată, se va considera că nulitatea căsătoriei nu este acoperită ceea ce este o nebunie", a susţinut senatorul Iulian Urban.

Democrat-liberalul a arătat că nu poate să fie de acord ca fetiţe de 13 ani să fie obligate să se căsătorească numai pentru că au rămas însărcinate.

"Toţi copiii de rromi din ţara asta o să facă exact acest lucru", a opinat senatorul, care a propus eliminarea acestei prevederi.

El a opinat că, dacă se va aplica o astfel de prevedere, va fi vorba despre o familie formată din trei copii.

"De unde ştim că soţia a rămas însărcinată cu cel cu care s-a căsătorit? (...) Aşa încurajăm noi familia? Încurajăm minorii să facă minori? Încurajăm un copil care, probabil nici nu a terminat şcoala generală, să aibă copii minori?", a întrebat retoric Iulian Urban.

Pe de altă parte, el şi-a declarat îndoiala că un tată de 14 ani şi o mamă de 15 ani o să fie în stare să crească un copil, Urban adăugând că în România sunt instituţii care protejează copilul şi că nu este nevoie de legalizarea căsătoriilor sub 16 ani pentru a-i proteja pe copiii născuţi din astfel de relaţii.

În replică, senatorul democrat-liberal Ion Ruşet a arătat că este normal să se acorde protecţie soţiei minore care a rămas însărcinată sau a născut, în cazul în care căsătoria a fost făcută, de exemplu, pe baza unor documente false.

"Trebuie să o protejăm pe acea femeie care a rămas însărcinată. Dacă a rămas însărcinată fata de 16 ani, aceasta înseamnă că, din punct de vedere fizic, medical, ea este aptă să procreeze, deci se poate căsători", a fost de părere senatorul.

Acelaşi punct de vedere a fost susţinut şi de reprezentantul Ministerului Justiţiei, care a subliniat că acesta este un caz de excepţie de la nulitatea absolută a căsătoriei între minori sub 16 ani, propus pentru protejarea atât a mamei minore cât şi a copilului.

Reprezentantul MJ a calificat drept nejustificată revolta generată de impresia că, prin încercarea de a reglementa acestă situaţie, se încurajează ca minorii sub 16 ani să aibă copii.

"Noi, pur şi simplu, încercăm să reglementăm o situaţie de excepţie. Nu ştim dacă este posibil să se întâmple în realitate acest lucru, când ofiţerul de stare civilă încheie o căsătorie între minori sub 16 ani. (...) Raţiunea acestei derogări este protecţia copilului", a subliniat reprezentantul Ministerului Justiţiei.

Preşedintele subcomisiei parlamentare, deputatul PDL Daniel Buda, a susţinut menţinerea articolului în varianta propusă de iniţiatori.

"Sunt de părere că, din dorinţa de a proteja, până la urmă, interesele minorului, varianta iniţailă a textului este cea corectă, este cea mai bună. Aici discutăm despre situaţii de fapt, ele se întâmplă în realitate", a atenţionat deputatul.

El a opinat că nu se poate declara nulitatea unei căsătorii în detrimentul faptului că se vrea protejarea interesului unui copil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici