Dispută între Primăria Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean pentru proprietatea Palatului Administrativ

Proprietatea Palatului Administrativ din Târgu Mureş, unde funcţionează în prezent Consiliul Judeţean Mureş, Prefectura şi mai multe birouri parlamentare, a ajuns subiect de dispută între Primăria Târgu Mureş şi CJ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
14 afișări

Primăria Târgu Mureş, sprijinită de Prefectură, a solicitat Guvernului trecerea în proprietatea publică a municipalităţii a clădirii Palatului Administrativ din Târgu Mureş, pe motiv că aceasta a fost construită cu banii municipalităţii, între 1905-1908, de către primarul de atunci Bernady Gyorgy.

Pe de altă parte, consilierii judeţeni au votat, joi, o solicitare adresată Executivului, pentru ca CJ să primească în proprietate publică Palatul Administrativ.

După aproximativ o oră de dezbatere, în care au fost exprimate păreri contradictorii de către prefectul de Mureş, Marius Paşcan, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, reprezentantul Consiliului Local Târgu Mureş Kolozsvari Zoltan, mai mulţi consilieri judeţeni şi şeful Compartimentului de Patrimoniu al CJ Mureş, Silvia Moldovan, s-a trecut la vot.

Propunerea preşedintelui CJ Mureş ca instituţia pe care o conduce să ceară Guvernului trecerea Palatului Administrativ în proprietatea publică a CJ a fost aprobată cu 25 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere.

Mai mult, consilierii judeţeni au ridicat problema plăţii, de către Prefectură, a jumătate din cheltuielile cu reabilitarea clădirii, lucrările, care au durat câteva luni, urmând să fie recepţionate în aceste zile.

Prefectul Marius Paşcan a declarat, ulterior, presei, că instituţia pe care o conduce nu dispune de fonduri în acest sens, dar susţine demersul Primăriei Târgu Mureş pentru că ar fi vorba de "o reparaţie morală".

"Eu înaintez documentaţia Ministerului Administraţiei şi Internelor, care va avea un punct de vedere propriu asupra acestui subiect. Oricum, fiind un litigiu, nu cred că se va ajunge la o soluţie. Noi agreăm demersul promovat de Primăria Târgu Mureş şi Consiliul Local Târgu Mureş, considerând că este o reparaţie morală, în acelaşi principiu, al legilor retrocedării, de a restitui celui care a construit şi care a deţinut un bun care a intrat în proprietatea statului", a spus Paşcan.

Potrivit acestuia, construcţia Palatului Administrativ a costat, la vremea respectivă, aproape un milion de coroane, ceea ce a presupus "un efort extraordinar" din partea oraşului.

El a spus că nu se teme că Prefectura ar putea rămâne fără sediu, întrucât municipalitatea vrea, de fapt, să facă un schimb de imobile, prin care să pună la dispoziţie actualul său sediu, care este cu 30 la sută mai mare, ca spaţiu, decât clădirea Palatului Administrativ.

Prefectul a precizat că nu are niciun argument legal de a cere, la rândul său, proprietatea asupra clădirii, arătând că reabilitarea imobilului de către Consiliul Judeţean a fost făcută ca urmare a unui angajament între CJ Mureş şi fostul prefect Ciprian Dobre.

"S-au schimbat mult datele problemei, având în vedere şi criza economică şi recesiunea care marchează întreaga ţară. Am făcut demersuri căre MAI solicitând respectarea acestei înţelegeri, deocamdată nu au fost bani pentru a se aloca acestui proiect şi noi nu avem venituri proprii. În situaţia în care ni se vor aloca de la MAI, fireşte că vom aloca cota parte, iar dacă nu, nu avem de unde. E vorba de 50 la sută, dar nu ştiu costurile lucrării, recepţia se face în zilele viitoare", a spus Paşcan.

Întrebat dacă CJ Mureş va rămâne cu paguba, prefectul a spus că acest for "şi-a asumat riscurile" privind investiţia, riscuri legate de criza economică.

Palatul Administrativ din Târgu Mureş, monument istoric, se află în prezent în proprietatea publică a statului şi în administrarea Prefecturii Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici