- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dispută între Udrea şi Chiliman privind reabilitarea faţadelor clădirilor din banii proprietarilor
Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, şi primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, au avut un schimb de replici în cadrul unei dezbateri organizate marţi, în Capitală, privind un proiect de lege al MDTR ce prevede obligaţia proprietarilor de imobile de a-şi reabilita faţadele degradate.
Dispută între Udrea şi Chiliman privind reabilitarea faţadelor clădirilor din banii proprietarilor (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Dezbaterea organizată marţi de Grupul pentru Dialog Social a avut în vedere două proiecte ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDTR), privind amplasarea panourilor publicitate în oraşe (proiect de Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului cadru privind amplasarea mijloacelor de publicitate) şi, respectiv, reabilitarea faţadelor (proiect de Lege privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a construcţiilor).
Referitor la cel de-al doilea, arhitectul Dan Marin a deschis dezbaterea cu o prezentare în care a criticat faptul că proiectul de lege se referă la clădiri în general, de la un depozit la un monument istoric, şi a subliniat că reabilitarea unei faţade a unei case de la marginea Bucureştiului, din motive de siguranţă, nu presupune aceleaşi lucruri ca reabilitarea faţadei unei case-monument.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Elena Udrea a spus că proiectul se referă la toate faţadele, fiind elaborat "pentru frumuseţea peisajului". Dan Marin a prezentat o serie de cazuri de reabilitări făcute la monumente istorice din Capitală, cu materiale ieftine, necorespunzătoare, în culori stridente, rezultatele fiind dezastruoase, în condiţiile în care proprietarii nu erau obligaţi de lege să iniţieze acţiunile respective.
"Vă închipuiţi ce se va întâmpla dacă aceşti oameni vor fi obligaţi (să-şi reabiliteze faţadele, n.r.)?", i s-a adresat el Elenei Udrea. "Nu şi dacă proiectul este coordonat de un arhitect, aşa cum am spus noi. Orice lucrare pe care ne-aţi arătat-o este avizată, are autorizaţie de construire. Nu ar trebui să se întâmple să se dea un aviz, o autorizaţie pe un proiect ca acela. Asta o fac primăriile", a spus ministrul.
"De multe ori s-a demonstrat că nu putem să ne bazăm pe felul cum se aplică legea la nivelul administraţiei publice locale", a declarat, de asemenea, Udrea, adăugând că fiecare autoritate trebuie să se achite de atribuţiile sale. "Nu ne putem asuma singuri partea de reglementare şi partea de punere în practică, avem nevoie şi de domnul Chiliman", a mai spus Elena Udrea.
"Aţi făcut o afirmaţie care nu e corectă, nici legal, nici din alt punct de vedere, şi mă miră lucrul ăsta, pentru că conduceţi ministerul care cândva a fost al Construcţiilor şi al Lucrărilor Publice. Autorizaţiile de construcţie sunt nişte colecţii de documente, emise de alte autorităţi, de obicei subordonate unor ministere", a răspuns Chiliman, susţinând că, pentru reabilitarea oricărei faţade este nevoie de avizul Ministerului Culturii. "Eu cred că avizele se dau cu foarte multă uşurinţă, unele dintre ele, şi mă refer la cele care vin de pe la Ministerul Culturii", a mai spus Chiliman.
Totodată, primarul a apreciat că proiectul de lege suspus dezbaterii "e o intenţie foarte bună", care, însă, "se transformă de fapt într-o lege inaplicabilă". "Eu sunt convins că în multe dintre imaginile pe care le vedeţi sunt case locuite de oameni cu nişte venituri extrem de mici sau sunt case care mai sunt ale Primăriei Municipiului Bucureşti şi care fie nu au fost restituite proprietarilor, fie sunt în litigiu... Cum să investeşti în ele? Statul n-a investit 50 de ani în ele", a subliniat Chiliman.
În opinia sa, atunci când sunt restituite proprietarilor, casele ar trebui mai întâi aduse la stadiul la care erau când au fost confiscate de stat, care "să le dea înapoi cu scuze, reparate însă". "Să mă duc să-i sancţionez încă o dată pe nişte amărâţi care şi-au recuperat proprietăţile după atâţia ani: "Tu, dacă în şase luni nu faci, îţi fac eu şi pe urmă te pun să plăteşti"?", a adăugat el.
În schimb, Udrea a precizat că acolo unde sunt cazuri sociale, unde proprietarii au un venit mai mic decât salariul net mediu lunar, primăria se poate ocupa din fonduri proprii de reabilitare. "În cazul monumentelor istorice, nici nu putem să le permitem celor care au o astfel de proprietate valoroasă să nu facă nimic cu ea - să o ţină şi să o lase să se facă praf", a spus Udrea. Ea a mai menţionat că şi în alte ţări proprietarii sunt obligaţi să îşi întreţină faţadele şi că nu toată lumea îşi poate permite să stea în orice casă doar pentru că a moştenit-o.
Pe de altă parte, Chiliman a menţionat că nu i se poate cere unui proprietar să îşi reabiliteze faţada în şase luni, deoarece autorizaţia de construire necesară, chiar şi în regim de urgenţă, nu se obţine mai devreme de acest termen.
Chiliman a făcut referire şi la faptul că proiectul de lege nu vizează construcţii expertizate tehnic şi încadrate în Clasa I de risc seismic, remarcând, însă, că multe dintre construcţiile încadrate în anii '90 în Clasa a II-a de risc seismic s-ar încadra în prezent în prima categorie. Primarul a explicat pentru MEDIAFAX că jumătate dintre imobilele vizate de proiectul de lege discutat se află încadrate într-o clasă seismică cu grad ridicat şi că, în prezent, există un program gestionat de Primăria Capitalei şi MDTR care are în vedere consolidarea acestor clădiri. "Înainte de a vopsi faţadele, ar trebui să consolidăm clădirile, astfel că acest proiect a plecat de la alte premise decât ar trebui", a declarat Chiliman.
Edilul a mai remarcat că o formă de rezolvare a problemei faţadelor este reabilitarea termică, menţionând că MDRT are sarcina să contribuie cu jumătate din suma necesară acestui proiect, iar anul acesta nu a contribuit cu nimic.
"Noi, anul acesta, am plătit datoriile de anul trecut şi dumneavoastră la sectorul 1 aţi primit credit de angajament pentru anul viitor. (...) Dacă nu aţi da 30.000 de euro să reabilitaţi un apartament, poate v-ar ajunge banii să faceţi mai multe apartamente", i-a spus, în schimb, Udrea.
În cele din urmă, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului i-a invitat pe cei care au propuneri privind conţinutul proiectului să le formuleze şi să le trimită la MDTR pentru a fi centralizate şi discutate ulterior.
Proiectul de Lege privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a construcţiilor prevede obligaţia proprietarilor unor imobile degradate de a finanţa lucrări exterioare, precum reparaţii, tencuieli şi zugrăveli, fiind scutiţi temporar de impozit pe clădire dacă execută lucrarea în regie proprie, iar în caz contrar, fiind sancţionaţi cu amendă până la 10.000 de lei sau chiar cu închisoare.
Lucrările trebuie derulate din propria iniţiativă a proprietarului, persoane fizice sau juridice, sau la simpla cerere a autorităţilor locale.
Obligaţia acestor lucrări nu va fi însă valabilă pentru construcţii expertizate tehnic şi încadrate în Clasa I de risc seismic şi pentru blocuri reabilitate termic sau înscrise în programele locale pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică.
Termenul pentru executarea lucrărilor de intervenţie va fi de şase luni de la data primirii de către proprietar a unei notificări din partea autorităţii locale şi poate fi extins doar cu cel mult două luni şi numai cu acordul primarului, emis în baza concluziilor unei note tehnice de constatare, în funcţie de natura şi amploarea lucrărilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO