DNA: 12 persoane puse sub învinuire în noul dosar ANRP/ Horia Georgescu, fost şef ANI, acuzat de abuz în serviciu: Nu am încălcat nicio lege

Procurorii DNA anunţă că au pus sub învinuire 12 persoane, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, evaluatori şi cesionari ai drepturilor litigioase, în noul dosar ANRP.

Urmărește
1365 afișări
Imaginea articolului DNA: 12 persoane puse sub învinuire în noul dosar ANRP/ Horia Georgescu, fost şef ANI, acuzat de abuz în serviciu: Nu am încălcat nicio lege

Horia Georgescu, fost şef ANI, acuzat de abuz în serviciu în noul dosar ANRP: Nu am încălcat nicio lege (Imagine: Alexandru Hojda/ Arhiva Mediafax Foto)


Astfel, au fost puşi sub învinuire pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Opre Gianina Ancuţa, la data faptei preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi Morărescu Cristian, Georgescu Horia, Constantinovici Rodica, Baciu Remus şi Alexandru Lăcrămioara, la data faptelor membri ai aceleiaşi comisii.

În acelaşi dosar este cercetat şi Pricop Nicolae, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul cu consecinţe deosebit de grave. Papasteri Mihai, Vîţă Gheorghe şi Nuţiu Emil, la data faptelor evaluatori desemnaţi de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.

Rotaru Mihai şi Le Bomin Diana, cesionari ai drepturilor litigioase, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.

"În zilele de 03 şi 29 septembrie 2009, suspecta Opre Gianina Ancuţa, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), împreună cu ceilalţi suspecţi - membri ai aceleiaşi comisii, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafeţe de teren (4,93 ha, 3,48 ha şi 2,32 ha) situate în municipiul Bistriţa au fost evaluate la 47.370.400 lei, 29.507.700 lei şi 21.356.700 lei (în total 98.234.800 lei), sume ce au fost acordate drept despăgubire suspecţilor Rotaru Mihai, Le Bomin Diana şi unei alte persoane, beneficiari ai drepturilor litigioase. Terenurile respective au fost supraevaluate de către suspecţii Vîţă Gheorghe, Papasteri Mihai şi Nuţiu Emil, în calitate de evaluatori desemnaţi de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu sumele de 39.475.330 lei, 24.006.584 lei şi 14.929.906 lei (în total 78.411.820 lei), ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani", arată DNA într-un comunicat de presă.

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu în noul dosar privind restituiri supraevaluate, acesta precizând că nu a încălcat nicio lege.

"Valorile supraevaluate, dacă au fost, dar nu cred că este cazul, sunt responsabilitatea celor care le-au făcut. Din punctul meu de vedere, eu nu am încălcat nicio lege. Nu am dat declaraţii. Am calitatea de suspect pentru abuz în serviciu. Pe domnul Rotaru nu-l cunosc Eu sunt acuzat de faptul că nu mi-am îndeplinit nişte atribuţii de serviciu, dar eu nu am încălcat nicio lege. Eu, din punctul meu de vedere, puteam să aprob sau să trimit spre evaluare. (...)Nu era niciun element care să indice acest lucru (n.r. supraevaluarea) deoarece aceste dosare aveau filtre: primărie, prefectură, aparat tehnic al ANRP-ului, direcţie juridică. Dacă erau probleme, aceştia semnalau aceste lucruri", a declarat Horia Georgescu după ce a luat la cunoştinţă acuzaţiile.

Horia Georgescu este judecat într-o altă cauză ANRP, fiind acuzat de abuz în serviciu în legătură cu activitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, calitate deţinută înainte de a prelua conducerea ANI.

În aceeaşi cauză a fost audiat şi omul de afaceri Mihai Rotaru. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că audierea sa are legătură cu un nou dosar ANRP, existând suspiciuni potrivit cărora acesta ar fi fost unul dintre beneficiarii unor supraevaluări a trei terenuri din Bistriţa.

Prejudiciul în acesta caz este estimat la 17 de milioane de euro, au precizat sursele citate.

15 persoane sunt vizate de anchetă, au precizat pentru MEDIAFAX surse judiciare, fiind vorba despre membri ai comisiei ANRP, evaluatori, cesionari de drepturi litigioase şi beneficiar. Faptele ar fi fost comise în anul 2009.

Omul de afaceri Mihai Rotaru este cercetat într-o altă cauză a DNA, fiind acuzat că i-a dat mită 600.000 de euro fostului deputat PNL Ioan Oltean pentru a interveni la ANRP în favoarea sa. Rotaru ar fi obţinut de la ANRP o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici