DNA a deferit justiţiei 125 de persoane în cazul fraudării bacalaureatului la Sighet

Procurorii anticorupţie din Cluj au dispus trimiterea în judecată a 125 de inculpaţi - cadre didactice şi candidaţi la examenul de bacalaureat - în legătură cu fraudarea masivă a examenului desfăşurat în sesiunea iunie-iulie 2008, la un liceu din Sighetul Marmaţiei.

Urmărește
833 afișări
Imaginea articolului DNA a deferit justiţiei 125 de persoane în cazul fraudării bacalaureatului la Sighet

Virginica Meda Leordean - directoare a şcolii particulare Liceul "George Pop de Băseşti" (Imagine: Mediafax Foto)

 

Potrivit unui comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, de către Direcţia naţională Anticorupţie (DNA), în cursul lunii iunie, Virginica Meda Leordean, având complicitatea Ileanei Mirela Botici, ar fi pretins de la un număr de 113 absolvenţi ai şcolii private pe care o conduce în calitate de director câte 1.000 lei, promiţându-le că va interveni pe lângă membrii comisiei de bacalaureat şi pe lângă profesorii supraveghetori pentru a le asigura promovarea examenului.

Suma astfel primită de la elevi a fost de 106.000 lei (echivalentul a aproape 30.000 euro la acea dată).

Pentru a pune în practică cele promise candidaţilor, Leordean, ajutată de Botici (interesată în promovarea examenului), ar fi angrenat în activitatea de fraudare a examenului de bacalaureat şi un număr de 39 de profesori (persoane încadrate la mai multe şcoli din judeţul Maramureş, între care şi vicepreşedintele comisiei) pe care i-ar fi determinat ca, în schimbul unor sume de bani să îşi încalce constant atribuţiile pe care le aveau în calitate de membri ai comisiei şi supraveghetori.

Astfel, în zilele de 27 iunie, 1,2 şi 3 iulie 2008, după ce Leordean a multiplicat rezolvările subiectelor extrase pentru examen - rezolvări realizate de mai mulţi profesori care nu fuseseră implicaţi în infracţiunile de corupere - le-ar fi împărţit candidaţilor în sălile de examen, chiar în timpul desfăşurării acestora.

Pentru a nu semnala fraudarea examenului, pentru a-i permite inculpatei să intre în sălile de examen şi să distribuie elevilor soluţiile subiectelor la probele scrise, iar apoi, să le permită elevilor să copieze de pe aceste soluţii, fiecare cadru didactic supraveghetor din comisia de examen a primit de la inculpată, pentru fiecare zi de supraveghere câte o sută de lei.

Călin Paul Micu, vicepreşedintele comisiei de bacalaureat, cunoscând implicarea Virginicăi Leordean în fraudarea acestui examen, i-ar fi asigurat constat şi nemijlocit ajutor în punerea în practică a activităţilor infracţionale.

Concret, acesta a grupat toţi candidaţii şcolii particulare într-o singură clădire pentru a-i înlesni inculpatei accesul în sălile de examen şi i-a furnizat acesteia, la fiecare probă scrisă, subiectele extrase spre a fi rezolvate şi distribuite candidaţilor aflaţi în examen. Directoarea Leordean i-ar fi plătit, vicepreşedintelui comisiei de bacalaureat Micu Călin Paul, contravaloarea serviciilor de cazare şi masă de care acesta a beneficiat pe perioada sesiunii de bacalaureat la două pensiuni de lux din Ocna Şugatag şi Sighetu Marmaţiei, în sumă de 1.080 de lei.

Pentru a asigura o bună notare a lucrărilor provenind de la candidaţii la examenul de bacalaureat de la şcoala sus menţionată, Aurica Puşcaş - preşedinte al Fundaţiei "Sfântul Anton de Padua" Ulmeni Maramureş, fundaţie care patronează mai multe şcoli particulare între care şi Liceul "Georghe Pop de Băseşti" -, în cursul zilei de 27 iunie 2008, după prima probă scrisă i-ar fi promis lui Ortensia Marchiş - membră în comisia zonala de evaluare plata sumei de 15.000 lei.

Marchiş, în schimbul banilor urma să îi convingă pe colegii săi din comisie să aibă o atitudine îngăduitoare la notarea lucrărilor respective. Suma de 15.000 de lei a şi fost plătită inculpatei prin intermediul lui Leordean în cursul zilei de 28 iunie 2008, susţine DNA.

În 6 iulie 2008, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumelor de 70.000 de lei şi 1.750 de euro ridicate de la domiciliul inculpatei Leordean Virginica Meda, cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate în 5 iulie.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureş.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici