DNA: Avram a transformat jocurile într-o loterie, iar Ţerbea vroia să-şi ajute echipa

Procurorul anticorupţie a susţinut, la Tribunalul Bucureşti, că prin acţiunile sale şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, a tranformat programul jocurilor într-o loterie şi un instrument la mâna arbitrilor din România, iar demersurile lui Sorin Ţerbea erau pentru a-şi ajuta echipa.

Urmărește
118 afișări
Imaginea articolului DNA: Avram a transformat jocurile într-o loterie, iar Ţerbea vroia să-şi ajute echipa

DNA: Avram a transformat jocurile într-o loterie, iar Ţerbea vroia să-şi ajute echipa (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Procurorul a arătat că, în raport de probatoriul administrat, rezultă că inculpaţii Vasile Avram şi Ioan Sorin Ţerbea au săvîrşit o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de patru ani şi există probe că lăsarea lor în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, care rezidă din modul în care au acţionat. Inculpatul Vasile Avram prin prisma funcţiei deţinute a desemnat arbitrii după bunul său plac şi a transformat programul jocurilor într-o loterie şi un instrument la mâna arbitrilor din România, iar demersurile inculpatului Ioan Sorin Ţerbea fiind făcute cu scopul de a-şi ajuta echipa de fotbal", a susţinut magistratul, în şedinţa de judecată privind propunerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare a lui Avram şi Ţerbea.

Instanţa motivează că "faptele reţinute în sarcina inculpaţilor prezintă, incontestabil, o gravitate generică ridicată, dovadă fiind reacţia opiniei publice dar şi a legiuitorului care a intervenit prin instituirea de măsuri speciale în vederea combaterii fenomenului de corupţie".

"În ceea ce priveşte gravitatea concretă, Tribunalul va avea în vedere atât calitatea inculpaţilor cât şi specificul mediului afectat de acţiunile ce fac obiectul cauzei. Din acest punct de vedere va avea în vedere o serie de criterii obiective, şi anume împrejurarea că sportul în cauză este un sport foarte popular, prin amploarea competiţiilor, dedicaţia suporterilor, şi interesul manifestat de opinia publică în general. O relevanţă şi mai accentuată prezintă însă împrejurarea că, indiferent de natura activităţii sportive afectate, un comportament ilicit de genul celui reţinut în sarcina inculpaţilor afectează o valoare al cărui caracter fundamental, esenţial, nu poate fi ignorată nici de persoanele ce nu ar avea legături de afinitate cu acest sport, şi anume spiritul de corectitudine sportivă ( fair play ), ce constituie practic regula comună oricărei activităţi sportive. Această valoare se traduce în final în concepte fundamentale precum cinste, onestitate, probitate, ce ar trebui să guverneze în principiu orice tip de relaţie socială", se arată în motivarea deciziei de duminică de arestare a lui Avram şi Ţerbea.

În privinţa lui Vasile Avram, arată instanţa, condiţia pericolului social este relevată mai ales de împrejurarea că a comis fapta în calitatea sa de preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj, "calitate în care avea chiar obligaţia de a prezerva, cu onestitate şi profesionalism, acest spirit de corectitudine".

Referitor la Ţerbea, a cărui acţiune a contribuit în mod egal la afectarea valorilor sociale menţionate, Tribunalul reţine şi calitatea sa de membru în Comitetul Executiv al FRF, ca un aspect în detrimentul acestuia, dar şi împrejurarea că datele existente la dosar relevă posibilitatea ca potenţa sa financiară să se datoreze unor legături nefiresc de apropiate cu instituţia primăriei locale, acesta acţionând nu numai în calitate de om de afaceri, dar şi de persoană ce poate influenţa deciziile unor reprezentanţi ai statului.

"În privinţa ambilor se remarcă poziţia procesuală nesinceră, mai accentuată chiar în cazul lui Ţerbea, care tinde să ofere noi justificări necoroborate şi uneori ilogice pe măsură ce este confruntat cu probatoriul existent", conchide instanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici