- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.02.2015, 15:52)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA cere arestarea preventivă a Elenei Udrea. Instanţa supremă judecă mâine propunerea
Cererea de arestare preventivă a Elenei Udrea în dosarul "Gala Bute" a fost trimisă, marţi după-amiază, de procurorii DNA la instanţa supremă, urmând să fie judecată miercuri dimineaţă.
Urmărește
1386 afișări
DNA cere arestarea preventivă a Elenei Udrea. Instanţa supremă judecă mâine propunerea (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie propunerea de arestare preventivă a Elenei Udrea, la scurt timp după ce fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a fost audiată la DNA şi i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, în dosarul "Gala Bute".
Dosarul a fost înregistrat la instanţa supremă, care a stabilit că propunerea va fi analizată miercuri dimineaţă de judecătorul de drepturi şi libertăţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Elena Udrea este în arest la domiciliu, măsură luată în cazul său în dosarul Microsoft.
Avocatul Marius Striblea a declarat, la ieşirea de la DNA, că Elena Udrea a dat o declaraţie amănunţită, referitoare la noile acuzaţii care i se aduc în dosarul "Gala Bute", iar procurorii au pus în mişcare acţiunea penală pe numele acesteia.
Avocatul a precizat că aceasta este etapa premergătoare formulării unei propuneri de arestare preventivă sau de luare a unor măsuri procedurale, ceea ce înseamnă că procurorii DNA urmează să ceară curând instanţei supreme arestarea preventivă a clientei sale.
Citeşte şi:
Elena Udrea, audiată cinci ore la DNA în dosarul "Gala Bute": "Cei prinşi că au luat şpagă este suficient că au dat-o mai departe şi sunt bine mersi"
Citeşte şi:
Avocat: S-a pus în mişcare acţiunea penală, probabil urmează propunerea de arestare a Elenei Udrea
Întrebat dacă Elena Udrea va face în continuare vreun denunţ, avocatul a precizat că aceasta nu va depune niciun denunţ.
Întrebat cine a dat declaraţii împotriva Elenei Udrea, avocatul nu a dorit să precizeze, dar a menţionat că acuzaţiile aduse fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului sunt bazate doar pe denunţuri.
Elena Udrea a declarat marţi, la ieşirea de la DNA, că "toţi cei care sunt prinşi că au luat şpagă, este suficient că au dat-o mai departe şi sunt bine mersi", singurul care a rămas în arest fiind Rudel Obreja.
"Tehnica asta a denunţului, că recunosc şi spun că am dat mai departe, îi face scăpaţi. Singurul care a rămas în arest este Rudel Obreja, în rest toată lumea e bine merci", a spus deputatul Elena Udrea, după ce a fost audiată la Direcţia Naţională Anticorupţie şi i-au fost aduse la cunoştinţă noile acuzaţii în dosarul "Gala Bute".
Întrebată dacă va face şi ea denunţuri, Elena Udrea a spus că nu va face acest lucru. Udrea a precizat însă că îşi menţine acuzaţiile faţă de şeful interimar al SRI, Florian Coldea, spunând: "Faţă de dânsul voi face denunţuri până le va lua cineva în serios".
Întrebată dacă procurorii vor cere din nou arestarea ei preventivă, pentru noile acuzaţii din dosarul "Gala Bute", Elena Udrea a răspuns "Da, probabil că o vor formula".
De asemenea, întrebată dacă face denunţ împotriva fostului său soţ, Dorin Cocoş, în contextul în care el ar fi denunţat-o, Udrea a spus: "Dacă asta l-a ajutat să fie liber, eu îi doresc să fie sănătos".
Elena Udrea a stat aproximativ cinci ore la DNA, unde a fost audiată în dosarul "Gala Bute", după ce Camera Deputaţilor a avizat ultimele cereri ale procurorilor de urmărire penală şi arestare preventivă a deputatului PMP.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a stat în Arestul Poliţiei Capitalei din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Microsoft". În 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasă din arest şi plasată în arest la domiciliu, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a judecat contestaţia deputatului PMP.
Potrivit deciziei, Udrea nu are voie să vorbească cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi cu Ana Maria Topoliceanu sau membri ai familiilor acestora, în mod direct sau indirect, şi nici să divulge sau să redea în presă sau pe reţelele sociale informaţii din cauza penală.
Camera Deputaţilor a avizat, în 9 februarie, urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea atât în dosarul "Microsoft", cât şi în dosarul Gala Bute.
În dosarul Gala Bute, Camera Deputaţilor a încuviinţat, în 9 februarie, urmărirea penală şi arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită.
Ulterior, DNA a apreciat că, în această cauză, au apărut noi elemente şi au cerut noi avize de urmărire penală şi arestare preventivă, care au fost aprobate luni de Camera Deputaţilor.
Potrivit DNA, una dintre faptele de luare de mită are legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec.
Procurorii susţin că, în 2010, Elena Udrea ar fi primit, indirect, pentru sine şi pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanţii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finanţarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale în cadrul programului "Schi pentru România".
O a doua faptă de luare de mită ar avea legătură, potrivit procurorilor, cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii (CNI) către SC Consmin SA.
Procurorii susţin că, în perioada 2010 - 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii la data faptelor şi suspectă în această cauză, ar fi primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu CNI.
O a treia faptă de luare de mită vizează finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani.
Procurorii susţin că, în 2011, Elena Udrea ar fi cerut şi primit de la inculpatul Adrian Gardean, pentru sine şi pentru altul, foloase materiale în valoare de 10 la sută din plăţile efectuate de MDRT pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.
În dosarul "Gala Bute" sunt arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi în arest la domiciliu.
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este inculpat şi el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. Senatorul PDL Ion Ariton este sub control judiciar până în aprilie, acesta fiind obligat să nu părăsească ţara şi să se prezinte la Poliţia Sibiu în zilele stabilite prin programul de supraveghere.
În acelaşi dosar este arestat preventiv, din 8 februarie, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea.
De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obţinut de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul Gala Bute.
Citeşte şi:
Udrea: Este evident că sunt o ţintă. Sunt vânată sistematic. DECLARAŢIILE deputatului în Parlament - VIDEO
Citeşte şi:
Udrea, către parlamentari: Am fost verificată la sânge şi dezbrăcată în arestul Poliţiei Capitalei, mi s-a luat sutienul
Citeşte şi:
Elena Udrea poate fi ARESTATĂ în "Gala Bute"
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Udrea: Este evident că sunt o ţintă. Sunt vânată sistematic. DECLARAŢIILE deputatului în Parlament - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36