- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.12.2014, 17:30)
- Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA cere arestarea preventivă a lui Tudor Pendiuc. Surse: Primarul Piteştiului vorbea la telefon cu suspecţi din dosar prefăcându-se că discută cu alte persoane
DNA cere arestarea preventivă a primarului municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, pentru că, în timp ce era în arest la domiciliu, a încălcat interdicţiile şi a luat legătura cu o persoană cercetată în dosarul de corupţie în care este acuzat şi edilul.
Urmărește
1903 afișări
Tudor Pendiuc (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)
Pendiuc vorbea la telefon cu suspecţi din dosar prefăcându-se că discută cu alte persoane - surse
Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, suna cunoscuţi, în perioada arestului la domiciliu, şi le cerea să-i fie daţi la telefon suspecţi din dosarul său, iar când vorbea cu aceştia li se adresa ca şi cum ar fi discutat tot cu cei apelaţi iniţial, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului Tudor Pendiuc, întrucât "a încălcat obligaţia stabilită de instanţă de a nu comunica cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, în sensul că, în perioada 20.11.2014 - 01.12.2014, a luat legătura cu o persoană ce are calitatea procesuală de suspect".
DNA a cerut înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu arestarea preventivă şi pentru omul de afaceri Constantin Scarlat, reprezentant al SC CNCD SA, pentru că "a încălcat obligaţia stabilită de instanţă de a nu părăsi imobilul fără permisiunea organului judiciar".
Tribunalul Bucureşti va judeca joi cererea de arestare preventivă a primarului Tudor Pendiuc şi a lui Constantin Scarlat.
În acest dosar, în 7 noiembrie, Tribunal Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului Tudor Pendiuc şi a lui Constantin Scarlat. În urma contestaţiei, Curtea de Apel Bucureşti a dispus, în 19 noiembrie, ca Pendiuc şi Scarlat să stea în arest la domiciliu. În timpul arestului la domiciliu, aceştia trebuiau să nu părăsească locuinţele fără permisiunea anchetatorilor, să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi din dosar şi cu martori, precum şi să se prezinte în faţa procurorilor sau la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi.
În arest la domiciliu sunt şi oamenii de afaceri Valentin Vişoiu şi Gheorghe Văsîi, cercetaţi în dosarul de corupţie legat de atribuirea şi prelungirea unui contract privind transportul public local.
Fiica primarului, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, şi Florin Şerban Barbu, sunt cercetaţi sub control judiciar.
Primarul Tudor Pendiuc este cercetat în acest dosar pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată (două acte materiale), iar Elena Pendiuc, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.
Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, a fost pus sub acuzare pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, Florin Şerban Barbu, acţionar la SC Conarg Real Estate SRL, pentru complicitate la dare de mită şi spălare de bani, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, ambii reprezentanţi ai societăţilor Girexim Universal SA şi CNCD SA, pentru complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor DNA, societatea de transport public local din Piteşti, SC Publitrans 2000 SA, deţinută în totalitate de Consiliul Local Piteşti, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziţionate de Consiliul Local.
Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între SC Publitrans 2000 SA şi societăţile CNCD SA şi Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 de lei).
Astfel, primarul Tudor Pendiuc a iniţiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu operatorul privat, contrar legii şi contrar cererilor formulate în repetate rânduri de consiliul de administraţie al societăţii şi fără a ţine cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotărâre de consiliu la data de 7 martie 2007, a impus, în mod nelegal, membrilor consiliului de administraţie al societăţii de transport public local să includă în caietul de sarcini condiţii restrictive pentru a limita participarea operatorilor privaţi la licitaţie şi a iniţiat proiectul de hotărâre privind avizarea asocierii în participaţiune, invocând concluziile studiului de fezabilitate întocmit de Universitatea Piteşti, în care se menţionau soluţii contrare celor susţinute de el, pentru a induce în eroare membrii consiliului local, au scris procurorii în ordonanţele de reţinere.
Cele două firme erau obligate să deţină în proprietate autobuzele, însă acestea au fost achiziţionate în leasing, cu puţin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local.
De asemenea, Pendiuc este acuzat că a modificat documentaţia de achiziţie (fişa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere în participaţiune societăţilor CNCD şi Girexim Universal şi că nu a desfiinţat contractul, în condiţiile în care asocierea de firme nu deţinea autobuzele în proprietate.
Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat, reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA, au prezentat o promisiune de vânzare-cumpărare drept contract încheiat, pentru a face dovada că asocierea deţine un număr de 80 de autobuze cu titlu de proprietate.
Totodată, Văsîi şi Scarlat, începând cu data de 22.02.2008 şi până în luna septembrie 2014, au înaintat documente justificative pentru plata subvenţiei, au semnat adrese de înaintare către Primăria Piteşti pentru a încasa subvenţia şi au semnat procesele-verbale de validare şi verificare a subvenţiei, în baza cărora Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea plăţilor către asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA, au mai scris procurorii în ordonanţele de reţinere.
Mai mult, susţin procurorii, Pendiuc a ordonat plăţile prin care asocierea de firme încasa subvenţia şi a iniţiat şi prelungit contractul, invocând, în mod nereal, existenţa unei stări de urgenţă, în condiţiile în care fusese înştiinţat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract şi ştia că firmele nu deţineau autobuzele în proprietate.
În schimbul acestor decizii, în 18 februarie 2008, primarul Tudor Pendiuc ar fi primit pentru fiica sa, Emanuela Elena Pendiuc, de la Valentin Vişoiu, un apartament în Bucureşti, în valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812 lei, susţin procurorii.
Emanuela Pendiuc este acuzată că, pentru a ascunde primirea, de către tatăl său, a apartamentului, în 26 noiembrie 2007 a încheiat un antecontract, iar în 18 februarie 2008 şi contractul de vânzare cu SC Conarg Real Estate SRL.
Florin Şerban Barbu este acuzat că a constituit un circuit financiar fictiv, pentru a crearea aparenţei încasării sumei de 475.812,18 lei de la Emanuela Pendiuc, pentru apartamentul din Bucureşti care ar fi fost primit ca mită de către tatăl acesteia.
Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Piteşti pentru prima dată în anul 1992 şi de atunci ocupă fără întrerupere această funcţie, fiind reales de piteşteni la fiecare patru ani.
Tudor Pendiuc conduce PSD Argeş, după ce fostul preşedinte al organizaţiei judeţene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe