DNA cere CSM să ia măsuri pentru a fi înlăturate suspiciunile legate de judecătoarea Viorica Costiniu

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să ia măsuri corespunzătoare pentru a înlătura suspiciunea cu privire la afectarea imparţialităţii soluţionării dosarelor DNA de către judecătoarea Viorica Costiniu, de la Curtea de Apel Bucureşti.

Urmărește
597 afișări
Imaginea articolului DNA cere CSM să ia măsuri pentru a fi înlăturate suspiciunile legate de judecătoarea Viorica Costiniu

DNA cere CSM să ia măsuri pentru a fi înlăturate suspiciunile legate de judecătoarea Viorica Costiniu (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)

DNA spune că există "aparenţa de afectare a imparţialităţii" Vioricăi Costiniu ca urmare "a resentimentelor" acesteia, după arestarea şi trimiterea în judecată a soţului magistratei, Florin Costiniu - fost preşedinte al Secţiei civile de la instanţa supremă -, implicat în fapte de corupţie, alături de senatorul Cătălin Voicu şi de doi oameni de afaceri.

DNA arată că suspiciunea existenţie unui conflict între interesele de familie ale lui Costiniu şi interesul public de înfăptuire a justiţiei trebuie eliminată prin măsuri administrative prevăzute de lege.

Viorica Costiniu este judecător la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti, instanţă ce are competenţa de a soluţiona cererile DNA.

Potrivit Legii 303/2004, judecătorii sunt obligaţi să se abţină de la orice activitate legată de actul de justiţie în cazuri care presupun existenţa unui conflict între interesele lor şi interesul public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare generale ale societăţii.

După analizarea sesizării DNA, Inspecţia judiciară a CSM arată că niciunul dintre cazuri prevăzute de procedura penală nu are aplicabilitate în situaţia Vioricăi Costiniu.

"Cum aspectele invocate se încadrează într-o situaţie cu caracter general, legate de calitatea de inculpat a soţului doameni judecător, calitate dobândită într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, nu se poate susţine că din punct de vedere al răspunderii disciplinare, judecătoarea ar fi încălcat dispoziţiile legale referitoare la incompatibilităţi, nefiind reglementată, în mod singular, o astfel de situaţie precum cea expusă în sesizare", arată inspecţia.

Inspecţia judiciară recomandă, în final, să se aprecieze cu privire la oportunitatea reglementării unui nou caz de incompatibilitate.

Secţia pentru judecători a CSM va lua în discuţie, marţi, nota inspecţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici