- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA cere închisoare cu executare în dosarul Voicu: 9 ani pentru Cătălin Voicu şi 6 ani pentru Costiniu
Procurorul DNA a cerut luni, la instanţa supremă, pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii din dosarul lui Cătălin Voicu, în cazul senatorului şi a lui Florin Costiniu solicitând câte nouă şi, respectiv, şase ani de închisoare, iar pentru Locic şi Căşuneanu, câte cinci ani de închisoare.
DNA cere închisoare cu executare în dosarul Voicu: 9 ani pentru Cătălin Voicu şi 6 ani pentru Costiniu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetarea judecătorească în dosarul în care senatorul Cătălin Voicu a fost deferit justiţiei pentru fapte de corupţie, alături de fostul preşedinte al Secţiei civile a instanţei supreme Florin Costiniu şi de oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic.
În pledoaria finală, acuzarea a cerut judecătorilor constatarea ca probate a acuzaţiilor şi faptelor comise de cei patru, context în care a cerut condamnarea acestora la pedepse cu executare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Astfel, în cazul senatorului Cătălin Voicu, procurorul DNA a cerut condamnarea acestuia la două pedepse de câte şapte de ani de închisoare pentru două fapte de trafic de influenţă, precum şi doi ani de închisoare pentru fals.
Procurorul a arătat că, în urma contopirii pedepselor, Cătălin Voicu trebuie condamnat la şapte ani de închisoare, cerând totodată şi aplicarea unui spor de pedeapsă de doi ani de închisoare, pedeapsa finală ce ar urma să fie executată de demnitar fiind cea de nouă ani.
Magistratul DNA a precizat că se impune scăderea perioadei de mai bine de un an pe care senatorul Voicu a petrecut-o deja după gratii în perioada arestului preventiv.
În cazul fostului judecător Florin Costiniu, procurorul a arătat că acesta trebuie condamnat pentru complicitate la trafic de influenţă la şase ani de închisoare.
În cazul oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, procurorul DNA a cerut pentru fiecare în parte câte cinci ani de închisoare, pentru faptele de cumpărare de influenţă.
În timpul pledoariei, procurorul anticorupţie a arătat că acest dosar a scos la iveală gravitatea deosebită a modului în care senatorul Cătălin Voicu rezolva probleme judiciare ale unor oameni de afaceri.
"Gravitatea este una deosebită în acest caz. Cătălin Voicu, cum însuşi spunea pe telefon, este exponentul unui sistem relaţional vast (...) care a dus până la aservirea unor magistraţi şi poliţişti în interesele unor oameni de afaceri sau politici, ceea ce afectează grav societatea publică şi instituţiile publice. Este fără precedent activitatea lui Cătălin Voicu. Convorbirile sale, după cum aţi văzut, reprezintă practic, dacă le privim cu atenţie, o înşiruire continuă a intervenţiilor senatorului. Trebuie ca pedepsele dumneavoastră să îi inhibe pe cei ce ajung la putere de a se folosi de prerogativele funcţiilor pe care le capătă în scopul săvârşirii unor astfel de fapte. Calităţile de senator şi de fost judecător în acest caz trebuie să atragă cu sine pedepse sporite în acest dosar", a arătat procurorul în sala de judecată.
În plus, reprezentantul DNA a arătat că au existat momente pe parcursul urmăririi penale când Cătălin Voicu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu nu s-au mai ferit să folosească limbaj codificat, acesta fiind momentul când instanţa supremă a respins definitiv "acţiunea civilă pentru care Căşuneanu cumpărase influenţa lui Cătălin Voicu". Despre această situaţie procurorul DNA a arătat că senatorul Voicu şi fostul magistrat Florin Costiniu au fost cuprinşi de "spaimă" când au aflat că, deşi încasaseră cei 200.000 de euro de la omul de afaceri Căşuneanu, judecătorii ICCJ la care se presupune că trebuiau să intervină au respins presupusele intervenţii ale fostului şef al Secţiei civile.
"Convorbirea din 11 noiembrie 2009 relevă faptul că cei trei (Voicu, Căşuneanu şi Costiniu) nu mai folosesc un limbaj codificat, acest moment venind după eşuarea în demersul lor ilegal. Pentru a nu restitui banii primiţi, ei recunosc practic voluntar rolul şi gradul lor de implicare. Cei doi s-au avântat în aprecieri jignitoare la adresa magistraţilor instanţei supreme", a arătat procurorul, care a dat ca exemplu pasaje ale unor astfel de discuţii.
"«Alea două amărâte», «iar vagaboanda aia de 62 de ani», şi «aia de la Ploieşti care a făcut pact cu diavolul», sunt afirmaţii făcute de Cătălin Voicu şi fostul magistrat Costiniu la adresa completului care a soluţionat nefavorabil solicitarea inculpatului Căşuneanu", a arătat procurorul.
Despre omul de afaceri Costel Căşuneanu, procurorul DNA a arătat că acesta şi-a minimalizat rolul pe care l-a avut în realitate în activitatea infracţională şi că "a pozat în victima lui Cătălin Voicu sub pretextul că acesta din urmă ar putea deveni într-o zi ministrul ce i-ar putea face probleme".
Procurorul a combătut apărarea omului de afaceri, arătând că şi acesta a folosit un limbaj codificat alături de ceilalţi inculpaţi, ceea ce ar dovedi implicarea voluntară şi voită a acestuia.
Totodată, procurorul a cerut instanţei supreme rearestarea lui Cătălin Voicu, întrucât senatorul nu s-a prezentat la ultimul termen de judecată, obligaţie dispusă la eliberarea sa, în iulie 2011.
În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu a stat în arest preventiv din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.
Senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. Aceştia au fost şi ei arestaţi preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puşi în libertate.
Procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:11
-
astăzi, 12:34