DNA: Cinci persoane, trimise în judecată pentru fals privind vânzarea de autovehicule în leasing

Cinci persoane, printre care şi administratorul unei firme, au fost trimise în judecată de procurorii anticorupţie, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 1,7 milioane de euro, bani obţinuţi din vânzarea ilegală a mai multor utilaje şi autovehicule luate în leasing.

Urmărește
114 afișări

Procurorii anticorupţie de la serviciile teritoriale Craiova şi Târgu Jiu i-au trimis în judecată pe Constantin Bucloiu, Teodor Unguru, Loţică Ioanăş, Zaharia Ştefan Augustin Motea, şi Ion Pătruţ, administratorul societăţii Macofil, anunţă DNA, marţi, într-un comunicat.

Bucloiu şi Unguru sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, la fals intelectual, la fals în înscrisuri sub semnătură privată, la fals în declaraţii, uz de fals şi spălare a banilor.

Loţică Ioanăş, arestat preventiv, este acuzat în plus şi de aderare la un grup infracţional organizat, Motea complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în declaraţii, iar administratorul firmei Macofil, Ion Pătruţ, de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals şi de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

În actul de inculpare a celor cinci, anchetatorii arată că în perioada octombrie 2007 - octombrie 2008, Bucloiu şi Unguru au constituit un grup infracţional organizat pentru a obţine importante sume de bani în mod nelegal, prin achiziţionarea de utilaje sau autovehicule în sistem leasing şi înstrăinarea lor fără drept, dar şi prin efectuarea de operaţiuni economice fără a înregistra veniturile realizate. La acest grup au aderat ulterior şi Ioanăş şi Motea, fiind sprijiniţi de administratorul firmei Macofil, Ion Pătruţ.

Bucloiu, în calitatea sa de lider al grupului, a contactat reprezentanţii firmelor de leasing pentru a afla condiţiile de finanţare, importatorii sau dealerii de utilaje şi autovehicule, în legătură cu produsele şi preţurile acestora şi a căutat cumpărători interesaţi de achiziţia unor astfel de bunuri, stabilind totodată şi preţurile de vânzare.

Anchetatorii îl acuză pe Bucloiu că i-a determinat şi ajutat pe Unguru şi Ioanăş, reprezentanţi legali a două societăţi comerciale, să achiziţioneze în sistem leasing şi apoi să înstrăineze fără drept mai multe echipamente de construcţii şi autoturisme prin inducerea în eroare a unui număr de şase firme de leasing finanţatoare.

Pentru a obţine finanţările în mod fraudulos, Bucloiu a determinat o persoană să falsifice balanţele şi bilanţurile contabile, majorându-se în mod artificial cifra de afaceri şi profitul realizat al firmelor implicate în fraudare. Aceste documente contabile au fost folosite la autorităţile fiscale, cât şi cu ocazia întocmirii documentaţiilor pentru aprobarea finanţărilor.

Potrivit DNA, Bucloiu s-a folosit de persoane din cadrul grupului care deţineau calitatea de asociaţi şi/sau administratori în cele două firme implicate, respectiv de Unguru, Ioanăş şi Motea.

Aceste persoane au semnat documentele necesare solicitate de firmele de leasing cât şi actele de vânzare a utilajelor..

Imediat după încheierea contractelor de leasing, Unguru şi Bucloiu au înstrăinat imediat, fără drept, toate utilajele şi autovehiculele la preţuri mult inferioare celor plătite de firmele de leasing către furnizorii acestora şi cu această ocazie, persoanele pe care le coordonau au întocmit şi semnat facturi fiscale fictive.

O mare parte a utilajelor identificate şi recuperate pe parcursul cercetărilor au fost vândute, în baza unor documente contabile fictive, către societatea Macofil.

Acesta le-a dat lui Bucloiu şi Unguru diverse sume de bani în avans pentru ca aceştia să poată achita o parte din valoarea bunurilor şi să intre în posesia lor. În acest fel, firmele de leasing au fost prejudiciate cu 1.773.764 de euro fără TVA, respectiv 7.627.185 de lei, echivalent la un curs de 4,3 lei pentru un euro.

Pe lângă circuitul documentelor, Bucloiu a stabilit şi circuitul sumelor de bani obţinute din vânzarea utilajelor. Astfel, arată procurorii, sumele de bani rezultate din vânzarea utilajelor erau ridicate în numerar de Unguru, Ioanăş şi Motea pentru a ajunge în posesia lui Bucloiu şi Unguru.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate acestui circuit, Unguru, Ioanăş şi Motea au întocmit în fals mai multe contracte de prestări servicii şi de vânzare - cumpărare între firmele implicate în fraudare.

În acest caz, pe parcursul anchetei, în13 ianuarie 2009, Tribunalul Gorj a emis mandate de arestare preventivă, în lipsă, pe numele lui Bucloiu, Unguru şi Ioanăş, mandatele fiind puse în executare în august 2009 pentru Bucloiu şi Unguru şi octombrie 2010 pentru Ioanăş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici