- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (01.02.2017, 16:53)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA, despre riscurile adoptării ordonanţei pe Justiţie: Toţi funcţionarii publici, abilitaţi să emită acte normative, vor fi scutiţi de răspundere
Prin introducerea alineatului „Dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative", sunt scutiţi de răspundere toţi funcţionarii publici de rang înalt şi mediu abilitaţi să emită, aprobe sau adopte acte normative, transmite DNA, după Consiliu.
Urmărește
1967 afișări
DNA, despre riscurile adoptării ordonanţei pe Justiţie: Toţi funcţionarii publici, abilitaţi să emită acte normative, vor fi scutiţi de răspundere
Colegiul de conducere al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) alături de procurorii şefi din structura centrală a instituţiei s-a întrunit în şedinţă extraordinară pentru a analiza riscurile şi impactul asupra activităţii DNA a adoptării Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală.
"Au rezultat următoarele riscuri: prevederile Ordonanţei de Urgenţă, dacă aceasta intră în vigoare, favorizează persoanele care de acum înainte vor săvârşi fapte de abuz în serviciu – fapte asimilate infracţiunilor de corupţie. În plus, de aceste prevederi vor avea de profitat şi persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu. Având în vedere că aceste prevederi intră în sfera legii penale mai favorabile, aplicarea lor, chiar şi pentru scurt timp, îi va avantaja pe cei deja anchetaţi sau trimişi în judecată", potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, remis miercuri MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Concret, transmite DNA, prin dezincriminare, aşa cum este ea reglementată de Ordonanţa de Urgenţă, va fi afectată instrumentarea unui mare număr din cele 2.151 de dosare penale aflate în lucru la DNA având ca obiect infracţiunea respectivă, iar în unele situaţii o parte din aceste cauze se vor clasa.
Totodată, ca urmare a aceleiaşi măsuri, va fi afectat procesul penal într-un număr semnificativ de dosare aflate deja în curs de judecare pe rolul instanţelor, procesul penal încetând sau vor fi pronunţate soluţii de achitare.
"Prevederile care produc impactul cel mai mare se referă la: introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu - 200.000 lei - prag sub care orice faptă de abuz în serviciu nu mai poate fi investigată (limita acestui prag a fost stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate), scăderea termenului de prescriere a faptelor la 5 ani ca urmare a reducerii sancţiunilor pentru abuzul în serviciu (pedeapsa scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fără a se preciza care este justificarea)", potrivit sursei citate.
DNA avertizează că pe viitor, prin introducerea în articolul privind infracţiunea de abuz în serviciu a alineatului potrivit căruia „Dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative.", sunt scutiţi de răspundere toţi funcţionarii publici de rang înalt şi mediu (parlament, guvern şi organe administrative locale) abilitaţi să emită, aprobe sau adopte acte normative.
Astfel, orice asemenea acte, indiferent de ce prejudicii ar produce, vor putea fi adoptate fără riscul tragerii la răspundere penală a emitenţilor.
Ca soluţii preliminare, insituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi propune o evaluare a fiecăruia din cele 2.151 de dosare penale aflate în lucru la DNA şi a celor care se află deja în curs de judecare pe rolul instanţelor, pentru a constata în ce măsură investigaţiile mai pot avea sau nu finalitate, în situaţia în care intră în vigoare ordonanţa de urgenţă.
Citeşte şi: Păduri tăiate ilegal: Aproape 24.000 de metri cubi au dispărut din cinci judeţe ale României
Citeşte şi: Comunitatea academică a Universităţii din Bucureşti, apel public pentru apărarea statului de drept
Citeşte şi: Lia Olguţa Vasilescu: "Ştiam de OUG pe Justiţie înainte de şedinţa de guvern; mie nu mi se aplică"
Citeşte şi: Protocol de colaborare între Agenţia Naţională Anti-Doping şi Colegiul Medicilor Bucureşti
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe