DNA: Fătuloiu a cerut din noiembrie 2009 centralizarea la nivelul MAI a activităţii lui Chelu

Chestorul şef Dan Fătuloiu, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a dispus, în noiembrie 2009, centralizarea la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor a datelor privind activitatea lui Cătălin Chelu, cercetat în numeroase dosare penale, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului DNA: Fătuloiu a cerut din noiembrie 2009 centralizarea la nivelul MAI a activităţii lui Chelu

DNA: Fătuloiu a cerut din noiembrie 2009 centralizarea la nivelul MAI a activităţii lui Chelu

Ulterior, Dan Valentin Fătuloiu a primit responsabilităţi sporite în privinţa acestui tip de criminalitate organizată, ca urmarea a desemnării sale, în calitate de reprezentant al MAI, în grupul de lucru inter-instituţional constituit în scopul eficientizării acţiunilor de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, cât şi pentru asigurarea suportului operativ organelor de urmărire penală, în baza unui Plan Naţional Comun de Acţionare, prin care au fost corelate atribuţiile mai multor ministere, potrivit DNA.

Chestorul general Dan Valentin Fătuloiu, secretarul de stat care s-a autodenunţat în scandalul mitei oferite de omul de afaceri Cătălin Chelu, crede că a fost "trădat" de poliţiştii de la Economic, după ce le-a cerut acestora analizarea dosarelor în care Chelu era cercetat.

"Am fost trădat de unii ofiţeri de la Economic, dar şi de unii şefi din IGP, Vrancea, Vaslui, Brăila şi Galaţi", a precizat Fătuloiu pentru Gândul.

Fătuloiu a precizat că a informat structurile abilitate în legătură cu trădările din Poliţie. "Probabil că DNA se ocupă de aceste persoane. Se va vedea în rezultatele dosarului de la DNA", a mai spus secretarul de stat.

Conform documentelor aflate la dosarul înregistrat de DNA referitoare la fişa postului şi înscrisurile transmise de către Secretariatul General al MAI, Dan Valentin Fătuloiu este chestor principal de poliţie şi, din 1 octombrie 2009, deţine funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, având atribuţii de coordonare a activităţii tuturor compartimentelor operative din acest minister, între care şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, din care fac parte structurile poliţieneşti de investigare a fraudelor şi de investigarea a criminalităţii organizate.

"În exercitatarea atribuţiilor de serviciu, Dan Valentin Fătuloiu a dispus, în cursul lunii noiembrie 2009 (potrivit documentelor ridicate), luarea unor măsuri de identificare a grupărilor criminale din domeniul marii criminalităţi economico-financiare, împrejurare care a permis centralizarea la nivelul MAI a unor date din care rezulta desfăşurarea unui asemenea gen de activitate criminală de către Cătălin Cosntantin Chelu, cercetat în numeroase dosare penale aflate în diferite stadii de anchetă, în instrumentarea unor diverse structuri teritoriale judeţene de poliţie", se arată în referatul privind propunerea DNA de arestare a lui Cătălin Chelu.

Potrivit documentului citat, Dan Valentin Fătuloiu a dispus, în calitate de secretar de stat, stabilirea unui mod centralizat de efectuare a cercetărilor în toate cauzele care îl priveau pe Cătălin Constantin Chelu, astfel încât să se poată documenta întreaga activitate infracţională desfăşurată de către acesta în cadrul grupului infracţional organizat din care făcea parte.

Astfel, după sporirea atribuţiilor lui Dan Fătuloiu, omul de afaceri Cătălin Chelu l-a abordat, prin intermediul amicului său, Ştefan Badea, pe fiul chestorului, Alexandru Fătuloiu. Chelu a lansat atunci suma de un milion de euro, pentru a i se facilita soluţionarea favorabilă a unora dintre dosare.

Mai mult, Chelu era interesat să se renunţe la continuarea modului de investigare centralizat a cauzelor sale şi să fie lăsate mai departe separt, în instrumentarea structurilor locale de poliţie.

În acest context, Chelu i-a comunicat chestorului că, dacă nu va accepta banii, va declanşa o ofensivă de denigrare a sa prin mass-media.

Tatăl şi fiul, Dan şi Alexandru Fătuloiu, s-au denunţat la DNA, în 10 august 2010.

Tribunalul Bucureşti a autorizat interceptările convorbirilor, mandate prelungite lunar, ultimul fiind valabil până în 5 decembrie 2010.

În 12 august, Alexandru Fătuloiu s-a întâlnit cu Ştefan Badea, precum şi cu Antonel Bunu, apropiat al omului de afaceri Chelu.

În cadrul acestei discuţii s-a făcut referire la suma cu titlu de mită pentru Dan Fătuloiu şi cum urma să-i parvină chestorului, stabilindu-se şi următoarele întâlniri.

Cea din 19 noiembrie a fost ultima dintre părţi, soldându-se cu arestarea preventivă a lui Chelu, Badea şi Bunu.

În ecuaţie a mai apărut Gabriel Constantinescu, om de afaceri cercetat în mai multe dosare, care s-a întânit cu Dan Fătuloiu. Şi Constinescu a fost arestat, duminică, alături de ceilalţi trei.

Cei patru arestaţi vor contesta la Curtea de Apel Bucureştui decizia privind măsura preventivă, între timp fiind aşteptată motivarea judecătorului care a emis mandatele de arestare pe numele lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici