- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.02.2015, 16:13)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA: Firma lui Gărdean a sponsorizat Gala Bute cu trei milioane de lei, la intervenţia fostului secretar general al MDRT Gheorghe Nastasia
Firma lui Adrian Gărdean a sponsorizat Gala Bute cu trei milioane de lei, la cererea fostului secretar general al MDRT Gheorghe Nastasia, care i-a promis că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de Termogaz Company în cadrul programului "Schi pentru România", potrivit DNA.
Urmărește
1478 afișări
Firma lui Gărdean a sponsorizat Gala Bute cu trei milioane de lei, la intervenţia lui Nastasia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată marţi, într-un comunicat de presă, că procurorii i-au reţinut, în dosarul "Gala Bute", pe Rudel Obreja, reprezentant al SC Europlus Computers SRL şi preşedintele Federaţiei Române de Box la data faptelor, pentru două infracţiuni de spălare de bani, două infracţiuni de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, pentru abuz în serviciu, Ştefan Lungu, fost consilier personal al Elenei Udrea la Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi fost administrator al SC Last Time Studio SRL, pentru trafic de influenţă şi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al MDRT, pentru luare de mită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
În acelaşi dosar au fost reţinuţi Miron Dorel Gărdean, acţionar majoritar şi administrator al societăţii de construcţii Termogaz Company SA, pentru cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, Adrian Gardea, reprezentant al aceleiaşi firme, pentru cumpărare de influenţă şi Miron Lupulescu, directorul general al societăţii, pentru cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală.
Procurorii cer marţi instanţei supreme arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Rudel Obreja şi Cornel Resmeriţă şi arest la domiciliu pentru Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia.
În cazul inculpaţilor Adrian Gărdean, Miron Gărdean şi Miron Lupulescu, procurorii au dispus control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, cu obligaţia de a nu părăsi ţara pe perioada măsurii preventive.
Potrivit procurorilor, în cursul anului 2011, Gheorghe Nastasia i-a solicitat lui Adrian Gărdean, reprezentantul în fapt al SC Termogaz Company SA, aproximativ 10 la sută din valoarea plăţilor încasate de această firmă, în schimbul promisiunii că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de firmă în cadrul programului "Schi pentru România". Nastasia i-ar fi indicat lui Gărdean ca această sumă, de aproximativ trei milioane de lei, să o plătească societăţii lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute.
"SC Termogaz Company SA este o societate specializată în lucrări de construcţii, care a încheiat în perioada 2010 - 2011 mai multe contracte de achiziţie publică finanţate din fondurile MDRT prin programul «Schi în România». Cele mai importante contracte aveau ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei (gestionat de UAT Cavnic) şi Straja (gestionat de UAT Lupeni), precum şi a unei pârtii de teleschi în oraşul Borsec. În perioada respectivă, veniturile societăţii ar fi fost reprezentate în cea mai mare măsură, din plăţile efectuate din fonduri publice", au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.
În 22 decembrie 2011, între SC Termogaz Company SA, reprezentată de Miron Lupulescu, şi SC Europlus Computers SRL, reprezentată de Rudel Obreja, a fost încheiat un contract având ca obiect prestarea de serviciilor de publicitate şi consultanţă în cadrul galelor sportive, estimate a fi organizate în februarie 2012. În aceeaşi zi, SC Europlus Computers SRL a emis o factură în valoare de trei milioane de lei, care a fost achitată integral de Termogaz Company în 28 decembrie 2011.
"Din probele administrate în cauză a rezultat că această operaţiune a avut caracter fictiv, scopul real fiind de a ascunde transferul fondurilor obţinute de la MDRT prin infracţiunea de abuz în serviciu descrisă anterior. Totodată, prin înregistrarea operaţiunii în contabilitatea SC. Termogaz Company SA ca o cheltuială deductibilă, au fost diminuate în mod nelegal obligaţiile datorate de societate către bugetul de stat cu titlu de taxă pe valoare adăugată şi impozit pe profit, fiind produs un prejudiciu în valoare totală de 967.743 lei", au precizat procurorii anticorupţie.
Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada octombrie 2011 - august 2012, Rudel Obreja a realizat demersuri pentru a obţine înscrisuri emise de societăţile de tip fantomă SC Biovros SRL şi SC Egeo Pro Market SRL, care atestau efectuarea de cheltuieli fictive de publicitate şi consultanţă, documente pe care le-a înregistrat ulterior în contabilitatea firmei sale, Europlus Computers.
"În acest mod, a fost diminuat impactul fiscal al tranzacţiilor fictive încheiate cu Termogaz Company, în urma cărora acumulase obligaţii semnificative de plată la buget în contul taxei pe valoare adăugată încasate şi a profitului obţinut, şi a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 737.507 lei (646.838 lei pe relaţia cu Biovros şi de 90.669 lei pe relaţia cu Egeo Pro Market). Sumele obţinute prin tranzacţiile încheiate cu Biovros SRL au fost retrase în numerar de persoanele care controlau în fapt firmele fantomă şi au fost restituite lui Obreja Rudel, fiind astfel ascunsă originea ilicită a acestora", susţin procurorii.
Fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, este acuzat că, în cursul anului 2010, a primit 695.367,06 lei, în două tranşe, de la Adrian Gărdean, Miron Gărdean şi Miron Lupulescu, în schimbul promisiunii că va determina funcţionarii din conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului să aprobe finanţarea unor contracte de lucrări încheiate de SC Termogaz Company cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale.
"Suma de 695.367,06 lei, primită de inculpatul Lungu Ştefan, reprezintă 10% din suma finanţată de minister, iar pentru a ascunde natura acestor plăţi au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de Lungu Ştefan, SC Last Time Studio SRL, a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia, cu scopul exclusiv de a majora artificial preţul produselor şi de a transfera diferenţa în patrimoniul inculpatului. De altfel, în urma unui control efectuat de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală la societăţile implicate, a reieşit că SC Last Time Studio SRL a fost o firmă interpusă, care nu a efectuat transport, montaj sau un alt serviciu care să justifice creşterea de peste 5 ori a preţului", au mai arătat procurorii DNA, în documentul citat.
Primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, este acuzat că, împreună cu şeful Biroului de achiziţii şi investiţii al primăriei, a atribuit, în 11 noiembrie 2011, societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale MDRT, care avea ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a staţiunii Straja. Contractul a fost atribuit fără licitaţie publică, cu încălcarea dispoziţiilor OUG 34/2006 privind achiziţiile publice, fiind supraevaluată valoarea cu 2.577.869,11 lei., deşi Resmeriţă şi şeful Biroului achiziţii cunoşteau că valoarea reală a lucrărilor era de 8.318.490 de lei, aşa cum rezulta din proiectul tehnic pe care Primăria Lupeni îl realizase anterior.
"Cea mai mare parte a preţului, respectiv 8.100.000 lei , a fost achitată la data de 21.12.2011, folosind fonduri alocate de MDRT în regim de urgenţă, iar 3 milioane lei din această sumă obţinută a fost transferată către SC Europlus Computers SRL, pentru acoperirea unui credit bancar contractat pentru organizarea unei «Galei Bute». Diferenţa până la valoarea integrală a contractului a fost achitată în mai multe tranşe până la data de 19.09.2013", a precizat DNA.
Procurorii DNA au făcut luni 18 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj, la sediile mai multor firme şi la locuinţele suspecţilor din dosarul "Gala Bute".
Surse judiciare au afirmat că la Lupeni au fost făcute percheziţii şi la casa şefului Biroului de achiziţii publice din cadrul Primăriei, Cristian Condoiu.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea şi senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul "Gala Bute", în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie.
Potrivit procurorilor, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.
Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat că a determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Oreja.
În dosarul "Gala Bute", prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupţie, precum şi scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, faţă de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea faptelor din acest dosar.
În decembrie 2013, procurorul şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privinţa soluţiei de neurmărire dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi, dar şi a calificării faptelor reţinute în sarcina lui Obreja.
Termogaz Company din Haţeg este societatea care a câştigat proiectul de modernizarea a staţiunii Straja, printre acţionarii acesteia fiind Miron Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean, cu 44 %, şi Miron Lupulescu, cu 1%.
Adrian Gărdean este cunoscut în Valea Jiului ca deţinând mai multe societăţi comerciale care derulează afaceri cu administraţiile locale din zona turistică.
În primăvara anului 2011, Adrian Gărdean şi fostul ministru al Turismului Elena Udrea au participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai administraţiei locale din Lupeni, printre aceştia numărându-se şi primarul Cornel Resmeriţă, precum şi consilierii locali de la acea vreme. Întâlnirea a avut loc într-un restaurant din Lupeni, care aparţine unui alt investitor din zona turistică Straja, respectiv Emil Părău.
Ulterior, la sfârşitul anului 2011, Primăria Lupeni a scos la licitaţie proiectul de dezvoltare a staţiunii Straja. Contractul, în valoare de 152.909.216 lei, a fost adjudecat de asocierea SC Termogaz Company SA Haţeg (în care este acţionar şi Miron Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean), SC Acomin SA Cluj-Napoca şi SC Kranz Eurocenter SRL Piteşti.
Omul de afaceri Adrian Gărdean a fost prezent şi la inaugurarea telegondolei din Vulcan, la care a participat ministrul Turismului de atunci, Elena Udrea. Instalaţia de transport pe cablu a fost realizată de SC Acomin SA Cluj, societatea adjudecându-şi, în 2009, licitaţia "Modernizarea zonei turistice Pasul Vulcan, construire telegondolă între cotele 770 m -1.310 m", la valoarea de 32.964.438 lei.
Adrian Gărdean are legături şi cu un alt proiect turistic desfăşurat în Masivul Parâng, care a primit finanţare doar în mandatul Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Cumnatul lui Adrian Gărdean, Sorin Avramescu (fost consilier local PDL), controlează Hotelul Rusu din Masivul Parâng, de unde porneşte instalaţia de telescaun inaugurată în 2014 de Primăria Petroşani, condusă de fostul democrat-liberal Tiberiu Iacob Ridzi, lucrarea fiind finalizată din bani împrumutaţi de administraţia locală.
SC Termogaz Company SA, controlată de Gărdean, a ieşit în februarie 2012 din topul celor 100 de datornici hunedoreni, după ce la finele lunii ianuarie se afla pe locul 45, cu o datorie către bugetul de stat în valoare de 1.025.452 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Harbin Ice-Snow World te așteaptă cu peste 300.000 de metri cubi de gheață și zăpadă. Tema din acest an este „Vis de iarnă, dragoste în inima Asiei”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: DOSARUL ”Gala Bute”: DNA cere arest preventiv pentru Obreja şi Resmeriţă şi arest la domiciliu pentru Lungu şi Nastasia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Felicitările de Crăciun au devenit o parte esențială a spiritului vesel din perioada sărbătorilor. Care este istoria acestora
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:03
-
astăzi, 18:30