DNA: Ghiţă a uzat de dreptul la tăcere în dosarul în care e trimis în judecată pentru dare de mită

Deputatul Sebastian Ghiţă a uzat de dreptul la tăcere pe parcursul urmăririi penale în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru dare de mită şi spălare de bani, iar fostul edil al Ploieştiului Iulian Bădescu, acuzat că a primit mită o casă, a spus că este nevinovat, potrivit rechizitoriului.

Urmărește
249 afișări
Imaginea articolului DNA: Ghiţă a uzat de dreptul la tăcere în dosarul în care e trimis în judecată pentru dare de mită

DNA: Ghiţă a uzat de dreptul la tăcere în dosarul în care e trimis în judecată pentru dare de mită (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Sebastian Ghiță a uzat de dreptul la tăcere atunci când a fost citat în faţa procurorilor DNA Ploieşti pentru a fi audiat în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. Cu toate acestea, Ghiţă a dat jurnaliştilor declaraţii privitoare la acuzaţiile care i se aduc.

"Inculpatul (Sebastian Ghiţă - n.r.) a uzat de dreptul la tăcere pe parcursul urmăririi penale, poziţia sa faţă de acuzaţiile aduse - exprimată în mass-media - fiind aceea de nerecunoaştere", se arată în rechizitoriu.

Conform documentului citat, fostul primar al municipiului Ploieşti Iulian Bădescu, trimis în judecată în acelaşi dosar pentru luare de mită şi abuz în serviciu, le-a declarat procurorilor că nu se consideră vinovat de săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa.

În dosarul în care cei doi au fost trimişi în judecată, miercuri, de către procurorii DNA, sunt martori mai mulţi angajaţi cu funcţii de conducere din cadrul Primăriei Ploieşti. Astfel, unul dintre martori este fostul director economic din cadrul Primăriei Ploieşti Nicoleta Crăciunoiu, care a fost concediată după ce a refuzat să semneze mai multe documente şi care, conform unor surse, ar fi reclamat la DNA mai multe fapte pe care le-a constatat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu.

De asemenea, martor în dosar este şi şeful Serviciului Buget - Împrumuturi al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, Laura Stanciu. Potrivit DNA, declaraţiile celor două "au relevat nelegalitatea acordării finanţării nerambursabile către Asociaţia Basket Club Asesoft".

Din declaraţiile martorilor reiese că la nivelul Primăriei Ploieşti era de notorietate susţinerea financiară de care se bucura asociaţia sportivă despre care DNA susţine că era controlată de Sebastian Ghiţă.

"Ştiam din anii anteriori că la Legea nr. 350/2005 sumele alocate erau câştigate de echipa de baschet Asesoft şi atunci când s-a discutat la mine în birou, prezentă fiind şi Crăciunoiu Nicoleta - directorul economic, despre această rectificare a bugetului s-a comentat de maniera «Ia uite, a sărăcit Ghiţă», fiind de notorietate că Ghiţă Sebastian deţine Clubul de Baschet Asesoft", este declaraţia unuia dintre martori în faţa procurorilor DNA.

De asemenea, potrivit documentului citat, un alt martor din dosar, a cărui identitate este protejată, le-a spus procurorilor că l-a auzit pe Bădescu spunând că merită locuinţa despre care există suspiciuni că ar fi primit-o ca mită.

"Bădescu Iulian chiar s-a exprimat în cercul său de cunoscuţi atât din segmentul politic, cât şi din cel privat că «eu, primar al Ploieştiului, nu merit şi eu o casă în cartierul Albert?»", arată sursa citată.

Deputatul Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu au fost trimişi în judecată, miercuri, de către DNA, în dosarul în care procurorii îl acuză pe Ghiţă că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

Potrivit DNA, deputatul Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani.

Ghiţă se află sub control judiciar până în 11 septembrie.

În acelaşi dosar, fostul primar al municipiului Ploieşti Iulian Bădescu, arestat preventiv într-un alt dosar, a fost trimis în judecată sub acuzaţiile de dare de mită şi abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit, acesta fiind al doilea dosar de corupţie în care Bădescu este trimis în faţa judecătorilor.

Procurorii DNA - Serviciul teritorial Ploieşti au stabilit că, cursul anului 2013, Iulian Bădescu, la acea vreme primar al municipiului Ploieşti, având calitatea de ordonator principal de credite, a acordat unui club sportiv, susţinut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale, cât şi un folos necuvenit, obţinut de asociaţia Basket Club Asesoft. Faptele au fost comise "cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea inculpatului Ghiţă Sebastian Aurelian", susţin procurorii.

Finanţarea pentru asociaţia despre care anchetatorii spun că este controlată de Sebastian Ghiţă a avut loc în cadrul unei selecţii de proiecte privind programul "Promovarea sportului de performanţă", organizată, în baza legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti.

"Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins şi primit de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei", arată DNA.

Procurorii spun, de asemenea, că, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de Ghiţă şi Bădescu.

"În perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a disimulat adevărata natură a provenienţei imobilului, prin efectuarea unor plăţi (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de inculpatul Bădescu Iulian. Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de inculpatul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită", precizează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii constând în sechestre asupra unor bunuri mobile aparţinând lui Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu.

De asemenea, în acest dosar municipiul Ploieşti s-a constituit parte civilă cu suma de 1.500.000 de lei, în urma unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Ploieşti în 21 iulie, hotărâre supusă votului consilierilor după ce DNA a notificat autorităţile locale, solicitând acestora să stabilească dacă vor sau nu să se constituie parte civilă în dosar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici