- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.08.2013, 19:07)
- Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA Iaşi: Membrii clanului Corduneanu, organizaţi după reguli de tip "al-Qaeda"
Membrii clanului Corduneanu trimişi în judecată pentru trafic de influenţă pe lângă judecători ai Curţii de Apel Iaşi pentru decizii favorabile în dosarele unor persoane condamnate pentru infracţiuni cu violenţă şi trafic de persoane erau organizaţi după reguli de tip al-Qaeda, potrivit procurorilor
Urmărește
2045 afișări
DNA Iaşi: Membrii clanului Corduneanu, organizaţi după reguli de tip "al-Qaeda"
Mihaela Moisă, judecată pentru trafic de persoane într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi şi condamnată în primă instanţă la şapte ani de închisoare, i-a denunţat la Direcţia Naţională Anticorupţie, în 5 aprilie, pe Gheorghe Clapon şi pe membrii clanului Corduneanu.
În urma acestui denunţ procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au făcut cercetări într-un dosar de trafic de influenţă, iar în 27 august i-au trimis în judecată pe Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), pe fraţii săi, Constantin Corduneanu, liderul clanului, şi Vasile Călin (fost Corduneanu), precum şi pe Tiberiu Francisc Cristodorescu, Gheorghe Clapon, Tatiana Rodica Clapon şi Silviu Iulian Gâtlan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Procurorii anticorupţie au arătat în actul de sesizare a instanţei că cercetările din acest dosar au dus la identificarea unei structuri care comitea infracţiuni de corupţie şi funcţiona după reguli de tip "al-Qaeda".
"Denunţul său procedural stând la baza cercetărilor din prezenta cauză, cercetări ce au dus la identificarea unei structuri infracţionale specializate în săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi structurată funcţional după reguli tip «al-Qaeda», în care rolul fiecărui membru era clar conturat şi limitat la propriul şi, respectiv, următorul palier de acţiune", se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Iaşi.
Potrivit anchetatorilor, din primul palier făcea parte Gheorghe Rusu (fost Corduneanu) care avea rol de racolator al persoanelor interesate să-şi rezolve neprocedural sau nelegal problemele juridice de ordin penal, garant atât pentru cumpărătorul de influenţă, cât şi pentru interlopii Gheorghe Clapon şi Tiberiu Cristodorescu, care traficau influenţa, şi mediator între aceştia, contra unor comisioane percepute de la ambele părţi.
"Inculpatul a fost cel care, la cererea lui Hapău Marian Virgil («locotenentul» său) a mediat întâlnirile dintre Clapon Gheorghe şi denunţătoare, iniţial pentru a o convinge de seriozitatea demersului şi a o determina să îi dea acestuia sumele de bani pretinse, iar ulterior pentru a descuraja demersurile acesteia de a reintra în posesia sumelor date, sens în care a apelat şi la fraţii săi - inculpaţii Corduneanu Constantin şi Călin Vasile (fost Corduneanu)", a scris procurorul de caz în actul de sesizare a instanţei.
Palierul al doilea era format din interlopii Gheorghe Clapon şi Tiberiu Francisc Cristodorescu. Primul dintre aceştia, susţin procurorii, ar fi avut rol de "aranjor oficial" în raport cu denunţătoarea Mihaela Moisă, căreia i-ar fi spus că are influenţă asupra judecătorilor şi pe care ar fi lăsat-o să creadă că suma de bani a fost cerută de magistraţi şi le va fi dată integral acestora, fără a-i menţiona că de fapt banii urmau să fie împărţiţi între el şi Cristodorescu.
"Paradoxal pentru un individ cu multiple condamnări (doar în Grecia a fost condamnat la pedepse cuprinse între 15 luni şi 13,5 ani pentru fapte importante de furt, asociere la săvârşirea de infracţiuni, posesie ilegală de armă, fiind ulterior expulzat pe viaţă din respectiva ţară), inculpatul (Gheorghe Clapon, n.r.) avea şi propriile conexiuni la nivelui Curţii de Apel Iaşi - de care nu a uzat însă în speţă, dar care rezultă, indirect, din faptul că doi din magistraţii acestei instanţe au înţeles să se abţină la judecarea recursului declarat de acesta împotriva măsurii arestării preventive dispuse de Tribunalul Iaşi motivat de faptul că soţului uneia dintre acestea i-a asigurat asistenţă juridică, iar pentru mama celeilalte inculpatul construise un gard", mai arată procurorul în actul de sesizare a instanţei.
Anchetatorii susţin că Tiberiu Cristodorescu era "aranjorul din umbră" al operaţiunii şi beneficiarul a cel puţin 11.500 de euro din cei 40.000 de euro care au făcut obiectul traficului de influenţă.
"Poziţia sa dominantă în cadrul structurii a fost dată de ascendentul (evident) pe care îl avea faţă de învinuitul Eţcu Ştefan-Silviu, persoană aflată în anturajul magistraţilor Anton Dan (conform declaraţiei magistratului, soţia acestuia a fost angajată «formal», pentru a-i merge vechimea în muncă, dar fără a fi remunerată, la firma învinuitului (!) şi Scriminţi Elena (căruia firma învinuitului i-a construit o casă)", a menţionat procurorul în rechizitoriu.
Palierul al treilea era format din Silviu Ştefan Eţcu, "adevăratul (potenţial) pol de influenţă căruia (aspect asumat) inculpatul Cristodorescu Tiberiu Francis i-a solicitat să intervină în favoarea denunţătoarei pe lângă magistratul Anton Dan, solicitare căreia învinuitul, din considerente ce nu au putut fi stabilite, nu i-a dat curs", a mai arătat procurorul.
Potrivit actului de sesizare a instanţei, Mihaela Moisă a fost trimisă în judecată în 2007, de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi, împreună cu alţi inculpaţi, pentru trafic de persoane, fiind condamnată în 2012 de Tribunalul Iaşi la şapte ani de închisoare. Aceasta a declarat apel, iar dosarul a fost repartizat, în martie, unui complet de la Curtea de Apel Iaşi format din judecătorii Dan Anton şi Elena Scriminţi.
După aflarea sentinţei, Marian Virgil Hapău, concubinul Mihaelei Moisă şi locotenentul lui Gheorgher Rusu (fost Corduneanu), s-a oferit să-i faciliteze acesteia obţinerea unei pedepse mai blânde. Procurorii susţin că Hapău a invocat că fratele lui Rusu, Vasile Călin (fost Corduneanu ) şi-a "rezolvat", cu 10.000 de euro, o problemă similară, în urma "intervenţiei făcute la magistraţi" de Gheorghe Clapon.
Procurorul de caz a menţionat în rechizitoriu că Hapău făcea trimitere la o decizie din 2011 a Curţii de Apel Iaşi prin care instanţa a admis doar recursul lui Vasile Călin împotriva sentinţei Tribunalului Iaşi prin fusese condamnat la şapte ani de închisoare, pedeapsa fiindu-i astfel redusă pedeapasa la patru ani şi şase luni. Din completul de recurs au făcut parte judecătorii Dan Anton, Gabriela Scripcaru şi Mihaela Chirilă. Călin a fost condamnat după o bătaie, în clubul Hypnotic din Iaşi, cu Cătălin Costea (fost Băcăuanu), în urma căreia mai multe persoane au fost rănite, iar un agent de pază a rămas fără ochiul drept, după ce a fost împuşcat.
După ce i s-a propus reducerea pedepsei în urma intervenţiei la judecători, Mihaela Moisă s-a întâlnit cu Gheorghe Rusu într-o pizzerie din centrul municipiului Iaşi, acesta spunându-i şi de un alt dosar penal "rezolvat" de Gheorghe Clapon, la cererea sa. În acel dosar, pentru care mita cerută ar fi fost de 70.000 de euro.
Procurorul de caz a precizat în rechizitoriu că Rusu s-a referit la o decizie a Curţii de Apel Iaşi prin care un complet format din judecătorii Dan Anton, Elena Scriminţi şi Iulia Ciobanu au admis recursul a patru inculpaţi condamnaţi de Judecătoria Iaşi la şapte ani de închisoare pentru tâlhărie şi lipsire de libertate şi le-au redus pedeapsa la trei ani de închisoare cu suspendare.
"Rusu Gheorghe i-a precizat numitei Moisă Mihaela faptul că inculpatul Clapon Gheorghe «are pe cineva tare» la Curtea de Apel şi că îl va «ajuta» şi pe el în dosarul pe care îl avea pe rolul acestei instanţe şi în care fusese condamnat iniţial de Tribunalul Iaşi la o pedeapsa de trei ani cu executare, dându-i de înţeles că pentru a-şi rezolva propria problemă va trebui să dea o sumă mai mare de 10.000 de euro, întrucat şi ceilalti inculpaţi «rezolvaţi favorabil» au dat cel puţin aceasta sumă, asigurând-o că el «nu-şi pune capac» şi că banii îi va remite ea personal lui Clapon Gheorghe", a precizat procurorul în documentul citat.
Ulterior, la sfârşitul lunii martie, Rusu i-a spus lui Moisă că el i-a dat lui Clapon 10.000 de euro pentru a primi la Curtea de Apel Iaşi o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar cauza va ieşi în pronunţare pe 2 aprilie.
"Lucruri care s-au şi întâmplat întocmai, la termenul din 02.04.2013 cauza rămând în pronunţare, iar la data de 16.04.2013 fiind dispusã soluţia «prezisă» de inculpat", se arată în rechizitoriu.
Procurorul a mai arătat că, în perioada mai - iunie 2013, Cristodorescu şi Clapon, cu sprijinul lui Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), au pretins de la Mihaela Moisă 40.300 de euro, din care au primit, în două tranşe egale, 40.000 de euro, pentru a interveni la membrii completului care judecau apelul ei la condamnarea de şapte ani primită pentru trafic de persoane şi a-i determina să îi înjumătăţească pedeapsa şi să dispună suspendarea acesteia.
Având în vedere că Mihaela Moisă se arăta neîncrezătoare faţă de faptul că va primi o pedeapăs mai blândă, Clapon ar fi asigurat-o că va primi decizia dorită după vacanţa judecătorească, spunându-i că "şi că atitudinea ostilă a membrilor completului face parte din strategia acestora de a adormi vigilenţa procurorului de şedinţă", se mai arată în rechizitoriu.
"Uăi, la VASILICĂ…Ia să…La VASILICĂ se făcea în instanţă că…se lua de alte fapte ale lui din alte dosare care nu avea treabă cu dosarul respectiv…M-ai înţeles? Deci asta-i…Aşa sunt dânşii, că ei nu au nevoie să atragă atenţia procurorului de caz. M-ai înţeles? El, în momentul în care îţi dă ţie nişte indicii şi procurorul de caz le vede, automat…", i-a spus Clapon denunţătoarei, la o întâlnire din luna mai, discuţia fiind consemnată în rechizitoriu.
După ce procesul său a fost amânat la termenul din 6 iunie, pentru 20 iunie, Mihaela Moisă s-a întâlnit din nou cu Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), fiind nemulţumită că i-a fost respinsă proba cu martori şi că "dosarul ei va ieşi la fond la următorul termen, şi nu după vacanţa judecătorească, astfel cum îi spusese Clapon Gheorghe", a mai arătat procurorul.
Rusu i-ar fi spus că va discuta cu Cristodorescu, că o va ajuta să-şi recupereze banii şi s-a arătat deranjat de suspiciunile ei: "Da' tu ce-ai vrea să-ţi facă ANTON, mânca-ţi-aş gura ta, ai vrea să-ţi facă ANTON din ochi?".
Ulterior, Mihaela Moisă a fost anunţată că dosarul ei va rămâne în pronunţare pe 20 iunie şi să fie pregătită cu a doua tranşă de 20.000 de euro. Completul de judecată a amânat la termenul din 20 iunie procesul Mihaelei Moisă pentru 5 septembrie, contrar asigurărilor date acesteia de Clapon şi a celor date de Eţcu lui Cristodorescu, a precizat procurorul.
"O zis că-mi dă termen după vacanţă, îmi dă peste două săptămâni...«Vezi că-ţi dă termen acuma, rămâi în pronunţare...» Îmi dă după vacanţă. Uăi, dar dacă nu zici că cineva le-o pus invers...Totul e invers, parcă cineva o lucrat împotrivă", s-a plâns denunţătoarea pe 20 iunie lui Gheorghe Rusu.
Procurorii suţin că Mihaela Moisă a cerut cei 40.000 de euro înapoi, susţinând că în caz contrat îl va contacta personal pe judecătorul Dan Anton.
"Dacă nu, luni dimineaţă sunt pe …pe sănătatea mea dacă nu mă duc pe scările tribunalului şi-i spun lui ANTON: «Bunicuţ, ai luat 40.000 ale mele?»", i-a spus denunţătoarea lui Gheorghe Rusu, potrivit rechizitoriului.
Procurorii DNA Iaşi i-au trimis în judecată pe Gheorghe Rusu (fost Corduneanu), aflat în stare de arest, pentru complicitate la trafic de influenţă şi deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, şi pe fraţii săi, Constantin Corduneanu, liderul clanului, şi Vasile Călin (fost Corduneanu) pentru favorizarea infractorului.
În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe interlopul Tiberiu Francisc Cristodorescu pentru trafic de influenţă, şi pe Gheorghe Clapon pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi ultraj, şi aceştia aflându-se în arest.
Soţia lui Clapon, Tatiana Rodica, şi un apropiat al clanului Corduneanu, Silviu Iulian Gâtlan, au fost acuzaţi de mărturie mincinoasă.
De asemenea, procurorii au trimis în judecată şi societatea Ambra Line Production SRL Iaşi, pentru spălare de bani.
În acelaşi dosar, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi Dan Anton, Elena Scriminţi şi Aurel Dublea, Radu Moisescu, fost procuror DIICOT, avocatul Alexandru Bernic, Petru Daniel Anton şi Dan Alin Anton, nepotul şi, respectiv, fiul magistratului Dan Anton, Vasile Lucian Apostol, fiul fostului deputat Neculai Apostol şi pentru Petru Marius Bargan.
Dosarul va fi judecat de Tribunalul Iaşi, primul termen fiind stabilit la 9 septembrie.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe