DNA îl trimite în judecată pe omul de afaceri care a intermediat mita în dosarul licenţelor IT

Procurorii DNA au dispus, vineri, trimiterea în judecată a omului de afaceri Petru Berteanu care a intermediat mita în dosarul licenţelor IT, această cauză având legătură cu dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este anchetat pentru că ar fi primit mită 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Urmărește
1272 afișări
Imaginea articolului DNA îl trimite în judecată pe omul de afaceri care a intermediat mita în dosarul licenţelor IT

DNA îl trimite în judecată pe omul de afaceri care a intermediat mita în dosarul licenţelor IT

„Inculpatul ar fi ajutat un înalt demnitar să pretindă şi să primească foloase materiale, în perioada aprilie 2007 – 25 noiembrie 2008, de la reprezentanţii unei companii străine din domeniul IT, în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern prin care a fost aprobată încheierea a trei acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie, având ca obiect închirierea, de către statul român, a unor licenţe IT”, arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un comunicat de presă.

Ajutorul ar fi constat, susţin anchetatorii, atât în intermedierea realizării înţelegerii dintre demnitarul român şi reprezentanţii companiei străine cu privire la plata unui comision de 10% din valoarea actelor adiţionale, precum şi în facilitarea transferului folosului material în patrimoniul demnitarului.

„În baza acestei înţelegeri, inculpatul ar fi primit suma de 2.581.519 USD prin intermediul unei societăţi offshore, corespunzător unui procent de 10% din primele două acte adiţionale încheiate. Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adiţional nu ar mai fi fost achitat din cauza că a fost instalat un nou guvern, din care demnitarul nu mai făcea parte. Din suma pe care ar fi primit-o în modul descris mai sus, inculpatul ar fi remis 800.000 USD în folosul demnitarului, prin plata parţială a datoriei pe care demnitarul ar fi avut-o faţă de o companie care îi furnizase consultanţă politică în perioada 2007 – 2008. Diferenţa din comisionul încasat ar fi rămas în patrimoniul inculpatului şi al unei persoane apropiate de acesta, fiind blocată parţial de autorităţile judiciare din Austria”, conform sursei citate.

Procurorii au decis să trimită în judecată dosarul ce în vizează pe acest om de afaceri. Separat, continuă cercetărilor cu privire la Marian Marius-Dorin, care la data faptei era şef al cancelariei prim-ministrului, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită. Disjungerea a avut loc întrucât nu a sosit răspunsul la comisiile rogatorii internaţionale care îl vizează pe acesta din urmă.

„De asemenea, s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la ceilalţi participanţi la săvârşirea infracţiunii de luare de mită, precum şi cu privire la alte posibile infracţiuni prin care a fost plătită diferenţa până la suma datorată de demnitar către firma de consultanţă”, precizează procurorii.

Anchetatorii au decis clasarea cauzei cu privire la două persoane fizice cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, care au denunţat fapta anterior sesizării organelor de urmărire penală.

„Persoanele fizice şi juridice străine participante la fapta de dare de mită fac obiectul unei cauze penale instrumentate de autorităţile judiciare din Austria, împrejurare în care dispoziţiile art. 10 alin. 2 C.pen. împiedică punerea în mişcare acţiunea penală împotriva acestor persoane”, menţionează DNA.

Procurorii au confiscat de la afacerist suma de 830.000 euro, precum şi suma de 590.000 euro de la persoana care a primit o parte din comision. În acest scop, au fost indisponibilizate cinci imobile situate în Bucureşti evaluate la suma de 782.500 euro, precum şi un cont bancar deschis la o bancă din Austria.

„Totodată, s-a dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare în vederea confiscării sumelor de 100.000 euro şi 1.300.000 USD, respectiv a sumei de 2.600.000 euro de la două companii offshore implicate în săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Pentru stabilirea situaţiei de fapt şi pentru identificarea bunurilor sechestrate, procurorii DNA au cooperat cu autorităţile judiciare din Austria, Elveţia şi Israel”, subliniază anchetatorii.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

Acest dosar se va judeca separat de cel în care procurorii fac cercetări cu privire la posibile fapte de corupţie ce îl vizează pe Călin Popescu Tăriceanu. El ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft. În 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul şef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz în serviciu, pentru că a iniţiat şi susţinut proiectele a două hotărâri de Guvern, prin care s-a aprobat încheierea de licenţe între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft. Atunci s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
dna,
corupţie,
microsoft

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici