DNA: În funcţii importante sunt promovate persoane în schimbul unor sume uriaşe de bani
Procurorii DNA au susţinut, în faţa Tribunalului Satu Mare, care a decis arestarea a trei persoane în cazul mitei de la Vama Halmeu că " în funcţii importante din sistemul instituţional românesc sunt promovate persoane în schimbul unor sume uriaşe de bani", potrivit încheierii instanţei.
Potrivit încheierii Tribunalului Satu Mare nr.8/CC din 4 februarie 2011, privind decizia de arestare pe 29 de zile a trei dintre inculpaţii în cazul mitei de la Vama Halmeu, dosarul a fost deschis în anul 2010, din probele administrate într-un alt dosar, iar pe parcursul cercetărilor Nicoleta Dobrescu, fostul şef al Vămii Halmeu, a făcut un denunţ, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Astfel, se apreciază ca find îndeplinite condiţiile prev. de art. 143 C.pr.pen., întrucât în cursul anului 2010, din probele administrate într-un alt dosar, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea - Biroul Satu Mare s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în cursul anului 2009, inculpatul Florian Liviu a pretins de la învinuita Dobrescu Nicoleta - inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro, promiţându-i ca în baza influenţei pe care o are asupra numitului Mărginean Radu Traian - şef al Agenţiei Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală- îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu", susţine şeful Serviciului Teritorial al DNA Oradea, procurorul Marius Iancu, potrivit încheierii Tribunalului Satu Mare.
Totodată, şeful DNA Oradea arată că Florian Liviu a beneficiat de complicitatea lui Ion Savu (incuplat şi arestat în acest dosar).
De asemenea, Nicoleta Dobrescu a avut sprijinul lui Florin Feher (om de afaceri din Negreşti Oaş, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi are interdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile).
Conform sursei citate, pe parcursul cercetărilor Nicoleta Dobrescu a făcut un denunţ, susţinând că în cursul lunii septembrie 2009 Florian Liviu i-a pretins suma de 130.000 de euro, promiţându-i în baza aceleiaşi influenţe pe care a spus că o are asupra lui Radu Traian Mărginean că îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.
Procurorul Marius Iancu a mai arătat în faţa instanţei că Nicoleta Dobrescu nu a susţinut un concurs pentru ocuparea postului de şef al Vămii Halmeu, ci a fost delegată în funcţie în urma unei întâlniri cu şeful Autorităţii Vămilor, Radu Traian Mărginean. Întâlnirea a avut loc în 23 septembrie 2009 şi a fost programată de către Florian Liviu prin intermediul lui Eugeniu Petrescu.
"În urma acestei întâlniri, în care s-au făcut nişte promisiuni, învinuita Dobrescu Nicoleta a fost delegată, prin ordin al şefului ANV, în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Conform probelor de la dosar, învinuita Dobrescu Nicoleta a fost de acord să remită inculpatului Florian Liviu această sumă pretinsă, de 130.000 de eure. În schimb, înţelegerea dintre cei doi a fost ca suma să se remită prin intermediari, un complice al inculpatului Florian Liviu, care urma să primească această sumă de bani şi un complice al învinuitei Dobrescu Nicoleta, care urma să remită suma de bani inculpatului Savu Ion", se mai arată în încheiere.
Procurorul DNA a mai arătat că, după încetarea delegării, omul de afaceri clujean Florian Liviu i-a mai cerut Nicoletei Dobrescu 300.000 de euro, dar aceasta nu a reuşit să facă rost de bani.
"Ulterior încetării delegării învinuitei Dobrescu Nicoleta în funcţia de şef la Biroul Vamal Halmeu, inculpatul Florian Liviu a mai pretins de la aceasta, în acelaşi mod de operare, suma de 300.000 de euro, sumă care, aşa cum s-a demonstrat, nu a mai fost remisă inculpatului", se mai menţionează în referatul procurorului susţinut în faţa instanţei de judecată.
În concluzia sa, procurorul DNA a arătat că, "ignorând criteriul competenţei şi de concurenţă loială, în funcţii importante din sistemul instituţional românesc sunt promovate persoane în schimbul unor sume uriaşe de bani".
"Pe de altă parte, nu poate fi acceptat faptul că, ignorând criteriul competenţei şi de concurenţă loială, în funcţii importante din sistemul instituţional românesc sunt promovate persoane în schimbul unor sume uriaşe de bani. Acest fapt a fost de natură să permită unor persoane, unele cu interese ascunse, altele cu preocupări infracţionale dovedite, să afirme şi chiar să se laude că delegarea sau numirea într-o funcţie publică, conducerea Biroului Vamal Halmeu, în speţă a învinuitei Dobrescu Nicoleta, li se datorează, lăsând astfel impresia opiniei publice că atributul unui şef de instituţie precum ANV le revine lor. Un astfel de curent este de natură să slăbească încrederea populaţiei în autoritatea instituţiilor publice, ducând în timp la o construcţie nesănătoasă bazată pe corupţie", a mai menţionat procurorul, potrivit încheierii Tribunalului Satu Mare.
De altfel, faptul că mita a fost solicitată "în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie" este reţinută şi de instanţă în motivarea deciziei de arestare preventivă a celor trei.
"Totodată, solicitarea unor sume atât de mari, 130.000 de euro, respectiv 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile statului", se arată în încheierea Tribunalului Satu Mare.
De altfel, magistraţii sătmărenii au reţinut în motivarea încheierii că Nicoleta Dobrescu a fost însoţită de Eugeniu Petrescu când s-a întâlnit cu şeful ANV, Radu Traian Mărginean, pentru a fi delegată pe post.
"În speţă, împrejurările rezultate din coroborarea probelor administrate, îndeosebi cele rezultate din coroborarea datelor conţinute în autodenunţul şi declaraţiile invinuitei Dobrescu Nicoleta, cu cele cuprinse în declaraţiile inculpatului Feher Florin în faţa procurorului, precum şi în declaraţia în faţa judecătorului cu ocazia procedurii arestării preventive, cu cele ale martorilor indirecţi Andreica Radu şi Dobrescu Margareta, precum şi cu cele evidenţiate în cuprinsul proceselor-verbale de redare a convorbirilor telefonice şi al proceselor-verbale de percheziţie domiciliară efectuate în cauză, cum ar fi: - confirmarea de către inculpatul Feher a intermedierii întâlnirilor şi discuţiilor dintre învinuita Dobrescu şi inculpatul Florian privitoare la rezolvarea situaţiei profesionale a învinuitei; - confirmarea de către inculpaţii Feher şi Niţu a strângerii unor sume de bani de către învinuita Dobrescu, aspecte reliefate şi de către martorii indirecţi Andreica Radu şi Dobrescu Viorica şi nu în ultimul rând, de actele de împrumut, de tranzacţionare imobiliară sau de garanţie, ridicate în urma efectuării percheziţiilor domiciliare; - confirmarea existenţei întâlnirii de la Bucureşti dintre inculpatul Florian, inculpatul Feher şi învinuita Dobrescu, precum şi a însoţirii învinuitei Dobrescu de către numitul Petrescu Eugeniu, la sediul ANV, (astfel cum rezultă din declaraţiile acestora); - confirmare existenţei întâlnirii de la Cluj, dintre Florian, Feher şi Dobrescu, ulterior expirării delegării şi a solicitării făcute de Dobrescu către Florian privitoare la restituirea sumei de bani avansate (declaraţiile învinuitei Dobrescu, ale inculpatului Feher şi ale martorilor indirecţi Andreica Radu şi Dobrescu Margareta); - termenii discuţiilor telefonice interceptate dintre inculpatul Florian cu Savu, pe tema învinuitei Dobrescu, cu referiri exprese la suma de 300 de mii de euro, precum şi discuţiile dintre Dobrescu, Niţu şi Feher pe tema strângerii sau procurării sumelor de bani; se constituie în elemente care generează suficiente «date sau indicii temeinice» de natura celor prevăzute în art. 143 Cod de procedură penală, în privinţa faptelor de care inculpaţii sunt acuzaţi, iar specificitatea faptelor ce fac obiectul acuzării, poziţia procesurală manifestată de către inculpaţi în faţa organelor judiciare precum şi posibilităţile probatorii concrete, complinesc cadrul legal în privinţa necesităţii luării măsurii arestării preventive", concluzionează instanţa în încheierea din 4 februarie.
În acest dosar au fost reţinuţi, în 3 februarie, oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free. Ulterior, cele trei persoane reţinute au fost arestate de Tribunalul Satu Mare.
Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Traian Mărginean, a fost audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în acest dosar de trafic de influenţă din Vama Halmeu, şi a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită.
Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO