DNA: Inspectorii sanitari cercetaţi au abuzat de autoritatea care derivă din funcţia deţinută

Procurorii DNA au declarat recurs la decizia Tribunalului Bucureşti (TB) de a cerceta în libertate şase din cei nouă inspectori DSV acuzaţi de corupţie şi susţin că aceştia au acţionat în cadrul unui grup organizat şi au abuzat de autoritatea şi prerogativele ce derivă din funcţia publică deţinută.

Urmărește
275 afișări
Imaginea articolului DNA: Inspectorii sanitari cercetaţi au abuzat de autoritatea care derivă din funcţia deţinută

DNA: Inspectorii sanitari cercetaţi au abuzat de autoritatea care derivă din funcţia deţinută (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Procurorii anticorupţie îi cercetează pentru luare de mită şi trafic de influenţă pe Doina - Constanţa Lupu, director coordonator la Direcţia Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a municipiului Bucureşti, Iulian - Alexandru Hofman şi Robert - George Bejan, ambii inspctori, informează DNA într-un comunicat.

Ioana - Mădălina Podosu, director coordonator la DSVSA a judeţului Ilfov şi Marius Hofman, director coordonator adjunct la DSVSA a municipiului Bucureşti sunt cercetaţi pentru luare de mită, trafic de influenţă şi intermedierea sau înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale de către persoana care are sarcina de a supraveghea sau controla agenţi economici privaţi, dacă se obţin direct sau indirect foloase necuvenite.

Alţi patru inspectori de la DSVSA Bucureşti - Gabriela Macarie, Bogdan Porumbel, Elena Drăghici şi Andreea- Vicenţia Iancu - sunt acuzaţi de luare de mită.

În sarcina tuturor, cu excepţia Gabrielei Macari, s-a mai reţinut infracţiunea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2007 - mai 2010, cei nouă au pretins şi primit, în mod repetat, bani şi bunuri necuvenite şi au acceptat promisiunea unor astfel de bunuri, în scopul de a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu sau de a face un act contrar acestor îndatoriri referitoare la activităţile de inspecţie, control şi de avizare ori autorizare sanitar - veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, a unor agenţi economici de pe raza Capitalei.

În plus, Doina Lupu, Marius Hofman, Iulian Hofman şi Robert Bejan au primit ori acceptat promisiunea de bunuri necuvenite, în scopul de a-şi trafica influenţa şi autoritatea asupra subalternilor, respectiv colegilor lor, intervenind în actul de control al acestora şi determinându-i să nu aplice sancţiuni ori să aplice amenzi în cuantum minim unor agenţi economici din Bucureşti.

"De asemenea, abuzând de autoritatea şi prerogativele ce derivă din funcţia publică deţinută, privind activitatea de inspecţie-control ori cea de avizare - autorizare sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a agenţilor economici din judeţul Ilfov, respectiv municipiul Bucureşti, inculpaţii Podosu Ioana - Mădălina şi Hofman Marius au înlesnit şi intermediat efectuarea de operaţiuni comerciale între agenţii economici sus menţionaţi, ori între aceştia şi firmele pe care le coordonează personal ori prin rudele lor apropiate", mai spun procurorii.

Doina Lupu, Marius şi Iulian Hofman, Robert Bejan au constituit un grup infracţional organizat, pe care Bogdan Porumbel, Ioana Podosu, Elena Drăghici şi Vicenţia Iancu l-au sprijinit.

Cei nouă au fost reţinuţi în urmă cu o zi, iar Tribunalul Bucureşti a admis propunerea de arestare preventivă a lui Marius Hofman, Robert Bejan şi Gabriela Macarie pentru 29 de zile. Ceilalţi şase vor fi cercetaţi în libertate, cu privire la această măsură procurorii declarând recurs.

Direcţia Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a Municipiului Bucureşti are un număr gratuit pentru sesizări din toată ţara, printre care şi sesizări privind fapte de corupţie, a declarat consilierul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Raul Balogh.

Sursa citată a precizat că, până la acest moment, nu s-a înregistrat nicio sesizare cu privire la inspectori ai acestei unităţi.

Întrebat dacă ANSVSA, în a cărei subordine se află şi DSVSA a Municipiului Bucureşti, a iniţiat până la acest moment vreo anchetă internă cu privire la posibile fapte de corupţie ale unor inspectori din DSV, Bologh a arătat că nu s-a derulat nicio anchetă, şi că nu au existat suspiciuni în legătură cu posibile activităţi infracţionale ale angajaţilor DSV.

Tot Bologh a arătat că, până în prezent, procurorii anticorupţie nu au adresat nicio solicitarea de documente ANSVSA şi că până la momentul reţinerii celor nouă inspectori de la DSV nu au existat suspiciuni cu privire la posibile fapte de corupţie ale acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici