- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.03.2013, 17:12)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DNA: Judecătoarele Dinu şi Costache nu mai au ce spune, au spus totul în convorbirile interceptate
Procurorul anticorupţie prezent la judecarea recursurilor la arestarea preventivă a judecătoarelor Antonela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti a arătat că acestea nu mai au ce declara acum, pentru că tot ce au avut de spus au spus în convorbirile interceptate.
Urmărește
583 afișări
DNA: Judecătoarele Dinu şi Costache nu mai au ce spune, au spus totul în convorbirile interceptate (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Judecătorii instanţei supreme au dezbătut, miercuri, recursurile făcute de judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache şi de alţi şase inculpaţi la deciziile de arestare preventivă dispuse de Curtea de Apel Bucureşti. Totodată a fost judecat şi recursul făcut de DNA împotriva deciziei prin care Marian Catrin a fost lăsat liber, dar cu interdicţie de a părăsi ţara.
Procurorul DNA a arătat, cu acest prilej, că probatoriul pus la dispoziţie este imbatabil, în sensul că este alcătuit din planşe fotografice în urma unor filaje operative, interceptări telefonice, dar şi ambientale, declaraţii ale unor martori şi mai multe denunţuri făcute de mai multe persoane, în cadrul anchetei. El a spus că judecătoarea Dinu, împreună cu Antonela Costache, formase o reală filieră în care a fost cooptat şi arhivarul Sorin Vasilescu, filieră ce avea ca scop acordarea unor soluţii favorabile cumpărătorilor de influenţă care ofereau sumele stabilite de magistraţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Concret, a arătat anchetatorul DNA, judecătoarea Viorica Dinu a primit 109.000 de euro şi avea peste 340.000 de euro promişi de la diverşii cumpărători de influenţă, în vreme ce colega sa de la Tribunalul Bucureşti acceptase promisiunea a 300.000 de euro şi promisese la rândul ei, mai departe, 15.000 de euro.
Procurorul a dat citire unor pasaje sugestive din denunţul făcut de avocatul Daniel Petre, cercetat în libertate în acest dosar, în care acesta arăta: "Viorica Dinu mi-a spus că, dacă ne poate ajuta cu ceva (pe el şi pe soţia sa - n.r.), putem apela la ea, context în care ne-a dat şi adresa dumneai din Drumul Taberei. (...) Am întrebat-o dacă îl poate pune în libertate pe Dinel Nuţu Staicu şi a spus că va vorbi cu colegele ei Şipoteanu (Ileana Şipoteanu, judecător tot la Tribunalul Bucureşti - n.r.) şi Costache".
Anchetatorul a mai spus în faţa instanţei că cele două magistrate practicau o formă de corupţie agresivă, activă şi continuă, lărgind filiera şi implicând şi magistraţi de la instanţa superioară, respectiv de la Curtea de Apel Bucureşti. "Astfel, se asigurau servicii complete pentru soluţii definitive favorabile pentru cumpărătorii de influenţă. Atitudinea procesuală a celor două, care au optat să nu facă nicio declaraţie în faţa dumneavoastră (a judecătorilor ICCJ - n.r.) este lesne de înţeles. Au spus tot ce era de spus în convorbirile telefonice. Încrederea în actul de justiţie a slăbit foarte mult după ce omul de rând a putut vedea la televizor cum au fost judecate unele dintre cauzele Tribunalului Bucureşti. Jocurile de la tribunal al acestor judecătoare au dus la slăbirea încrederii populaţiei în justiţie", a conchis procurul DNA.
În ultimul cuvânt, judecătoarea Antonela Costache a arătat că regretă că se află în boxa condamnaţilor şi a rugat magistraţii să ia act că se face o presiune mediatică negativă cu privire la persoana ei. Judecătoarea Costache a mai arătat că un control al Inspecţiei Judiciare din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar fi stabilit că sistemul ECRIS nu a fost fraudat sau eludat şi că repartizarea aleatorie a judecătorilor la procese s-a făcut în condiţii legale.
Costache a mai spus că nu cunoaşte pe nimeni din acest dosar în afară de judecătoarea Dinu şi a rugat magistraţii ICCJ să aprecieze dacă se impune menţinerea ei în stare de arest pe motiv că reprezintă un pericol public.
Viorica Dinu nu a făcut nicio declaraţie în faţa instanţei supreme, arătând doar că este mulţumită de apărarea expusă de avocaţii ei.
Avocaţii celor două judecătoare au arătat că denunţurile, precum şi declaraţiile celor trei persoane lăsate în libertate, respectiv ale avocatului Dan Petre, ale soţiei acestuia şi ale arhivarului Vasilescu, nu sunt credibile şi, în mare parte, sunt mincinoase, existând din partea acestora interesul de a fi cercetaţi în libertate. Apărătorii au mai spus că cei trei ar fi clădit o poveste care să le implice pe cele două judecătoare, pentru a diminua faptele ce apăsau pe umerii lor.
În acest context, avocaţii au cerut eliberarea celor două judecătoare, arătând că doar interceptările nu dovedesc acuzaţiile DNA.
Pe de altă parte, avocata unuia dintre inculpaţii din dosar a arătat că una dintre denunţătoarele din dosar, Claudia Vochin, a susţinut în faţa procurorilor anticorupţie că ar fi auzit-o pe o cumpărătoare de influenţă Angela Cîrlan afirmând că ar fi dat 7.000 de euro soţiei lui Dorel Onaca, acesta fiind, potrivit aceleiaşi afirmaţii, "mâna dreaptă a preşedintelui Traian Băsescu".
Angela Cîrlan ar mai fi arătat, potrivit susţinerilor Claudiei Vochin prezentate în sala de judecată de avocată, că banii ar fi fost pentru ca, prin intermediul Ministerului Justiţiei, fiul lui Cîrlan să fie adus în ţară, din America, unde ar fi fost condamnat. Concret, în schimbul banilor, s-ar fi cerut ca fiul Angelei Cîrlan să execute pedeapsa în România, a spus avocata.
Potrivit avocatei, declaraţia Claudiei Vochină s-ar regăsi în volumul II de urmărire penală din dosarul judecătoarelor, iar declaraţia ar fi fost făcută în 1 martie, la DNA.
Instanţa supremă a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să decidă dacă dispune eliberarea sau menţinerea în arest a inculpaţilor.
În 15 martie, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, suspendate de CSM din funcţiile de la Tribunalul Bucureşti după ce au fost acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu (fost Staicu).
Alături de acestea au mai fost arestaţi avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu. Instanţa a mai dispus cercetarea în libertate a lui Marian Catrin, acesta având interdicţie de a părăsi ţara. Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată atât de cei şase arestaţi, cât şi de procurorii anticorupţie, în cazul lui Marian Catrin.
Potrivit DNA, în acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, Daniel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, şi soţia acestuia, Daniela Petre, pentru care procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, precum şi fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu.
Judecătoarele Dinu şi Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu şi pentru a interveni şi în alte dosare.
Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, a precizat DNA.
CSM le-a suspendat pe cele două din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averea judecătoarelor Viorica Dinu şi Antoanela Costache.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe