DNA: O firmă bulgărească administrată de deputatul Simionescu, intermediară în evaziunea cu utilaje

Marian Fişcuci este acuzat că aducea în ţară utilaje agricole din Germania şi Franţa, le vindea fictiv unei firme bulgăreşti administrate de deputatul Adrian Simionescu, pentru a nu plăti TVA, apoi aceasta le vindea societăţilor româneşti cu care firma lui Fişcuci negociase vânzarea, potrivit DNA.

Urmărește
1639 afișări
Imaginea articolului DNA: O firmă bulgărească administrată de deputatul Simionescu, intermediară în evaziunea cu utilaje

DNA: O firmă bulgărească administrată de deputatul Simionescu, intermediară în evaziunea cu utilaje (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă transmis joi agenţiei MEDIAFAX, că Adrian Constantin Simionescu, deputat şi administrator de fapt al societăţii comerciale Fan Speed Nikopole, este urmărit penal pentru efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi complicitate la evaziune fiscală.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal Marian Fişcuci, administrator al SC Proinvest SRL, pentru evaziune fiscală, şi Florinel Marinaş, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 - 2014, Marian Fişcuci, prin SC Proinvest SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat unor societăţi româneşti.

Anchetatorii susţin că, în acest lanţ economico-financiar, Fişcuci ar fi introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

"Ca mod de operare, iniţial se identificau beneficiarii - firme româneşti şi se perfectau înţelegeri cu administratorii acestor societăţi, interesate în achiziţionarea de utilaje agricole, promiţându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania şi Franţa, prin intermediul SC Proinvest SRL, care este şi dealer-ul autorizat al firmelor producătoare. După identificarea firmelor interesate, care erau şi beneficiarii, utilajele erau achiziţionate din statele menţionate şi transportate, apoi depozitate la sediul SC Proinvest SRL", au scris procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Procurorii au precizat că, dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, acestea ar fi fost revândute firmelor româneşti - destinatarii finali, fiind vorba de achiziţiile intracomunitare, la tranzacţie ar fi trebuită plătita TVA. Pentru a scăpa de această obligaţie, firma Proinvest ar fi vândut fictiv societăţii bulgăreşti controlate de Adrian Simionescu şi Florinel Marinaş, iar aceasta a revândut utilajele agricole clienţilor din România.

"Schema infracţională de eludare a obligaţiilor fiscale s-a realizat pe următorul circuit: SC Proinvest SRL Alexandria, controlată de suspectul Fişcuci Marian, realiza o vânzare fictivă (tranzacţie intracomunitară) către firma Fan Speed Nikopole, controlată de suspecţii Simionescu Adrian Constantin şi Marinaş Florinel, (operaţiune scutită de TVA), după care, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia", potrivit procurorilor.

În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul societăţii Proivest Alexandria în Bulgaria, ulterior fiind reintroduse în România şi livrate beneficiarilor finali.

"Tranzacţiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenţă de legalitate şi a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operaţiunilor intracomunitare", susţin procurorii.

Deputatul Adrian Simionescu mai este acuzat şi că, în acest an, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, ar fi controlat întreaga activitate comercială a celor două societăţi comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole. Potrivit datelor existente în cauză, Adrian Simionescu ar fi administrat efectiv cele două firme, el fiind atât factorul decizional în aceste societăţi, cât şi administratorul "de facto".

Procurorii au stabilit, până la acest moment al urmăririi penale, că, în intervalul 2012 - 2014, valoarea utilajelor simulat ca fiind livrate intracomunitar este de 20.854.508 lei.

Prin simularea livrărilor intracomunitare de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul de stat cu 5.005.082 de lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societăţii în toată această perioadă fiind Marian Fişcuci.

Adrian Simionescu, Marian Fişcuci şi Florinel Marinaş au fost anunţaţi de procurori că a fost începută urmărirea penală pe numele lor, fiindu-le aduse la cunoştinţă acuzaţiile. Simionescu şi Fişcuci au fost duşi joi la DNA cu mandat de aducere.

Deputatul PSD Adrian Simionescu a declarat, la ieşirea de la DNA, că nu are nicio legătură cu dosarul de evaziune şi că nu a obţinut niciodată "bani negri", precizând că nu deţine societăţi comerciale, ci doar este acţionar la o firmă care nu-i aparţine.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut, miercuri, 10 percheziţii în judeţele Teleorman, Giurgiu şi Ilfov, la firme şi la persoane suspectate de fapte de corupţie şi evaziune fiscală.

Numele lui Marian Fişcuci apare pe lista persoanelor care au donat în 2012 bani pentru USL, suma dată atunci de acesta fiind de 100.000 de lei.

Adrian Constantin Simionescu este deputat din 2012. Simionescu a fost viceprimar în Turnu Măgurele, în perioada 1996-1997, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, în 2008-2009. Acesta a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PD Teleorman din 1996 până în 2001. Ulterior, el a trecut la PSD, iar în 2001 a fost numit vicepreşedinte al PSD Teleorman.

Simionescu, de profesie inginer metalurg, a lucrat ca stagiar la fabrica de ţevi Slatina, între 1989 - 1990 , după care a fost şef de secţie la UVCP Turnu Măgurele, până în anul 1994. Din acel an şi până în 1996, el a fost director la SC Sady Com SRL Turnu Măgurele, între 1997-1999 - director Conserv Turris Turnu Măgurele, iar în perioada 1999 - 2000 a fost director al combinatului chimic din Turnu Măgurele. Între anii 2000-2001, Simionescu a fost director la SC Agro Turris Turnu Măgurele, între 2001-2008 - director SC Sady Com SRL Turnu Măgurele. După un an, din 2009, el a redevenit director al SC Sady Com SRL Turnu Măgurele.

Conform ultimei sale declaraţii de avere, din luna iunie, deputatul Adrian Constantin Simionescu are două terenuri arabile în localităţile Turnu Măgurele şi Bragadiru, un apartament de 79 de metri pătraţi, cumpărat în 1997, şi o casă de 168 de metri pătraţi, cumpărată în acest an, ambele în Turnu Măgurele.

Simionescu are două autoturisme - un ARO 243 cumpărat în 1992 şi un Ford Scorpio din 1998.

În declaraţia de avere, deputatul PSD a menţionat şi două credite bancare contractate în anul 2007, în valoare de 78.106 euro şi 47.613 lei.

În anul fiscal precedent, el a încasat ca deputat un venit anual de 58.908 lei, iar soţia sa, Fănica Simionescu, a obţinut un venit anual de 8.724 lei, în calitate de director la SC Sady Com SRL. La această firmă, deputatul deţine 95,23% din acţiuni. De asemenea, el este acţionar unic la SC Fan Speed SRL, firmă cu sediul în Bulgaria, conform declaraţiei sale de interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici