DNA: Preşedintele CJ Dolj, vicepreşedintele şi arhitectul şef, cercetaţi pentru luare de mită şi abuz

Preşedintele, vicepreşedintele şi arhitectul şef ai Consiliului Judeţean Dolj sunt cercetaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiind acuzaţi că, împreună cu funcţionari de la mai multe instituţii, ar fi intervenit în atribuirea de contracte unor firme din sfera de influenţă a CJ.

Urmărește
848 afișări
Imaginea articolului DNA: Preşedintele CJ Dolj, vicepreşedintele şi arhitectul şef, cercetaţi pentru luare de mită şi abuz

DNA: Preşedintele CJ Dolj, vicepreşedintele şi arhitectul şef, cercetaţi pentru luare de mită şi abuz (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, marţi, că a fost începută urmărirea penală faţă de Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi Cristinel Leonard Nicuşor Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, şi Dan Ilie Radu Pappa, arhitect şef şi şeful Serviciului Urbanism din CJ Dolj, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

Procurorii au început urmărirea penală şi faţă de Ileana Măjină, şeful Serviciului Programe Europene, Constanţa Luiza Tulitu, directorul Unităţii Medico-Sociale Bechet, Ileana Măricuţoiu, director al Spitalului Dăbuleni, toţi fiind acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012-2013, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, uzând de autoritatea cu care a fost învestit şi "beneficiind de sprijinul funcţionarilor publici din instituţia respectivă pe care acesta i-a numit în funcţiile respective", ar fi intervenit în procedurile de atribuire a unor contracte, direcţionându-le către firmele agreate, în schimbul unui "comision" din valoarea contractelor.

Procurorii au precizat că Ion Prioteasa, Cristinel Iovan şi Dan Pappa au intervenit să fie asigurate condiţiile tehnice şi organizatorice necesare, astfel încât firmelor agreate de aceştia să le fie atribuite contractele privind modernizarea Aeroportului Craiova şi cel privind "proiectarea şi execuţia punctului de operare aeromedicală SMURD". Totodată, Ion Prioteasa i-ar fi interzis şefului Biroului audit al CJ Dolj să consemneze într-un document oficial aspectele deficitare rezultate în urma unui control derulat în octombrie 2012.

În cazul proiectului "Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail - Muzeul de Artă Craiova", realizat în parte din fonduri europene, Prioteasa, în schimbul susţinerii la atribuirea lucrărilor, ar fi primit o sumă de bani de la unul dintre acţionarii firmei beneficiare.

În desfăşurarea acestor activităţi, Prioteasa ar fi colaborat cu Ileana Măjină, şefa Serviciului Programe Europene.

Procurorii o acuză pe Ileana Măjină că ar fi făcut demersuri pentru interpunerea unei anumite firme în cadrul contractului de achiziţie a serviciilor de proiectare aferente obiectivului "Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră", percepând în schimb o cotă procentuală din valoarea contractului de referinţă.

"Contractul de lucrări a fost direcţionat către firma agreată ca urmare a identificării unor criterii de descalificare a ofertelor depuse de alte societăţi comerciale interesate, în contextul în care, iniţial, oferta firmei favorizate a fost clasată pe locul al zecelea", au scris procurorii în rezoluţia de începere a urmăririi penale.

În cazul proiectului "Centrul Cultural Brâncuşi - centrul turistic interactiv", procurorii îi acuză pe Iovan şi Pappa că, din dispoziţia preşedintelui CJ Dolj, ar fi refăcut şi antedatat o notă justificativă pentru a putea interpune o anumită firmă în activităţile de proiectare premergătoare aprobării finanţării.

Todată, procurorii susţin că, în scopul obţinerii unor avantaje, Prioteasa, Pappa şi Iovan ar fi atribuit unei anumite firme serviciile de proiectare din cadrul unui contract privind construirea unui corp administrativ la Unitatea Medico-Socială (UMS) Bechet. În acest sens, Pappa, susţinut de Iovan, ar fi intervenit la directorul UMS Bechet, Constanţa Luiza Tulitu, care, în timpul derulării execuţiei, ar fi aprobat şi avizat plăţi nejustificate solicitate de constructor.

În cazul proiectului "Reabilitare, modernizare şi echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova", Ion Prioteasa şi Ileana Măjină, în înţelegere cu reprezentantul unei societăţi comerciale, "au acţionat pentru promovarea intereselor acelei firme".

"Există indicii temeinice potrivit cărora, în schimbul favorizării societăţii respective, învinuita Ileana Măjină a convenit cu reprezentanţii firmei ca aceştia să achiziţioneze, la preţuri supraevaluate, materiale de construcţii necesare executării lucrărilor, de la anumiţi furnizori la care învinuita avea un interes", au mai arătat procurorii.

În cazul proiectului "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj", derulat în cadrul programului operaţional sectorial de mediu, procurorii susţin că, din dispoziţia lui Prioteasa, Iovan şi Măjină ar fi făcut demersuri pentru atribuirea unor contracte către firme "aflate în sfera de influenţă a conducerii CJ Dolj".

"Există indicii în sensul că, în schimbul sprijinului acordat de funcţionarii publici din cadrul CJ Dolj, învinuiţii Ion Prioteasa şi Ileana Măjină au primit o sumă de bani de la o persoana interesată", au mai scris procurorii în rezoluţia de începere a urmăririi penale.

Directorul Spitalului Orăşenesc "Aşezăminte Brâncoveneşti" Dăbuleni, Secţia Bechet, Maricuţoiu Ileana, este acuzată că, la solicitarea expresă a lui Ion Prioteasa ae fi înlesnit atribuirea directă a 14 contracte de prestări servicii unei anumite firme, prin "fragmentarea" lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziţie directă.

"Există indicii că o parte a veniturilor realizate de societatea respectivă i-a revenit preşedintelui CJ Dolj", susţin procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 1 februarie - 7 august, firme controlate de o persoană apropiată preşedintelui CJ Dolj au adjudecat, prin achiziţie directă, o serie de contracte de lucrări la Şcoala specială "Sfântul Vasile", la Spitalul Orăşenesc "Aşezămintele Brâncoveneşti" Dăbuleni, la Spitalul Orăşenesc Filiaşi şi la Şcoala specială "Sfântul Mina".

În schimbul favorizării anumitor firme în cadrul procedurilor de atribuire şi executare de lucrări publice, în 29 august, Constanţa Luiza Tulitu ar fi primit 10.000 de euro, iar în 8 octombrie, Măricuţoiu ar fi primit 20.000 de lei.

DNA a precizat că în acest dosar se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Procurorii l-au anunţat luni pe preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, că este urmărit penal, urmând să fie chemat din nou la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a da o declaraţie, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din DNA.

Procurorii DNA - Structura Centrală au făcut, în 11 decembrie, percheziţii la Consiliul Judeţean Dolj, de unde au ridicat zeci de cutii cu documente şi unităţi de calculator. Tot atunci au fost făcute percheziţii şi la locuinţa din Craiova a lui Ion Prioteasa.

DNA atunci atunci că percheziţiile de la sediul Consiliul Judeţean Dolj au fost făcute în cadrul unui dosar în care sunt vizaţi opt funcţionari ai instituţiei, care ar fi intervenit în procedurile de atribuire a contractelor ce aveau ca beneficiari instituţia publică, direcţionându-le către firmele agreate, percepând în schimb un "comision" din valoarea contractelor".

"Având în vedere că lucrările respective erau finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene, în această modalitate a fost creat un prejudiciu în bugetul Consiliului Judeţean Dolj, precum şi în bugetele Uniunii Europene", potrivit sursei citate.

Ion Prioteasa se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.

În aprilie, mai multe spaţii medicale ale Ambulatorului de specialitate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Dolj, au fost inaugurate, după ce au fost reabilitate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, în valoare de 8,2 milioane de euro.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova au început în luna mai a anului trecut, în cadrul unui proiect de peste 34 de milioane de lei din fonduri europene, care a fost întocmit în 2007, dar care, din lipsa banilor, nu a putut fi pus în aplicare.

Ion Prioteasa afirma, la inaugurarea primelor spaţii ale Ambulatorului de specialitate, că vor continua investiţiile la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, unde se doreşte extinderea Unităţii de Primiri Urgenţă şi construirea unei clădiri noi destinate unei clinici de chirurgie cardio-vasculară şi cardiologie intervenţională.

Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de beneficiar, a obţinut finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, pentru proiectul "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova". Valoarea totală a proiectului este de 34.506.339,06 lei (8.215.795 euro).

În august, şeful CJ Dolj, Ion Prioteasa, anunţa finalizarea proiectului tehnic pentru Centrul Internaţional "Constantin Brâncuşi", care urmează să fie construit în curtea Muzeului de Artă din Craiova. El preciza că proiectul trebuie prezentat Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, pentru obţinerea finanţării de circa şase milioane de euro. Muzeul de Artă din Craiova, clădire de patrimoniu, este consolidat şi restaurat printr-un proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 26,8 milioane de lei. Pe lângă această sumă, CJ Dolj a alocat suma de 1,5 milioane de lei, fără TVA, sumă necesară pentru efectuarea unor lucrări suplimentare de restaurare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici