DNA: Procedurile de revocare a procurorilor cu funcţii de conducere trebuie temeinic justificate

Procedurile de revocare a procurorilor cu funcţii de conducere trebuie temeinic justificate pe baza unor criterii obiective şi să evite riscul unor decizii disproporţionate şi alimentarea unui climat de intimidare şi presiune asupra procurorilor, transmite DNA, într-un comunicat de presă.

Urmărește
486 afișări
Imaginea articolului DNA: Procedurile de revocare a procurorilor cu funcţii de conducere trebuie temeinic justificate

DNA: Procedurile de revocare a procurorilor cu funcţii de conducere trebuie temeinic justificate

"În contextul declanşării procedurii de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, Adunarea Generală a D.N.A, întrunită la data de 26 octombrie 2018, la solicitarea a peste o treime din totalul procurorilor din cadrul DNA, în temeiul art. 9 alin 2 din Regulamentul de Ordine Interioară, a exprimat susţinerea comunicatului comun al Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor din data de 25.10.2018", arată DNA, într-un comunicat de presă, remis vineri MEDIAFAX.

De asemenea, Adunarea Generală a D.N.A a adoptat următorul mesaj: „Procurorii DNA îşi exprimă ataşamentul faţă de valorile statului de drept şi de respectarea principiului independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, care implică garanţii clare, puternice şi eficiente de respectare a independenţei procurorilor în exercitarea mandatului lor prevăzut de lege. În acest sens, procedurile de revocare a procurorilor cu funcţii de conducere trebuie să fie temeinic justificate pe baza unor criterii obiective şi să evite riscul unor decizii disproporţionate şi alimentarea unui climat de intimidare şi presiune asupra procurorilor”.

Ministrul Tudorel Toader a declanşat, miercuri, procedura de revocare din funcţie a lui Augustin Lazăr, procuror general al României, ocazie cu care a vorbit despre cele 20 de puncte pe care i le reproşează acestuia. Printre acestea, se numără: semnarea protocolului secret din 2016, declaraţiile publice ale lui Augustin Lazăr privind evaluarea procurorului şef al DNA, faptul că nu a luat nicio măsură cu privire la abaterile imputate Laurei Codruţa Kovesi, faptul că are un discurs eminamente politic şi a făcut acuzaţii la adresa autorităţilor statului, faptul că a criticat modificările aduse legilor justiţiei precum şi înfiinţarea secţiei de anchetare a magistraţilor, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, neîndeplinirea obiectivelor asumate în proiectul de management, critica hotărârilor judecătoreşti şi a judecătorilor, tergiversarea procedurilor legale referitor la numirea Adinei Florea la şefia DNA şi desfăşurarea anchetei privind protestul din 10 august şi delegările făcute la parchetul care ancheta cauza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici